Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gizula888

Wino czerwone + mięso = przepis?

Polecane posty

Dziewczyny macie może jakiś przepis na jakieś mięsko np. piersi z kurczaka w winie czerwonym? z góry dziękuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziewczyny pomóżcie - wierze,że któraś z Was robi jakies pyszne danie - potrzebuje przepisu na romantyczną kolację:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a nie lepiej mięso zjeść
a wino wypić? Zwłaszcza kurczak nie bardzo mi się widzi, ale tłucze mi się po głowie że jest coś takiego jak coq au vin - poszukaj w necie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie lubię pić wina, ale takie mięsko w winie zjadłabym... Nie wiem czy ktoś ogląda na tvnstyle program Nigella gryzie, tam ostatnio był taki pyszny przepis na mięso, ale nie wiem co jeszcze wchodziło w jego skład poza winem i mięsem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może być karkówka w winie
Kawał karkówki (1-2 kg) włożyć do niewielkiego naczynia - tak, aby mięso je dość ciasno wypełniało. Następnie zalać winem półwytrawnym (czerwonym) rozcieńczonym wodą w stosunku 1:1; mięso ma być całkiem przykryte. Wrzucić do tego: pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku, 2-3 liście laurowe, po 10 ziaren ziela angielskiego i jałowca, łyżeczkę ziół prowansalskich. Odstawić przynajmniej na 12 h. Później wyjąć mięso, (można je dodatkowo posmarować czosnkiem roztartym z ziołami i odrobiną musztardy), włożyć do żaroodporki, zamknąć i wstawić do pieca (220-230 st), natomiast marynatę przecedzić. Gdy mięso się zrumieni, wyjąć z pieca, wlać marynatę (zwykle starcza ok. 3/4 jej objętości), zmniejszyć temp. do ok. 150 st i z powrotem wstawić do pieca (pamiętać o zamknięciu żaroodporki pokrywą). Po 1-1,5 h (w zależności od wielkości mięcha) wyjąć, posolić, obrócić, znowu posolić i wstawić na jeszcze 0,5 h do pieca. Jak posiedzi dłużej, też się nic nie stanie. Jest znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno-miękkie i soczyste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Powyższy przepis smakowity. Wydaje mi się, że na taką kolacje powinno byc coś lekkiego, ew. kieliszek wina dodatkowo. Ja znalazłam coś takiego, ale nie wiem, czy nadaje sie na romantyczną kolację... Możesz nawet zwykły ryż podlać białym winem i będzie miał inny smak. Fajne są też pieczarki z cebulką duszone w białym winku, pychotka:-) (pół kg pieczarek, 2 cebule, szkl. wina, pęczek natki pietruszki, 2 liscie laurowe, sól, biały pieprz, roche kolendry w ziarenkach i 2 łyżki oleju) znalazłąm coś takiego, ale nie wiem, czy na taką kolacje sie nadaje... ***Duszona wieprzowina*** 1 kg wieprzowiny – schab, karczek 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 cytryna 2 pęczki włoszczyzny (bez kapusty) 1 pęczek natki pietruszki 1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie (850ml) 1szkl. białego wina 2 łyzki oliwy 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki igiełek rozmarynu Sól, pieprz Mięso umyć, pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać posiekane cebule i ząbki czosnku oraz pomidory z zalewą. Podlać winem, doprawić solą, pieprzem, ziołami. zagotować, dusić do miękkości – ok. 1-1,5godz. Warzywa umyć, pokroić na plasterki, wrzucić do mięsa 30 minut przed końcem gotowania, żeby włoszczyzna zmiękła. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i otartą skórką z cytryny. Podawac w małych miseczkach.Dobre z bagietką czosnkową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oglądam tę Nigelę teraz. Jak do mojego przepisu zamiast wieprzowiny dasz drób i nie dołożysz warzyw, będzie mniej więcej to samo:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To, co obiecałam: ***Wołowina w sosie serowym*** Pół kg wołowiny na pieczeń 15 dag serka topionego ziołowego Cebula 1szkl.wina (czerwonego lub białego) Liść laurowy Sól, pieprz, 4 ziemniaki, 1szkl. mleka Trochę oleju do smażenia Mięso natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym w garnku/brytfannie tłuszczu, dodać liścia laurowego, podlać winem, dusić ok.1.5godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić obrać, zmiażdżyć, doprawić solą, rozgnieść z 5dag serka topionego i 2 łyżkami mleka na jednolitą lepką, ale nie rzadką masę tak, by masa się przykleiła do mięsa. Uduszone mięso wyjąć z brytfanny (to, co zostanie w brytfannie zostawić), lekko przestudzić. Na mięso nałożyć ziemniaczaną masę, całość przełożyć do formy żaroodpornej i wstawić do pieca na 15 minut (temp. 220st. C, żeby się zapiekło). Pozostały z duszenia sos przecedzić (można dodać nieco przegotowanej wody, by „wypłukać” z brytfany to, co najlepsze), dodać resztę mleka i 10dag serka topionego, zagotować, aż ser się stopi i zagęści sos. Doprawić solą i pieprzem, podawać do mięsa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ten duszony schab brzmi wyśmienicie - prawie mi ślinka pociekła na klawiaturę, dziękuje Wam za przepisy, niektóre z nich sa dla mnie zbyt skąplikowane - np to pieczone mięsko z winem, jestem dopiero początkujacą kucharką, ale lubie eksperymentować więc z pewnością coś wybiorę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kiedys jadłam kurczaka z jabłkami w winie... pyszny był, ale nie mam przepisu :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziewczyny dziś będe robiła schab z winem, a mianowicie plastry schabu popruszone solą i pieprzem - lekko rozbite przyrumienić na oliwie, potem dodać czerwone wino i odrobine miodu, wszystko to dusić do wyparowania większości sosu na końcu dodać śmietanke - już się nie mogę doczekać mniam:)) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moniczkkka
Ja niestety,albo i stety musiałam zamienic to wino na bezalkoholowe,ze wzgledu na moje male problemy z ciśnieniem.Dobrze ze jest takie rozwiazanie,bo spokojnie nie musze do obiadku odmawiac sobie tego smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czerwone wino nie łączy się z drobiem. Do drobiu (indyk, kura, przepiórki itp) białe, wyjątkiem od reguły może stanowić tylko królik, czerwone wino do czerwonego mięsa. Jak zalejesz mięso to i tak ono odparuje, pozostanie tylko posmak, więc niekoniecznie wino trzeba wypić ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
:)najlepiej to sie tym nie przejmowac i na restauracje sie zlozyc 222 www.youtube.com/watch?v=IDWSBRwgnMc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×