Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tutusia00

obowiazek ginekologa

Polecane posty

witam!! mam pytanie jestem w 26 tygodniu ciazy i juz nie moge sie doczekac kiedy zobacze moje malenstwo lecz nie pokoi mnie moj ginekolo..jest to starszy mily pan z ktorym mozna pozartowac ale jesli chodzi co do badan jest nieco denerwujacy!!przez ten okres ciazy bylam 2 razy na badaniach czyli takie jak krew i mocz ani razu nie mialam mierzonego cisnienia nie pyta sie o maluszka czy jest ruchliwy ani czy puchna mi nogi wage sama sobie wpisuje w karte ciazy..musialam sie prosic zeby zdradzil mi czy bedzie chlopczyk czy dziewczynka choc bylo mi to obojetne.. ostatnim razem gdy spytalam jakie duze jest juz moje malenstwo powiedzial ze takie jak powinno byc!ostatnio na wizycie zap czy nie mam isc zrobic jakies badania powiedzial ze nie ze to on jest tu lekarzem i ze jak bedzie taki czas zeby zrobic to sam mnie skieruje..nic nie moge sie dowiedziec o moim maluszku a jedyne jakie pytanie zadaje to ile pani ma lat kiedy termin i czy biore jakies witaminki choc ma przed nosem kartoteke i karte ciazy na ktorej jest wszystko wypisane i co wizyte odpowiadam tak samo!!moze ktoras z Was poda mi jakies namiary na dobrego ginekologa w Zabrzu bede bardzo wdzieczna..pozdrawiam serdecznie:)

ja jestem w prawie tym samym tygodniu i powiem ci ze na kazdej wizycie mam badanie ginekologiczne, mierzenie cisnienia, usg, no i mialam badania na toksoplazmoze na obciazenie glukoza i tez 2 razy morfologie i mocz, moj lekarz mi zawsze mowi wzystko co dotyczy dzieciaczka, takze mnie warzy na kazdej wizycie i dzieki temu czuje sie spokojna ze oi wszystkim pamieta, moze rzeczywiscie powinnas pomyslec nad zmiana lekarza

JA mam tak w UK caly czas i zyje...:) tylko polozna mierzy cisnienie,zero wagi nic 2 usg na cala ciaze i jedno badanie ginekologiczne:)

usg mam co wizyte i jak pytam o mojego skarba czy wszystko ok mowi wszystko jest dobrze ale ja chce wiedziec jak najwiecej rzeczy o moim malenstwie a tym bardziej ze jest to moja 1-sza ciaza i nie mam pojecia jakie badania powinien przeprowadzic ginekolon..wiec bardzo prosze o jakies namiary do dobrego ginekologa w Zabrzu..dziekuje:)

Gość a ja powiemmmmmmmmmmmm
majoweczka09 ja jestem w ie i mam podobnie.jakos zyje:)jutro ide na test obciazenia glukoza,wiec cos musi byc na rzeczy,ze mnie wezwali na to badanie,bo jestem juz w 31 tygodniu ciazy,a Tobie robili to badanie w uk?bo mnie dopiero skierowali po wczesniejszym badaniu krwi.

Gość autorko zdecydowanie
zmień lekarza prowadzącego. Co za brak profesjonalizmu!!!! Ja bym sie pewnie nie czuła z takim ginekologiem. masakra :(

Gość fcndjksa
typowa Polka:o

nierozumiem stwierdzenia typowa polka, chyba za kazda wizye u lekatza placac mu kase wymagasz jak najlepszej opieki, chyba ze ci nie zalezy i jakbys chodzila do dentysty ktory nie traktowalby cie profesjonalnie bylabys zadowolona.

Gość fcndjksa
bo tylko w Polsce kobiety maja takie podejscie do ciazy. Chcialyby najlepiej codziennie widziec lekarza, miec usg, 1500 badan i jeszcze zeby je traktowac z namaszczeniem. Na calym swiecie traktuje sie ciaze jak cos normalnego, kobiety nie panikuja jak wy. No ale jesli Polka nie ma 150 razy lapy lekarza w tylku, usg co chwile to juz wielkie halo. Zadna z was nie rozumie, ze im mniej tym lepiej??

Zmień lekarza i to szybko.Jest nieodpowiedzialny,badania comiesięczne krwi i moczu to standard i absolutne minimum,skąd niby będziesz wiedzieć czy nie masz cukrzycy ciążowej,anemii itp. To samo z badaniem ginekologicznym,mnie lekarka bada za każdą wizytą bo trzeba sprawdzać czy szyjka macicy jest szczelnie zamknięta czy czasem nie powstało jakieś rozwarcie(wtedy zakłada się szwy). Cieszę się że wszystko u Ciebie przebiega dobrze,ale strach się bać co by było gdyby ciąża nie przebiegała w ten sposób.Zdarzają się różne choćby drobne komplikacje,które w porę nie wykryte(jak np konieczność założenia tego szwu) mogą spowodować tragedię.Dla mnie ten lekarz to masakra.Widać sama znasz się lepiej niż on.Życzę powodzenia w szukaniu kompetentnego ginekologa.

a czy Ty kobieto masz dzieci a jesli masz to jakie bylo podejscie przy Twojej pierwszej ciazy??wiem ze ciaza jest czyms normalnym ale przy pierwszej ciazy kobieta nie wie dokladnie jakie badania powinny byc przeprowadzone i ile razy dlatego wlasnie na tej stronie mozna o to zapytac wiec nie wypowiadaj sie tym jakby ciaza nie byla tematem do rozmow bo mi akurat nie jest to obojetne czy moja ciaza jest prowadzona dobrze czy zle!!

mysle tak jak poprzedniczka a pani pomaranczowa chyba sama nie wie co to ciaza, po to sa wizyty co miesiac zeby wiedziec czy cos nie dzieje sie nie tak, pozniej takie jak ty placza bo poronily i nie wiedza dlaczego, a wlasnie dlatego ze jakby byly pood stala kontrola lekarza to szybko daloby sie zareagowac gdyby cos bylo nie tak, moja kolezanka mieszka w tej calej wspanialej anglii i miala tak samo 2 wizyty u lekarza i skracala jej sie szyjka oczywiscie sama tego nie wiedziala bo tego nie da sie odczuc i poronila gdyby miala wizyty co miesieczne napewno daloby sie temu zapobiec bo zalozyli by jej szew i wszystko byloby ok, ja sama bylam 2 tygodnie temu u lekarza na usg polowkowuym i okazalo sie ze moja szyjka jest za krotka teraz jest pod stala obesrwacja bo gdyby cos sie dzialo dostaje leki i spokojnie donosze ciaze.

Gość fcndjksa
tak jestem teraz w ciazy. Pierwszej. I jak czytam niektore wypowiedzi to nie wiem czy smiac sie czy plakac. Na szczescie nie mieszkam w Pl

mamorobala dziekuje za wypowiedz teraz jak naszybciej poszukam dobrego lekarza ktory bedzie prawidlowo prowadzil moja ciaze bo jak widze z wypowiedzi to badania krwi i moczu co miesiac sa standardem..pozdrawiam

Gość fcndjksa
poprostu podchodze to tego normalnie, a nie tak jak niektore z was z panika w oczach

Gość
A ja się zgadzam z "fcndjksa". A jeśli chodzi o wagę dziecka, to przecież wystarczyło stanowczo poprosić, aby ocenił wagę, bo chcesz wiedzieć.

miejmy nadzieje ze ty nie bedziesz miala zadnych problemow w ciazy albo juz nie masz tylko o tym nie wiesz.... moj lekarz na kazdej wizycie sprawdza naprzyklad czy wystarwczajaco jest wod plodowych ty tego nie bedziesz wiedziala, albo czy serduszko bije tak jak potrzeba, oraz czy inne narzady dziecka dzialaja tak jak powinny bo jakby cos bylo nie tak to da sie zareagowac wczesniej tak samo jest z innymi chorobami, pozatym poprzedniczka ma racje co do badan, kobiety w ciazy narazone sa na anemie, cukrzyce i inne swinstwa chyba lepiej wiedziec czy sie ma i wyleczyc to zeby nie zaszkodzic malenstwu ale wielkie damy z anglii maja to gdzies, juz nie raz slyszalam od kolezanek ktore tam mieszkaja jak sie zachowuja kobiety w ciazy .... i zachowam to bez komentarza nie dosc ze nie dbaja o zdrowie swoje to jeszcze o zdrowie dziecka

nikomu nie zycze zle ale nie daj boze sie okaze ze cos jest z dzidziusiem bedziesz sama siala panike i plula sobie w twarz ze Twoje podejscie i zainteresowanie ciaza bylo takie a nie inne..

Gość fcndjksa
jestem w 37 tygodniu. I z dzieckiem ok. Jestem pod opieka poloznej, ale nie biegam do niej co miesiac. Zgadzam sie z badaniami krwi, ale jestes w 26 tygodniu i halo dopiero teraz sie zorietowalas, ze twoj ginekolog ci nie odpowiada?? Co robilas przez te 26 tygodni??

kobiety w angli, podobnie jak na calym swiecie traktuja ciaze jak normalne zjawisko fizjologiczne. I to wy w Polsce macie takie podejscie. najlepiej chcialybyscie miec ginekologa codziennie, co chwile usg i bog wie co jeszcze. A nie daj boze jak ktoras poroni. Od razu podnosza sie glosy, ze mozna bylo podtrzymac. Zadna nie pomysli, ze to natura pozbywa sie jednostek, ktore nie poradzilyby sobie. Ciemnogrod i zacofanie:o

dlatego tez sa takie strony jak ta ze mozna sie zap jak powinna wygladac wizyta u ginekologa jestem w pierwszej ciazy i skad mam wiedziec ze takie badania jak badanie krwi i moczu maja byc robione co miesiac skoro lekarz pow ze jesli bedzie taka potrzeba to sam mnie skieruje!!wiec nie odwracaj teraz kota ogonem do Twoich wypowiedzi..

Gość fcndjksa
nie odwracam kota ogonem nie mam takiej potrzeby. Ale skoro nie podobalo ci sie podejscie ginekologa to juz dawno moglas go zmienic tudziez wyzalic sie najpierw na kafe a nie czekac do 26 tygodnia. :o

Gość fcndjksa
poza tym heh w necie jest kupa stron poswiecona przebiegowi ciazy, opisane sa dokladnie tygodnie, jakie badania i wogole. Widac kto sie interesuje swoja ciaza skoro nie zadal sobie trudu zeby odwiedzic choc jedna z nich.

moja droga ja przegladam takie strony od kod dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i wiem co tam jest napisane lecz niektore moje znajome rowniez mialy robione badania na poczatku ciazy i pod koniec wiec nie marwilam sie tym za bardzo skoro nie jestem jedna.. lecz w tym tyg jak bylam pow lekarzowi ze czesto boli mnie glowa wiec myslalam ze zmierzy mi cisnienieale niestety tego nie zrobil i wlasnie to mnie zaniepokoilo.. lekarz do ktorego chodze przeprowadzal mojej kuzynce 2 ciaze i byla zadowolona wiec ja rowniez myslalam ze bede zadowolona..

fcndjksa,to że nie "biegasz" co miesiąc do lekarza i jest wszystko OK oznacza że masz szczęście,i bardzo dobrze że je masz bo rozsądku niestety Ci brakuje. Po to są te wizyty żeby nadzorować czy wszystko jest OK,wiec skoro sama nie jesteś na tyle mądra żeby to zrozumieć to racz nie krytykować mam,które jednak swój rozum mają. Niestety taka beztroska nie zawsze dobrze się kończy.

Gość fcndjksa
wiesz co sama sobie przeczysz. W pierwszym poscie zalilas sie na to, ze nie robi ci badan tu naraz piszesz, ze twoje znajome tez mialy na poczatku i na koncu ciazy badania wiec myslalas ze to ok. Zdecyduj sie chcesz wiecej badan czy nie? Poza tym twoja kuzynka byla zadowolona i ty raczej tez przez te 26 tygodni bo jakos nie kawpilas sie do zmiany. I dodam jeszcze, ze moglas rownie dobrze isc do lekarza ogolnego z bolami glowy.

Gość fcndjksa
mamarobala autorkce jakos nie przeszkadzal sposob prowadzenia jej ciazy przez 26 tygodni i naraz sie obudzila?? Ech jakos nie moge sie doszukac logiki i rozsadku w jej postepowaniu.

zaczelo mi to przeszkadzac iz moje znajome ostatnio pow ze maja badania co miesiac dlatego zaczelam sie zamartwiac a nie ze spalam przez 26 tyg!!a o bolu glowy pow teraz na tej wizycie poniewaz chcialam zobaczyc czy sie zainteresuje moim cisnieniem!!