Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość po prostu Marek

Czy mozliwe jest obnizenie alimentow w Niemczech?

Polecane posty

Gość po prostu Marek

Moja sytuacja wyglada nastepujaco: mieszkam i pracuje w Niemczech, mam podwojne obywatelstwo. Mam nieslubne dziecko z moja ex, ktora niedawno wyszla za maz, obydwoje pracuja. Ja tez niedawno sie ozenilem, ale moja zona jeszcze nie pracuje gdyz jeszcze robi studia. Musze przyznac, ze zyje nam sie ciezko, bo wiadomo- z mojej pensji utrzymujemy sie my i place alimenty w kwocie 290 Euro. W sumie to nawet nie wychodzimy na zero... Czy w tej sytuacji moge ubiegac sie o obnizenie alimentow na dziecko? Na moim utrzymaniu jest przeciez tez moja zona i nie stac mnie na tak wysokie alimenty. Prosze odpowiedzcie!

Gość niestety niestety
jak juz pisalam-nie, bo w Niemczech dziecko w pierwszej kolejnosci alimentacji- potem zona. Bo twoja zona teoretycznie moze sobie dorobic nawet na Minijob jak macie maly dochod- a dziecko nie.

Gość gość
Ja mam podobny problem tyle, ze oprocz zony mam tez malutkie, dwumiesieczne dziecko. Zaczelismy wynajmowac mieszkanie, prace mam tylko sezonowa takze od stycznia bede na bezrobociu czekajac na kolejny sezon. Zona nie pracuje, z wiadomych powodow. Z jej strony nie ma jeszcze zadnych dochodow poniewaz do tej pory nie dostalismy decyzji o niemieckie macierzynskie i kindergeld. Takze zyjemy tylko.z mojej wyplaty. Czy mi udaloby sie obnizyc alimenty? I jak to zrobic? Wystarczy przedstawic swoje dochody plus wydadki? Nie wiem, akt urodzenia nowego dziecka?

Gość gość
oczywiście, że nie. W Niemczech alimenty są przyznawane na podstawiew tabeli , tzw. Duesseldorfer Tabele. W sumie płacisz bardzo mało. Bo na wysokość alimentów mają wpływ twoje zarobki i wiek dziecka. A skoro dziecko podrośnie, automatycznie alimentów ci dołożą. Poczytaj, znajdź w internecie, ile powinieneś płacić i ciesz się, że jak na razie płacisz mniej.

Gość gość
Nawet jesli.urodzilo mi sie drugie dziecko i po prostu ciezko nam wiązać koniec z koncem? Od miesiaca do miesiaca? To czy jest jakas zapomoga o ktora moglbym sie postarac?

Gość gość
Czym innym jest zapomoga, którą dostaniesz, bo masz podwójne obywatelstwo, a czym innym konieczność płacenia alimentów. Te są orzekane od twojego zarobku. Jeśli masz mniejszy zarobek niż 1500 Euro, to jeśli dziecko ma mniej niż 5 lat płacisz 335 Euro, przy starszym dziecku więcej. 450 Euro dla dziecka 12-17 lat, a dla studiującego (powyżej 18 lat) 516. To są sztywne stawki i sąd ci powie, że powinieneś postarać się o pracę, która dałaby możliwość płacenia tych alimentów. Drugie dziecko ma matkę, która przecież albo otrzymuje Elterngeld, albo może wysłać dziecko do Kindergarten (od roku) i znaleźć pracę, która da wam możliwości życia na wymaganym poziomie. I uważaj, bo jak zaczniesz kombinować i doplącze się Jugendamt, to waszym dzieckiem zajmie się rodzina zastępcza, a wy oboje będziecie mogli pracować tak, żeby było cię stać na płacenie alimentów zgodnie ze stawkami z tabeli. Ciesz się, że głupia matka twojego pierwszego dziecka nie występuje o podwyższenie alimentów, bo jej się to tak należy, jak psu buda.

Gość gość
Jeżeli twoja żona wyszła ponownie za mąż, twój obowiązek alimentacyjny wygasł.

Gość gość
może w Polsce tak jest bo na pewnie nie w Niemczech!!!