Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierożki z serem i śmietanką

Proszę o pomoc

Polecane posty

Witam, piszę na kafe, bp tu żadnych rejestracji nie wymagają i w ogóle wszystko idzie gładko i szybko;) Mam takie pytanko dotyczące zdania z chemii, ktorego nie rozumiem. A oto ono: W reakcji zużyto mieszaninę gazów składającą się z 9dm3 amoniaku i 6dm3 tlenu. Wybierz mieszaninę którą otrzymano po skropleniu pary wodnej. odp. brzmi : mieszanina o stosunku wagowym tlenku azotu(II) do amoniaku 2:1 Będę wdzięczna za każdą pomocną dłoń!:D

Amoniak spala się w tlenie dając azot lub tlenek azotu. Z treści zadania wynika, że spalił się (utlenił) do tlenku azotu (II), czyli do NO: 4NH3 + 5O2 —> 4NO + 6H2O Ponieważ gazy mają tę samą objętość molową, więc z powyższej reakcji wynika, że na 4 części (objętości molowe) amoniaku przypada 5 części tlenu, z czego powstają 4 części tlenku azotu oraz 6 części pary wodnej (która po skropleniu nie jest brana pod uwagę przy liczeniu objętości gazów). c.d.n.

Z podanych proporcji wynika, że tlenu jest mniej, niż potrzeba (proporcjonalnie) do spalenia całego amoniaku, zatem w tej reakcji zużyty zostanie cały tlen, a trochę amoniaku pozostanie (razem z powstałym w wyniku reakcji tlenkiem azotu). Obliczmy, ile dm3 amoniaku pozostanie i ile w wyniku reakcji powstanie tlenku amonu: na 4 części (obj.) NH3 przypada 5 części (obj.) O2 to na x dm3 NH3 przypadnie 6 dm3 O2 Z proporcji wychodzi x = 4 * 6 / 5 = 24 / 5 = 4,8 dm3 amoniaku. Tyle ulegnie reakcji, a zatem pozostanie go jeszcze po reakcji 9 - 4,8 = 4,2 dm3. Ponieważ na 4 obj. NH3 powstaje też 4 obj. NO, to ze spalenia 4,8 dm3 amoniaku powstanie 4,8 dm3 tlenku azotu. Teraz trzeba to przeliczyć na masy molowe, bo w zadaniu chodzi o proporcje masowe (a nie objętościowe). c.d.n.

O matko!!! Wieeeeeeeeeeeelkie dzięki:* Dręczyło mnie to zadanie bardzo. Zaraz je przeanalizuję, tzn. Twoją odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!!:D

Masa molowa NH3: 14 + 3 * 1 = 14 + 3 = 17 g/mol Masa molowa NO: 14 + 16 = 30 g/mol Masa nie spalonego amoniaku: 4,2 dm3 / 22,4 dm3/mol * 17 g/mol = 3,19 g (w zaokrągleniu) Masa nie powstałego tlenku azotu: 4,8 dm3 / 22,4 dm3/mol * 30 g/mol = 6,43 g (w zaokrągleniu) A zatem proporcja NO do NH3 wynosi 6,43 : 3,19 czyli w przybliżeniu 2:1 KONIEC. :) P.S. Może da się to policzyć prościej, ale jakoś na o nie wpadłem o tak później porze.

hmm... mam takie pytania jeszcze, jak obliczyć to, że to właśnie amoniak został użyty w nadmiarze? i dlaczego jest 9 - 4,8 = 4,2 dm3? Trochę nie kumata jestem, wiem:)

To już nie trudź się jeśli nie masz siły:) ja tez jeszcze jutro do tego przysiądę. Ale bardzo dziękuję Ci za pomoc:D

Spójrz na reakcję: 4NH3 + 5O2 —> 4NO + 6H2O Widać, że 4 dm3 amoniaku reagują z 5 dm3 tlenu (dając 4 dm3 tlenku azotu) To są proporcje, czyli analogicznie (dla 2 razy większej objętości gazów) 8 dm3 amoniaku reaguje z 10 dm3 tlenu (dając 8 dm3 tlenku azotu). Gołym okiem widać, że tlenu w reakcji musi być więcej, niż amoniaku, żeby całość przereagowała. Jeśli tlenu jest mniej niż amoniaku, to oczywiste jest, że cały tlen zostanie zużyty i pozostanie nieco amoniaku, dla którego już zabraknie tlenu do przereagowania. Dla 9 dm3 amoniaku musiałabyś mieć 5/4*9=11,25 dm3 tlenu. A nie masz tyle. :P Odwrotnie licząc - 6 dm3 tlenu spali 4/5*6=4,8 dm amoniaku. A zatem już wiedząc, że z 9 dm całego amoniaku (na początku) w reakcji zużyte go zostanie tylko 4,8 dm3 (bo na więcej tlenu nie starczy), to po reakcji wciąż będzie 9-4,8=4,2 dm amoniaku. Plus produkty reakcji, czyli tlenek azotu (i para wodna). P.S. A skąd takie zadanie? W szkole czy na studiach?

Przepraszam za swą głupotę przecież 9dm3 sama przepisywałam z zadania!

Ojej dziękuję:) Powoli zaczynam rozumieć...:) A zadanie jest z tych, które mają mnie do matury przygotować;)

Och!! Rozumiem rozumiem już wszystko! Dzięki wielkie jeszcze raz za cierpliwość przede wszystkim, nie spodziewałam sie tak szybkiej odpowiedzi na moje pytanie:D