Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beznadziejna mamaaa

watrobka w ciazy przyczyna wa rozwojowych

Polecane posty

Gość beznadziejna mamaaa

a konkretnie ogromna ilosc vit a w niej zawarta... wczoraj kupilam pol kg watrobki i z pol kilograma zrobilam farsz do indyka.. nikt u mnie nie lubi tego farszu wiec w ciagu 2 dni zjadlam go sama... dzis przeczytaam ze jest to bardzo niewskazane tym bardziej w pierwszym trymestrze (a ja jestem w 11 tg) bo moze powodowac powazne wady rozwojowe.. a wit a latwo przedawkowac bo odklada sie w organizmie.. jestem zalamana i strasznie sie boje ze przez jakas durna watrobke i moj niepohamowany apetyt i lakomstwo sprawilam ze moje dziecko moze byc jakies chore *:(( czy ktos umie przeliczyc ile tej vit jest w pol kg watrobki? czy ja przekroczylam ta dawke?? moze juz nic nie powinnam jesc do konca dnia?? co ja mam zrobic?

Gość ludize litości.........
czy codziennie jesz po pół kg watrobki?! musialabys przez dluzszy czas spozywac nadmiar witaminy A by mogla zaszkodzic. Masz zażółconą skórę? jesli tak to przedawkowalas:P

Gość zjedzenie na dzień
25 gramów wątróbki zapewnia dzienną normę witaminy A...ty ją przekoczyłas 20-krotnie (tzn. dzieląc to na 2 dni to 10-krotnie):classic_cool: ale jednorazowe przekroczenie dizennego zapotrzebowania nei czyni zadnej szkody, to nie lekarstwo:P

Gość beznadziejna mamaaa
ale ona sie odklada w organizmie, nie jest rozpuszczalna vit i jej nadmiaru nie wydalam.. moze teraz nie powinnam przez tydzien jesc mleka itd tzn prod ktore maja sporo wit a??

Twój organizm wie co dla Ciebie i dziecka jest dobre, więc jeśli miałaś taki niepohamowany apetyt na wątróbkę, to może oznaczać że miałaś niedobór wit A. To nie rentgen, żeby jednorazowe objedzenie się miało mieć fatalne konsekwencje dla dziecka. Nie przejmuj sie tym już;)

Gość a jak sie je mleko
???

Gość beznadziejna mamaaa
o jezu mialam na mysli prod mleczne :P

Gość ghtyu
To tak samo jak z alkoholem... Są kobiety co przez całą ciąże piją ile wlezie i dziecko rodzi się zdrowe. Jest kobieta co sobie okazjonalnie wypiła raz i dziecko rodzi się chore.

Nie przejmuj się! To wszystko prawda ale to byś musiała codziennie tą wątróbkę jeść albo przynajmniej kilka razy w tygodniu regularnie. Najlepiej ograniczyć się do raz w tygodniu więc nie zjadłaś wcale tak dużo.Wątróbka zawiera też sporo żelaza,a to z kolei jest bardzo dobre. Nie tak łatwo przedawkować witaminy i na pewno za jednym posiedzeniem tego nie zrobiłaś.Jedz normalnie i zmień nicka :) Nie stresuj się tyle...

Gość beznadziejna mamaaa
wielkie dzieki, juz mi lepiej:)

Gość sorrencja ale porownywac
porownywac watrobke do akoholu to debilizm!!!!!!!!!!1

jeśli raz Ci się coś takiego zdarzyło, to nie masz się czym przejmować :)

dziewczyno. ja cały pierwszy trymestr jadłam cz ęst wątróbkę i mama zdrowe dziecko. Dzięki wątróbce uniknęłam anemii która jest częsta u kobiet w ciąży. Mówiłam ginekologowi że jem wątróbkę i nic mi nie mówił że nie wolno. Byleby nie przesadzać.... Nie czytaj za dużo w necie bo wyjdzie że wszystko niezdrowe. Tak samo z zieloną herbatą. Niby też może wady płodu powodować a ja piłam całą ciążę i teraz gdy karmię i jest ok.

Gość yhjyjtyhj
Witamina A rozpuszcza się w tłuszczu więc nie wydzieli się z moczem. Niepotrzebna ilość magazynuje się w organizmie i może być trująca dla człowieka, jeżeli przedawkowanie osiągnie 10-20-krotność. Proponowana dzienna ilość tej witaminy nie przekracza ok. jednego mg. Więc tak, alkohol i witamina a jadą na tym samym wózku ;) Więc jedząc watróbkę można się nabawić problemów ze zdrowiem podobnych jak po alkoholu ;) Jeśli się upijesz - mozesz się otruć. Przesadzając z jedzeniem produktów z witaminą a - otrucsię również możesz ;)

Gość yhjyjtyhj
Poza tym wątroba to filtr organizmu, osadza się w niej wszystko co złe, to co dane zwierzątko zjadło i nie mogło się przetrawić. To tak jakby zjeść fusy z herbaty :)

fusy z herbaty porównane do wątróbki:-o Wątróbka zawiera dużo żelaza i jest zdrowa.

Gość olaaaaaaaaa
ja w ciąży miałam zalecenie jedzenia wątróbki z względu na anemie. dziecko zdrowe jak byk :)

Gość yhjyjtyhj
To są jedynie porównania... A filter od kawy tez zeżrecie? Bo może tez smaczny i działa pobudzająco bo na nim fusy z kawy? Natura tak już to sobie urządziła że coś z jednej strony zdrowe - z drugiej jest niebezpieczne dla zdrowia.

Gość człowiek nie świnia wszys
tko zeżre, nawet gówno :D

Gość nie no ludzieeee
alkohol do watrobki??? pogrzalo WAS???? alkohol zawiera czysty trujacy alkohol etylowy a watrobka zawiera toksyny ktore znajuja sie takze w rybach morskichi i rzecznych!!!witamina a w nadmiarze moze byc szkodliwa a alkohol jest absolutnie zabroniony!!

wątróbka powinna znajdować się na naszych talerzach raz na tydz. Ja tak zawsze miałam i swoje dziecko też będę uczyć tego nawyku. Bo to zdecydowanie zmniejsza ryzyko anemii i nie obchodzi mnie że to tzw "śmietnik". Na dobrą sprawę wieprzowina też jest traktowana jako gorszej kategorii mieso, drób to hormony, wołowina ciężkostrawna a tuńczyk z rtęcią!!!!!!!! i co.

Gość wole sie nachlac niz wziacdo
ust to swinstwo jakim jest watrobka :p pojebalo was chyba, nie stac was na normalne mieso? :O

Gość polak to nawet wlaki z gownow
wpierdoli :D

Gość polak to nawet flaki z gownow
poprawka *flaki ;) I jeszcze z tego potrwae narodowa zrobi, dziekoawc bogu wyjechalam z tego zasranego i zasciankowego kraju gdzie i gowna zeżra :D

Gość a gdzie wyjechalas
do urugwaju?? czy do azji gdzie wpieprza sie kotyi mozdzki malpek??:P:P watrobka jest narodowa potrafa we francji.. nie uwazam francji za zacofany kraj tym bardziej ze jest podawana w ekskluzywnych restauracjach ktore Ty pewnie ogladac mozesz tylko w tv:P

Gość polak to nawet flaki z gownow
w azji ty siedzisz chyba skoro tak obeznana jestes w ich diecie :D

Gość a ja uwielbiam watróbke
szczególnie z cebulką:D

Gość syf czy nie ale jaki
dobry:D zresztą teraz chyba kazdego jedzenia mozna sie uczepić, że niby "syf"

do polak to nawet bla bla ufff dobrze, że wyjechałaś. Pozbyliśmy się prymitywa:-) ...no bo każdy kto nie umie sklecić normalnego zdania bez takich słów jest prymitywem:-) pozdrawiamy