Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

BlackCoffee

Smaczne i łatwe przystawki/potrawy na imprezę!Proszę o pomoc

Polecane posty

w sobotę mamy z mężem gości.. taką małą imprezkę, chciałam coś smacznego i w miarę wykwintnego ale łatwego przygotować.Jestem młodą żoną(gospodynią) i nie mam za dużego doświadczenia w takich sprawach.więc zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych :)) co radzicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
możesz zrobić kolorowe koreczki, bardzo elegancko i fajnie wyglądają nabite na polowe głowki kapusty białej, do tego sosik z majonezu i ketchupu. Możesz zrobic krewetki był tu dziś latwy przepis . Jakąś lekką sałatke może byc ze śledzia i ananasa albo z makaronu pieczarek i szyneczki. Ewentualnie sałatka gyros. Do tego ciasteczka i chipsy i powinno byc ok. Jesli to tylko takie chwilowe posiedzenie to tak bym zrobiła. a no i możesz tez coś na gorąco podac np pieczone mięsko albo kurczak albo jakieś roladki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
też myślałam o koreczkach:) to imprezka troszkę poważniejsza więc chciałam coś na ciepło, tylko właśnie nie mam pomysłu co można byłoby podać:) a goście tacy że lubią i (wypić i zjeść) więc chipsy odpadają... myślałam o jakiś przystawkach do wódeczki.. a krewetek nie lubię:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na ciepło: ryba po grecku, lazania z mięsem mielonym lub jakaś inna zapiekanka makaronowa, skrzydełka na miodzie, biała kiełbasa pieczona z majerankiem i czosnkiem, szaszłyki, founde - jak posiadasz sprzęt i amatorów do tego. Na zimno: śliwka w boczku pieczona, galaretka drobiowa, deska serów, warzywa z dipami, sałatka z tuńczyka (lub inna, wg uznania), śledzie wg ulubionego przepisu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Black Coffe....może coś takiego? Rolada z żółtego sera 30 dag żółtego sera 25 dag pieczarek duży serek topiony(najlepiej pikantny) ogórek konserwowy papryka czerwona natka pietruszki sól, pieprz i sproszkowana papryka do smaku pieczarki pokroić i podsmażyć do gorącej wody zestawionej z ognia włożyć na kilka minut kostkę sera do pieczarek dodać serek topiony i podgrzać na małym ogniu, dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka i paprykę dorzucić pietruszkę i dosmaczyć ser wyjąć z wody odsączyć i rozwałkować na prostokątny placek, wyłożyć farsz i zrolować, owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 2 godziny a tak się prezentuje-co prawda nie na pierwszym planie, ale coś tam widać:-) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c2bf00bfdce22692.html Bardzo fajnie to wygląda i wydaje mi się, że nie jest oklepane:-) annawioletta...rybkę po grecku podajesz na ciepło? hmmmm...tak jeszcze nie jadłam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a na ciepło polecam mexicane (ciepłe danie jednogarnkowe podawane z bagietką) tak w wielkim skrócie to podsmażone mięso(wołowina lub piersi z kurczaka) z warzywami(czerwoną fasolą, kukurydzą, kolorową cebulą i papryką) w meksykańskim sosie pomidorowym 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rybę po grecku jadam na ciepło i zimno, wolę wersję podgrzaną. Ulotna, też pomyślałam o roladzie serowej, ale nie wiem, czy początkującej soobie, będzie się chciało ją robić. Ja roladę robie wg przepisu podanego na smacznie, zdrowo i niedrogo http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1924519&start=990 (prawie na końcu strony), bez topienia sera topionego:-) A, w podanym linku na stronach 33-37 znajdziesz fajne przepisy m.in. na sałatki makaronowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię wg innego przepisu niz ulotna tzn. pół kg TŁUSTEGO sera (bo musi być elastyczny po uparzeniu), 2 serki topione, kostka miękkiego masła, trochę szynki (10-15dag), 3 jajka, ew. pieczarki, natka pietruszki. Ucieram składniki pałką (jak masło miekkie, to sie uda szybko). Najważniejszy ser, żeby się nie pokruszył, a był jednolitej konssystencji. No i moja rolada ma bardziej białe nadzienie (serki, masło, jajka i kawałeczki szynki, pieczarek i natka). Smakowita, że aż strach. Kaloryczna też:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to nie jest sałatka owocowa:-D wiem, że wizualizacja jest bardzo ważna , więc rzuć okiem na jeszcze coś takiego http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e222d5a5ed84d7f.html idę spacyfikować i ululać dzidziula, jak już zaśnie( a idzie mu ostatnio baardzo opornie niestety) to wrzucę przepisy BlackKofee...myślę, że byś sobie z tą roladką śmiało poradziła-to na prawdę nic skomplikowanego(tak mi się wydaje) do potem🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość leniom nie pomagam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skąd ja znam ten problem... w niedziele imprezka i też mam dylemat, tyle, że ja nad ciepłym daniem. Reszta zawsze sie "wymyśli" pare pomysłów już mam ;) Jeżeli boisz robić sie tę roladę z sera na ciepło to możesz zrobić z plasterków sera "na zimno" - równie ładne i apetyczne. Bierzesz plastry sera bez dziur (niech chwile poleżą w temp. pokojowej żeby nie były twarde), kładziesz na niego jakiś farsz, choćby właśnie ten z pieczarek ewentualnie z białego sera, serka topinego z dodatkami np. papryki czerwonej, szczypiorku itp. zwijasz w rulonik, możesz owinąć szczypiorkiem, zawiązać na kokardkę - wstaw do lodówki niech nieco stwardnieje w tej zrolowanej pozycji ;) możesz również pokroić na mniejsze kawałki na ukos. Co podasz na ciepło?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sałatka z pierwszego zdjęcia 1/2 kg piersi z kurczaka (pokroić na kawałeczki i usmażyć(sól, pieprz i czerwona słodka papryka) dwa kolory winogron (przecięte na połówki) sałata lodowa 25 dag żółtego sera (pokroić w kostkę) kilka-kilkanaście połówek orzechów włoskich sos majonez+ łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, kilka rozdrobnionych orzechów włoskich na dnie półmiska ułożyć porwaną sałatę, polać sosem,ułożyć kurczaka, polać sosem, na to ser, na to sos, na to winogrona i sos i na koniec do ozdoby połówki orzechów a ta z drugiej fotki na sałacie lodowej to kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, do tego żółta papryka pokrojona w kostkę, całość polana sosem(musztarda sarepska+płynny miód+ olej arachidowy lub jakikolwiek mamy w kuchni-wszystkie składniki przełożyć do słoiczka i dobrze wstrząsnąć ), wierzch posypany leciutko uprażonym sezamem a ta z kukurydzą to: puszka kukurydzy seler naciowy jedna czerwona cebula opakowanie paluszków krabowych seler naciowy pokroić na kawałeczki, tak samo paluszki krabowe, cebulę pokroić w piórka, popieprzyć białym pieprzem, wszystko wymieszać do tego duża ilość sosu-majonez + jogurt naturalny w stosunku 1:1,sok z 1/2 cytryny 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie się sprawdza coś takiego: podsmażam posiekane pieczarki, z cebulka, można jakieś drobno podziabane mięso do tego dać (albo wędliny jak ktoś jada), koncentrat pomidorowy, albo keczup (mi lepiej keczup pasuje) jakąś zieleninę. Trzeba odparować żeby gęste było (ewentualnie nieco bułki tartej sypnąć. Oczywiście przyprawy jakie kto lubi (u mnie najczęściej zioła prowansalskie). Jak przestygnie nakładamy na płat ciasta francuskiego posypujemy serem tartym (u mnie najczęściej jakiś żółty wymieszany z mozarellą), zwijamy jak roladę kroimy na plastry (takie 1-2 cm), kładziemy na blachę taką z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. No i wiadomo pieczemy na złoto :) Dobre i na zimno i na ciepło :) No i fajnie wygląda. Zawsze mi tona tego schodzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam rybę po węgiersku - z 1 kg ryby - obsmarzamy ją w jajku i mące, do tego robimy zalewe: gotujemy 4 szkl wody, 2 liście laurowe, kilka kulek ziele ang., szklanka oleju, pół szkl octu, pół łyżki cukru i soli, średni koncentrat i 5 cebul pokrojonych w półprążki, nałożyć na obsmarzoną rybę jeszcze letnią zalewę - pycha ja podaje na zimno, ale mozna podac na ciepło;) Polecam też szaszłyki, a najszybciej można zrobić szynkę z jajkiem i chrzanem - zawinąc w plastry dobrej szynki posmarowanej chrzanem polowki jajka ugorowanego. Szybko można też zrobić pomidory - połówki pomidora wydrążyc, zrobić twaróg z rzodkiewką, szczypiorem ogórkiem itp. i włożyć w pomidorki szybkie i pyszne:) Na imprezach sprawdzają się koreczki - są dobre na zagrychę do wódki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja teściowa
skrzydełki kurzęce, na sucho- w sensie bez sosu zapiekanka makaronowa/ziemniaczana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jajka w szynce jako przekąska - fajny pomysł. Można też zrobić kruche babeczki z nadzieniem pieczarkowym/rybnym/mięsnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Łososiowa gratka - bagietkę pokroić w centymetrowe prążki posmarować masłem i dać do piekarnika do zaruminienia, a na nie ułożyć ser biały bieluch wymieszany z czosnkiem - (1-2 ząbki, sól, pieprz), potem kawałki wędzonego łososia oraz gałązke koperku - szybko i pysznie;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Widziałam dziś an forum przepis na plasterki łososia posmarowane twarożkiem i zwiniete w roladki, spiete wykałaczką. jak sie wtwaróg odpowiednio doprawi, może być całkiem smacznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ostatnio jak byłam na kolacji w jednej z krakowskich restauracji le Scandale to miałam okazję skosztować kilku przystawek dwie z nich bardzo przypadły mi do gustu. Pierwsza to ser feta w panierce miodowej, obtoczony w sezamie, a druga to pasta avocado z dodatkiem czosnku i kraba podana na toście. Proste, efektowne i smaczne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość LITOSCIIIIIIIIIIIIIIII
DZIEWCZNO ILE MOZNA O TEJ KNAJPIE..........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marianna2343423
Jeśli chcecie szybko "ogarnąć" jedzenie dla goście, to rpodrzucam poje wskazówki: 1) dzień wcześniej pokrój warzywa na sałatkę i nasmaż kotletów (np. mielonych, schabowych). Przed przyjściem gości sałatkę polej sosem lub wymieszaj z majonezem, a kotlety odgrzej w piekarniku;D Do tego ugotuj ziemniaki, kaszę lub ryż;) 2)dzień wcześniej zrób rybę po grecku, gulasz lub leczo i podgrzej tuż przed przyjściem gości. 3) na szybko możesz też przygotować pizzę na cieście francuskim lub pastę do posmarowania pieczywa. Tu masz przepisy na te rzeczy;) http://kulinarnesos.pl/ Pozdrawiam;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×