Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ada to nie wypada 887

Czym się różnią ogórek konserwowy, kiszony i korniszon?

Polecane posty

Gość ada to nie wypada 887

j.w. ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ada to nie wypada 887
może głupie pytanie, ale na prawdę nie wiem, a chciałabym się w końcu dowiedzieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taaaaaaaaaaak
to już kwestia gustu. Ale np kiszone dodaję do sałatki warzywnej bo jak dałam korniszona to sałatka na drugi dzień była kwaśna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ada to nie wypada 887
aa dzieki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taaaaaaaaaaak
proszę bardzo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taaaaaaaaaaak
tak zalewa się je ciepłą wodą ale nie wrzatkiem aby ich nie sparzyć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Chętnie doradzę
Ogórek konserwowy (korniszon) to taki z zalewy octowej (kwas octowy). Ogórek kiszony (kwaszony) to taki, który zakwasił się "samoistnie" - (kwas mlekowy).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dsfgdsfg
ja wolę korniszony:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Polska tradycyjna kuchnia
- Konserwowe (czyli korniszony) są w zalewie octowej i mają lekki, słodki smak. - Kiszone są w zalewie solnej i są słone w smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uetgro
konserwowe są niezdrowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No tak rzeczywiście jest, nawet piszą w wikipedii- kiszony a potem zakonserwowany. Trzeba przyznać, że nikt tego dziś nie robi- trzeba spróbować przepisów naszych babek. Cały dowcip polega na bardzo delikatnym ukiszeniu, wręcz symbolicznym. Najbliższy prawdy przepis http://www.tipy.pl/artykul_4311,jak-zrobic-korniszony.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ogórek zielony ma garniturek
Kiszony, kwaszony, konserwowy. Czy kwaszony to konserwowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
konserwowy to z octem, kiszony to zamkniety w sloiku z przyorawami a kwaszony to w beczce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kwaszony to nie w beczce.Mozesz zakwasic i w słoiku.Kwaszony to taki,do ktorego dodaje sie octu lub innych chemicznych sztucznosci aby szybciej sie ukisil.Czyli najczesciej sa to ogorki sklepowe duzych producentow. A autorka posta pytala o różnicę między korniszonem a konserwowym a nie między konswrwowym a kiszonym jak wiele osob porownuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To był 6 lat temu ludzie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
6 lat temu, a bzdury dalej gadane. Kiszenie i kwaszenie to dwie różne nazwy handlowe (bo to nazwy regionalne) na ten sam proces - poddanie fermentacji mlekowej. Problem w tym, że proces ten może być fałszowany właśnie octem. Ogórków się nie da - mają zupełnie inny smak i to jest wtedy ogórek konserwowy. Kapustę kiszoną zakwaszoną octem też można łatwo poznać - kiszona/kwaszona prawidłowo jest miękka i żółtawa, poddana przyspieszonemu kwaszeniu octem jest biała i twarda. Poza tym powinny być wypisane składniki na pojemniku. Do łez mnie doprowadzają panie w warzywniaku: "czy te ogórki są kiszone, czy kwaszone, bo kwaszonych nie będę jadła, tak pisali w internecie".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może i temat stary, ale wart odpowiedzi, bo ogórek kiszony to taki, który zalewamy solanką (dokładniejsze przepisy są na blogach kulinarnych), zamykamy i one wskutek zachodzących reakcji robią się kwaśne. Natomiast ogórki konserwowe zalewa się zalewą sporządzoną z wody, octu, z dodatkiem przypraw takich jak np. ziele angielskie, listki laurowe, cukier itp. A korniszony to już całkiem inna technologia, chociaż są tacy, którzy mianują się znawcami i twierdzą, i tak piszą na blogach, wprowadzając innych w błąd, że to po prostu ogórki konserwowe, tylko, że małe. A korniszony najpierw należy nakłuć (widelcem, czy wykałaczką) i zalać mocną solanką na dobę, potem na następną dobę zalewa się wodą z octem, a potem zalewa zalewą octową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Otóż to ! Masz rację gościu ! Ogórki konserwowe i korniszony to dwie różne sprawy. A "eksperci " z bożej łaski na niektórych blogach (oszczędzę om wstydu i nie wymienię nazw) próbują nas "oświecić" i wmawiają nam, że to jeden diabeł, tylko, że niby korniszony robi się z mniejszych ogórków niż tradycyjne konserwowe... Fakt, że korniszony robi się z mniejszych ogórków, ale n ie jest to jedyna różnica. Cały proces się odbywa inaczej , a jak ? Patrz wyżej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wiadomo konserwowy jest słodki, kiszony kwasny. A korniszony to takie mini ogórki. Z konserwowych takich dobrych polecam Krakusa. Dobre będa tez jako przystawka na grilla.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nina Kowalska
Konserwowy jest znacznie słodszy i właśnie za to lubie je najbardziej. Najlepsze jakie jadłam są od Krakusa - chrupkie, smaczne, zdrowe, to taki smak z dzieciństwa który od lat się nie zmienia!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no, tylko że ocet spirytusowy jest niezdrowy - w dużej ilości i stężeniu - śmiertelny a kiszonki (czyli np. ogórek kiszony) wręcz przeciwnie - są bardzo zdrowe dla ludzkiej flory jelitowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maatyldaaa
Ja zdecydowanie wolę konserwowe za ten słodkawy smak, kiszone jadam rzadziej, a najlepsze jak zrobi je mama :) w glinianym naczynku takie domowe pychaaa. Jak nie ma domowych to sięgam też po kupne i najczęściej pada wybór na Krakusa, który jest idealny w smaku. A ktoś z Was robił sam ogórki konserwowe lub kiszone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość korniszon to nie konserwowy
Po co debile z 0 pojęcia w temacie się wypowiadają? "Wydaje mi się, że..." nie wiesz to morda w kubeł, a nie p*********e głupoty, że się załamać można.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jesli o mnie chodzi to zwykle wybieram korniszony. Mam swoje ulubione - Krakusa. Te koniecznie zawsze muszą mieć swoje miejscie podczas grilla.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc w domu bog w domu

bo do salatki konserwowe a kiszone to do kanapek taka roznica

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no nie wiem.
Dnia 22.05.2018 o 14:34, Ewa333333 napisał:

no, tylko że ocet spirytusowy jest niezdrowy - w dużej ilości i stężeniu - śmiertelny a kiszonki (czyli np. ogórek kiszony) wręcz przeciwnie - są bardzo zdrowe dla ludzkiej flory jelitowej

HAHAHA. ja KAŻDY inny związek chemiczny, włącznie z wodą? 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×