Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ptysiowa babcia

Kto zna ciasto makowo-orzechowe orzechowo-makowe?

Polecane posty

Gość ptysiowa babcia

Nigdy nie miałam na niego przepisu zwykle jadałam go na weselach w konsystencji to taki "gniot", ale strasznie smaczny z tego co pamiętam to były tam głównie orzechy włoskie i mak szukam przepisu po necie, ale wyskakują mi same łączone orzechowe z makowym, a nie razem wymieszane. Ktos ma taki przepis ? Pewnie prehistoryczny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nikt nie zna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jatezbymzjadla
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jeśli chodzi o ciasto
z masą makową połączoną z orzechami włoskimi to mozna je zrobic na każdym cieście - kruchym, drożdźowym. Proponuję wersję rolady - fajnie to wygląda. Na puszkę masy makowej daje się 15dag orzechów f=grubo posiekanych. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ptysiowa babcia
to coś co nazywają masą makową i sprzedają w puszkach jest obrzydliwe w smaku :-O Może ktoś ma jednak przepis na takie ciasto?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę gotową masę
1kg maku 2 kostki masła 8 jaj olejek zapachowy (np rumowy, migdałowy czy waniliowy) 3 szkl cukru migdały, rodzynki, orzechy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ptysiowa babcia
ciasto, które znam w smaku ma raczej bardzo dużo orzechów, może w smaku sprawia na mnie wrażenie, że jest bardziej orzechowe niż makowe nawet... więc przydałyby sie jakies proporcje po drugie: 1 kg maku to jest prawie 7 szklanek suchego maku, mak ma to do siebie że pęcznieje i z tego zrobi się ... ze dwa razy więcej szklanek maku zmielonego 14... no niech będzie 12... na ile blach jest Twój przepis i jakiej wielkości te blachy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kilo maku w masie
to gruba warstwa średniej wielkości i cieńsza na wielką prostokątną blache. mak trzeba oczywiście zaparzyć. A moze do tego ciasto kruche z orzechami posiekanymi w środku? Fajnie chyba by było... na to masa makowa i jeszcze jedna warstwa ciasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ptysiowa babcia
jak pisałąm szukam konkretnego ciasta makowo-orzechowego, a nie takiego które będzie sie skłądało z osobnej warstwy orzechowej osobnej makowej osobnej kruche ciasto - bo takie wymyslanki to sama umiem zrobić jak mam ochotę Pytam czy ktoś ma może przepis na takie ciasto orzechowo-makowe w jednym, zwykle w takie mniejsze kostki go kroją na weselach ja mam przepis na, z którego wychpodzi pełna wielka tortownica tortu makowego (jeszcze przed przełożeniem) dwóch szklanek maku mielonego, więc z kilograma maku wyszłoby mi chyba ze sześć takich tortów :-O :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia ptysiowa
no niemożliwe, żeby nikt nie znał ciasta, które podaje sie tak często na weselach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ptysiowa babcia
poluję na kogoś kto zna takie ciasto jak opisałam i poda przepis :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×