Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ola9274

przerwa w antykoncepcji

Polecane posty

Gość ola9274

Witam dziewczyny chcialabym wiedziec czy w momencie gdy zrobilam wieksza przerwe w braniu tabletek (2 tyg) i po tym czasie wzielam tabletki to czy od momentu brania tych tabletek (3dzien) jestem juz zabezpieczona? czy popelnilam blad i powinnam to opakowanie zaczac w dzien okresu. Na ulotce pisze jedynie ze jak kobieta w poprzednim miesiacu nie brala tabletek to musi zaczac od okresu, a ja bralam w zeszym miesiacu. To wazne prosze o odpowiedz pozdrawiam

Gość kiciii
nie, nie jesteś zabezpieczona. Jeśli zrobiłaś 2 tygodniową przerwę (nie wiem po co) to kolejne opakowanie powinnaś zacząć w pierwszym dniu krwawienia. Poza tym musisz wiedzieć, że jeśli wydłuża się 7 dniową przerwę, to stosunki, które odbyłaś w trakcie tej przerwy nie są zabezpieczone.

Gość kiciii
i jeszcze jedno: zabezpieczona będziesz dopiero od następnego opakowania, w trakcie tego opakowania musisz się dodatkowo zabezpieczać (i w trakcie 7 dniowej przerwy), od następnego opakowania wszystko będzie ok.

Gość ola9274
jesteś pewna? bo ulotka sugeruje zupelnie cos innego

nie, to Ty czytasz w ulotce to co chcesz przeczytac :) "Na ulotce pisze jedynie ze jak kobieta w poprzednim miesiacu nie brala tabletek to musi zaczac od okresu, a ja bralam w zeszym miesiacu." "w poprzednim miesiacu" - czyli przed krwawieniem z odstawienia. jesli chcesz zachowac ciągłość antykoncepcji to przerwa miedzy opakowaniami to max 7 dni. mozna ją skracać, nigdy wydłużac. jesli nie wiesz dlaczego to zastanów się nad cyklem kobiecym i bedziesz miała odpowiedz. przerwa w antykoncepcji 2 tygodnie to nie dłuzsza przerwa, ale głupota dająca ładnie w kośc organizmowi. pobierz sobie teraz do końca, i od następnego opakowania bedziesz zabezpieczona. w trakcie tego opakowania zabezpieczaj sie dodatkowo. jedno optymistyczne w tej sytuacji to to ze mozesz juz byc po owulacji, ale tego z kolei bez obserwacji nikt nie wie na 100% wiec nie ma co sie na tym opierac.

Gość kiciii
tak jestem pewna. Biorę pigułki kilka lat i potrafię czytać ulotkę ze zrozumieniem w przeciwieństwie do Ciebie. Pigułki bierzesz w schemacie 21+7+21 czyli bierzesz 21 pigułek (jedna w jednym dniu o stałej porze) po czym robisz 7 dniową przerwę, w której ma wystąpić krwawienie i ósmego dnia rozpoczynasz kolejne opakowanie. Wtedy jesteś zabezpieczona. Jeśli wydłużasz tą przerwę, wszystkie stosunki z przerwy mogą być niezabezpieczone, i musisz się dodatkowo podczas brania kolejnego opakowania zabezpieczać. Ty wydłużyłaś przerwę, o kolejne 7 dni, więc antykoncepcja została ZUPEŁNIE ZERWANA. I kolejne opakowanie rozpoczynasz jakby to było Twoje pierwsze. Pigułki zaczęłaś brać ot tak sobie, nie czekając na krwawienie, więc nie jesteś zabezpieczona.

Gość kiciii
i potem powstają tematy: brałam pigułki zaszłam w ciążę. I jeszcze się upierają, że one brały wszystko jak trzeba i zgodnie z ulotką... jassne... :D

Gość ola9274
nie moglam wziasc tabletek ze wzgledu na antybiotyk, to nie jest kwestia tego ze nie bralam i glupota, wiec za zlosliwosci dziekuje z gory, chcialam poznac wasza opinie, ale widze ze najlepiej bedzie sie skontaktowac z ginekologiem. W czasie przerwy nie uprawialam seksu, teraz tez sie wstrzymalam z tego wzgledu ze nie bylam pewna co do skutecznosci

Gość ho ho ho
a co to za antybiotyk, którego nie można stosować z pigułkami? i dlaczego?

nie ma antybiotyku który WYKLUCZAŁBY antykoncepcję. są antybiotyki które obniżają jej skutecznosc, ale wtedy należy się dodatkowo zabezpieczyć, a nie odstawiac pigułki. oczywiscie, najlepiej bedzie jak sie skontaktujesz z ginekologiem. ale w miedzyczasie dla własnego spokoju zastosuj sie do naszych rad. chyba ze chcesz sie niedługo zastanawiac czy jestes w ciazy czy nie jestes...

Gość ola9274
nie rozumiecie mnie dziewczyny, ja nie uprawialam stosunku w tym czasie i narazie nie zamierzam, wiec nie mam co myslec o jakiejkolwiek ciazy bo z powietrza nie przyjdzie :) a wiec rozmawialam z 2 ginekologami i oboje mi powiedzieli to samo. musze odczekac 7 dni by wszystko wrocilo do normalnosci i bede zabezpieczona to co bylo powiedziane tu na forum ze musze czekac do nastepnego opakowania to jak okreslil lekarz bzdury z palca wyssane, bo niby czemu tabletki mialy by czekac z prawidlowym dzialaniem do nastepnego okresu. hormony maja hamowac naturalne zadania po zaplodnieniu i robia to juz od pierwszej tabletki, jednak w moim przypadku lekarz zalecil odczekac tydzien poniewaz bralam lekarstwa i mam wszystko zachwiane. niestety nie zamierzam calej kafeterii informowac jakie antybiotyki bralam i na co :) bo niektorzy z takich spraw sobie robia posmiewisko a to juz nie mile jednak dzieki za pomoc, teraz juz wszystkie dziewczyny beda wiedzialy ze mozna brac, i niewyczytalam z ulotki tego co chcialam wyczytac tylko to co tam naprawde jest pozdrawiam

brawo! dzięki za uświadomienie wszystkich dziewczyn. z Twojego pierwszego postu wynika, że jednak ulotki nie przeczytałaś bo zadałaś pytania, na które odpowiedzi są na pewno. lekarz powiedział, że masz zaczekać tydzień ze względu na lekarstwa? a nie przez to, że o tydzień przedłużyłaś przerwę? daruj, ale takie kity...

hehehehe po pierwsze - jesli zrobiłas przerwę dłuższą niż tydzień, to Twój organizm zaczął produkowac swoje hormony. po tygodniu produkcji własnej jest ona już na tyle zaawansowana że hormony z tabletki NIEKONIECZNIE muszą zahamowac cykl. mogą, jak najbardziej - ale nie muszą. chcesz ryzykowac w razie czego?... czy lepiej się zabezpieczyc?... po drugie - "niby czemu tabletki mialy by czekac z prawidlowym dzialaniem do nastepnego okresu" - niby temu że początek okresu jest punktem startowym wszystkich przemian prowadzących do produkcji komórek płciowych i ewentualnego zajścia w ciążę. najłatwiej i najpewniej jest zacząć odpowiednie działania tego dnia, bo potem to nie wiadomo jak wyjdzie. to tak jak z wyrwą w tamie - lepiej zatkać dziurę jak jest mała i woda ledwo kapie, niż czekać aż sie zrobi wielka wyrwa z której woda bedzie walić strumieniem. oczywiscie, moze sie okazać ze dasz radę i wtedy zatrzymać tę wodę, ale juz są na to o wiele mniejsze szanse. podobnie jest w przypadku hormonów. po trzecie - "hormony maja hamowac naturalne zadania po zaplodnieniu i robia to juz od pierwszej tabletki" - po zapłodnieniu to pigułki możesz już sobie do kosza wyrzucic :D one mają działać nie od zapłodnienia, a od początku cyklu menstruacyjnego. po czwarte - "niestety nie zamierzam calej kafeterii informowac jakie antybiotyki bralam i na co bo niektorzy z takich spraw sobie robia posmiewisko a to juz nie mile" - nie mów na co, powiedz jakie, to Ci powiemy czy musiałaś przy nich czekać z antykoncepcją czy nie. osobiście stawiam na to że nie i ze znów coś źle zrozumiałaś. po piate - "teraz juz wszystkie dziewczyny beda wiedzialy ze mozna brac" - nikt nie twierdził ze nie mozna, pytanie czy będą działać tak jak powinny :D