Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość evenstar

pytanie dot. przekroczenia zalecanej dawki tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość evenstar

witam, mój problem przedstawia się tak: wczoraj była mocno zakrapiana impreza obudziłam się rano i zobaczyłam, że nie ma tabletki w blistrze ale nie pamiętam, czy ją wzięłam. lek zazwyczaj przyjmuje o 23, więc jeszcze przed 12 rano wzięłam kolejną z rezerwowego opakowania. zastanawiam się, czy ewentualne przekroczenie dawki ma to wpływ na moją ochronę antykoncepcyjną? z góry dziękuję za pomoc

Gość ho ho ho
dziewczyno pomyśl logicznie, jak dobranie drugiej pigułki antykoncepcyjnej może obniżyć antykoncepcję? nie może! to zapomnienie pigułki zmniejsza antykoncepcję - a nie dobranie kolejnej pigułki. Dobrze zrobiłaś, że ją przyjęłaś, nie byłaś pewna czy połknęłaś poprzednią i okej połknęłaś kolejną na wszelki wypadek. Poza tym to nie jest jeszcze przekroczenie dawki (przynajmniej tak straszne) musiałabyś zjeść z 4,5 żeby coś się zaczęło dziać (wymioty, biegunka, krwaiwenie, osłabienie) i wtedy przy silnych wymiotach lub biegunce mogłoby dojść do osłabienia antykoncepcji. Jest dobrze :)

Gość evenstar
tak też myślałam, że nie obniży, ale dobrze jest się kogoś poradzić. bardzo dziękuję za rzetelną odpowiedź:)