Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ma rysia

indywidualny tok studiow

Polecane posty

Gość ma rysia

Witajcie, chce wyjechac do znajomych do uk i sprobowac znalezc tam prace. Problem polega na tym, ze teraz studiuje zaocznie, studiow nie chce przerywac. Dlatego zastanawiam sie nad indywidualnym tokiem studiow. Czy jest taka mozliwosc i czy bez podawania umowy np z pracodawca uzyskam its?

Gość ma rysia
bardzo prosze o pomoc.

Gość ma rysia
Ellinka ale ja musialabym dac umowe z pracy ale jade w ciemno szukac.

ITS dostaje sie z jakiegos powodu- a nie bo ja chce jechac pracowac :o skoro chcesz isc do roboty to wez dziekanke

Gość ma rysia
ale mi zostalo niewiele do konca studiow, nie chce wszystkiego wstrzymywac. Poza tym musze zarobic na studia, bo stracilam prace w pl.

Gość tak mysle
przeciez nie masz listy obecnosci na zajeciach...(przynajmniej u mnie byla raz na caly semestr)...poza tym wroc na egzaminy i po sprawie

no jak sie studiuje keirunki gdzie masz tylko wyklady to moze i nie ma listy obecnosci :o

Gość ma rysia
ale my mamy cwiczenia i na nic obecnosc musi byc. tzn 2 nieob moga byc. a musi byc min 50% obecnosci na cwiczeniach w przeciwnym razie skreslaja. np na 10 cwiczen musze byc na 6ciu.

Gość ma rysia
macie jakis pomysl?

Gość ma rysia
tylko mi sie wydaje, ze musze to poprzec papierkiem np zly stan zdrowia to jakas kartoteka albo pismo od specjalisty. z tym ciezko

zwykle jest tak, ze indywidualny tok studiow zarezerwowany jest dla studentow z wysoka srednia ocen, a nie dla jakichs szczegolnie poszkodowanych przez los - dla takich sa urlopy dziekanskie. tak wiec jesli chcesz ITS-a, to zajrzyj do indeksu, czy ci na to w ogole pozwala twoj stan wiedzy.

Gość ma rysia
mam 3 i 4 a to za malo ;(

Gość ma rysia
czyli zostaje tylko dziekanka?

poszukaj info o tzw. IOS - Indywidualna Organizacja Studiow. Polega mniej wiecej na tym samym, co ITS (mniej wiecej!), czyli mozesz sie dogadac z wykladowcami co do zasad zaliczania przedmiotu i uczestnictwa w zajeciach. powinni podpisac ci papierek, ze wyrazaja na to zgode, wiec w razie czego masz podkladke przy sesji. (ta karte z podpisami zostawiasz oczywoscie w dziekanacie, ale nikt ci nie zabroni tego zeskanowac lub skserowac).

Gość ma rysia
dzieki czytalam, na tym tez jest mozliwosc opuszczenia 50% kontrolowanych zajec.

w regulaminie. w praktyce wszystko jest kwestia dogadania sie z wykladowcami. sama mialam IOSa przez rok i na zajeciach nie bylo mnie praktycznie wcale.

jak przeczytasz w koncu regulamins tudiow to bedziesz miec w nim napisane i wyszczegolnione co to jest IOS a co to jest ITS i w jakich przypadkach sie go dostaje i na uczelni zgode daje dziekan a nie wykladowcy

zeby dziekan wydal zgode na IOS-a potrzebna jest tez zgoda poszczegolnych wykladowcow. dolacza sie taka liste z podpisami do wniosku o IOS-a i wtedy dziekan podejmuje decyzje. zwykle pozytywna. przynajmniej u mnie tak bylo.

Gość ma rysia
Ellinka juz to mowilas nie musisz si epowtarzac, poza tym dostep do regulaminu bede miala za tydzien. a ty grenadine dlaczego mialas ios? czy jest jakas znaczaca roznica miedzy ios a its?

musialam rozpoczac prace i troche sie nie wyrabialam z czasem studiujac dziennie i pracujac jednoczesnie. its stwarza ci wiecej mozliwosci jesli chodzi o wybor zajec - mozesz sobie ulozyc swoj wlasny plan zajec kierujac sie wlasnymi zainteresowaniami lub przydatnoscia np do pracy magisterskiej. mozesz sobie wyrzucic niektore zajecia z powszechnie obowiazujacego planu na twoim kierunku i zamiast nich chodzic na zajecia, ktore sa na innym kierunku lub nawet na innej uczelni. wazne, zeby zgadzala sie ilosc punktow ECTS. jesli jestes dajmy na to na biologii i masz w planie zajec filozofie, ktora wiesz, ze do niczego ci sie nie przyda, mozesz ja wykreslic i zamiast niej chodzic na zajecia z (powiedzmy) genetyki, ktora jest na jakims innym kierunku w danym semestrze,a ktora nie jest przewidziana w twoim planie zajec.

Gość ma rysia
dzieki za wytlumaczenie, ale u mnie to nie przejdzie bo my musimy te przedmioty, ktore sa aktualnie zdac, tym bardziej ze to koniec dla mnie.

to tylko opcja - tak jak mowilam - dla najlepszych. :) jesli nie zamierzasz robic tego typu kombinacji, to postaraj sie o IOS-a, to calkowicie wystarczy w twojej sytuacji.

Gość ma rysia
dzieki, dzieki ale zastanawiam sie nad przyczyna jaka podac do wykladowcow, bo jak powiem ze do pracy a na miejscu nic nie znajde to beda sie ze mnie smiac .

mozesz im powiedziec, ze znalazlas sie w trudnej sytuacji zyciowej i musisz na jakis czas wyjechac, zeby znalezc prace, ktora pozwoli ci oplacic studia. nie martw sie, w dziekanacie zadnych zaswiadczen z pracy, ani od lekarza nie musisz dawac. wystarczy, zeby dziekan sie zgodzil.

Gość ma rysia
oki, dzieki. bede nad tym myslec, oby dziekan mial wtedy humor. postawie na ta trudna sytuacje albo problemy zdrowotne.