Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość viviana

Czy butelki firmy Canpol Babies są bez BPA?

Polecane posty

Gość viviana

Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji. Napisali tylko, że są zgodne z najnowszymi standardami. Czy to znaczy, że są bez BPA?

Gość viviana
Nikt nie używa tych butelek?

Gość viviana
Może ktoś jednak?

Gość mamusia oli
ja używam od urodzenia małej tych butelek są dobre moja mała je wolała bardziej niz te aventu

ja ostatnio kupiłam aventu i wyraźnie było to opisane na pudełku że nie mają BPA !!!! pytaj sprzedawcę albo szukaj info na pudełku bo chyba inaczej to nie sprawdzisz zauważyłam że dużo jest teraz promocji butelek właśnie bez oznaczeń 0% BPA

Gość viviana
No właśnie o to chodzi, że na butelce nie ma informacji, a w sklepie wiadomo - powiedzą coś, żeby tylko sprzedać. Najgorsze jest to, że ja te butelki dostałam w prezencie i głupio mi wyrzucać w razie czego :o

Gość mamania synunia
tommee tippee też nie mają-są super.

Gość mysle ze maja
bo jakby nie mialy producent trabil by o tym na caly swiat

Gość mamania synunia
to nie wyrzucaj i kup jakie chcesz

Gość 192834038230
Agencja UE uznała, że niemowlęta mogą pić z naczyń zawierających szkodliwy bisfenol A. Tak małe jego ilości nie są groźne dla zdrowia Plastikowe butelki dla dzieci zawierające związek o nazwie bisfenol A są mimo wszystko bezpieczne – orzekł Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority – EFSA). Wcześniej podobne oświadczenie wydała amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA). Specjaliści z obu urzędów doszli do wniosku, że znikome ilości szkodliwego związku chemicznego, na które są narażeni użytkownicy butelek, nie wystarczają, by zagrozić zdrowiu. 95 procent butelek dla niemowląt dostępnych na rynku zawiera bisfenol A Spór o zasadność używania tej substancji do produkcji pojemników na żywność toczy się na świecie od kilku lat, o czym pisaliśmy w „Rz” w maju tego roku. Pod nazwą bisfenol A kryje się związek organiczny wchodzący w skład poliwęglanu, czyli twardego plastiku o dużej wytrzymałości i przejrzystości. Z tego właśnie tworzywa produkuje się większość butelek dla dzieci. Sęk w tym, że bisfenol A łudząco przypomina cząsteczki ludzkich hormonów i – „udając je” – z łatwością łączy się z tymi samymi receptorami w organizmie. Co gorsza, bez trudu przenika z opakowania do znajdującego się w nim pożywienia. Tym lepiej mu się to udaje, im wyższa jest temperatura jedzenia. To właśnie postawiło ten związek pod pręgierzem naukowych zarzutów. Dowiedziono, że spożywanie go zmienia ludzki metabolizm, co może prowadzić do otyłości, chorób układu krążenia i cukrzycy, a nawet wywoływać zmiany w DNA. Jednak według komisji naukowej EFSA znikome ilości tego związku nie mogą zaszkodzić człowiekowi. W raporcie czytamy: „Po kontakcie z bisfenolem A ludzkie ciało szybko metabolizuje i eliminuje tę substancję”. Naukowcy doszli do wniosku, że organizm noworodka bez trudu usuwa dzienną dawkę bliską 1 miligramowi na kilogram wagi ciała. Dopuszczalna dzienna dawka bisfenolu A wynosi 0,05 miligrama na kilogram wagi ciała, a więc pozostawia duży margines bezpieczeństwa. EFSA w ostatnich dniach wydała jeszcze jedno ważne oświadczenie, tym razem sprzeczne ze zdaniem FDA. Europejscy specjaliści podali w wątpliwość zasadność dopuszczenia na rynek żywności pochodzącej od sklonowanych zwierząt. – Nie ma pewności co do zdrowia zwierząt wyhodowanych w drodze klonowania – stwierdził prof. Vittorio Silano, przewodniczący Komitetu Naukowego EFSA. – Mamy wciąż zbyt mało danych na temat bezpieczeństwa żywności takiego pochodzenia. Zdaniem prof. Silano problemy zdrowotne mogą występować u klonów częściej niż u zwierząt hodowanych w tradycyjny sposób, są one bowiem bardziej podatne na choroby i przedwczesne zgony.

Gość maja czy nie maja ale sa swiet
ne-moj synek tylko z takich pije

Gość chodzi o to zeby dziecku
sie od tego wysypka nie zrobila

W końcu dostałam odpowiedź z Canpolu. Skoro to nie jest szkodliwe, to dlaczego wszędzie trąbią o tym BPA? "W związku z pojawiającymi się różnymi opiniami na temat związku chemicznego o nazwie bisfenol A* (BPA) w poliwęglanowych akcesoriach do karmienia niemowląt, chcielibyśmy przedstawić nasze stanowisko w tej sprawie. Od 20 lat jesteśmy obecni na światowym rynku jako producent akcesoriów dla dzieci i niemowląt. Aby zaspokoić zmieniające się potrzeby konsumentów wciąż pogłębiamy swoją wiedzę i doświadczenie oraz doskonalimy się w tworzeniu produktów dla dzieci. Sami też jesteśmy rodzicami i doskonale wiemy, że w kwestiach dotyczących dobra dziecka nie ma miejsca na wątpliwości. Dlatego też chcemy zapewnić, że produkty Canpol babies i LOVI wykonane są z całkowicie bezpiecznych materiałów i spełniają one surowe normy* dotyczące zawartości BPA obowiązujące na terenie RP i UE. Dodatkowo podkreślamy, że regularnie badamy wszystkie nasze akcesoria do karmienia, zarówno te wykonane ze szkła jak i tworzyw sztucznych. Wyniki badań potwierdzają, że wszystkie nasze produkty są całkowicie bezpieczne, przy czym w produktach poliwęglanowych (PC) zawartość BPA jest zdecydowanie niższa niż zakłada to norma UE. Aby jednak dać Wam możliwość wyboru materiału najbardziej odpowiadającego Waszym potrzebom, podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu dla produktów poliwęglanowych – odpowiedników z surowców alternatywnych nie zawierających BPA. Najnowsze stanowisko na temat BPA można znaleźć na stronach Europejskiej Organizacji ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz amerykańskiej agencji zajmującej się Administracją Żywności i Leków (FDA). W opinii tych instytucji bisfenol A zawarty w poliwęglanowych produktach do karmienia nie ma negatywnego wpływu na zdrowie dzieci i niemowląt. www.efsa.europa.eu www.fda.gov"

Gość PHSZCZECIN
Witam, Informacja z pierwszej ręki. Jestem przedstawicielem firmy Canpol. W ofercie canpol babies i Lovi posiadamy zarówno butelki poliwęglanowe, które z racji tworzywa zawierają bisfenol A, jak i butelki poliprepylenowe, które są wolne od bisfenolu A. Rozróżnią je Państwo po tym, że butelki poliwęglanowe są zupełnie przezroczyste, a butelki poliprepylenowe mają lekko mleczne (perłowe) zabarwienie. Ponadto butelki te są wyrażnie oznaczone znakiem BPA 0%. Chcę jednak wszystkich zapewnić, że butelki produkowane z poliwęglanu przez firmę Canpol mają minimalną zawartość bisfenolu A, poniżej norm jakie douszcza UE i są bezpieczne dla dzieci. Należy też pamiętać o tym, że butelki poliwęglanowe są bardziej trwałe i starczają na dłuższy czas użytkowania. Pozdrawiam

Gość Osoba u góry ma rację
Butelki bez BPA są lekko matowe, żółtawe, i sprawiają wrażenie cieńszych i delikatniejszych, a te z BPA są idealnie przeźroczyste i twarde. Po tym się je rozpoznaje.

Gość Osoba u góry ma rację
Gość mama -mam
moje drogie tylko produkty z firmy mam baby nie zawierają bisfenolu a !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość JagnaAgna
Te z Nuka są z bpa,nawet szklane