Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy to trauma

Jak myslicie czy to jest traumatyczne przeżycie?

Polecane posty

Gość czy to trauma

Jeżeli w wieku 12 lat macał cie stary facet i miało się świadomość, że jeszcze gorsze rzeczy robił swojej 4 letniej córce?

Gość czy to trauma
up

Gość czy to trauma
bardzo proszę o opinię

Gość jakiś tam ktoś
Traumatyczne doświadczenie - przeżycie wstrząsającej lub bardzo przykrej sytuacji, która często wywiera negatywny wpływ na psychikę i jej rozwój (np. gwałt, śmierć rodziców w dzieciństwie). Traumatyczne zdarzenia mogą powodować silne urazy psychiczne, co z kolei może być przyczyną zaburzeń czy chorób, szczególnie nerwic. A teraz odpowiedz sobie na pytanie: czy fakt, o którym piszesz, wywarł wpływ na twoją psychikę i funkcjonowanie? I juz będziesz wiedziała, czy to dla ciebie trauma.

Gość czy to trauma
Wtedy nie mogłam spać po nocach bo ciągle się tym dręczyłam. Teraz myślę już o tym ze spokojem. Nie wiem czy akurat to wpłynęło na mnie, że aktualnie mam problemy z samą sobą, czy może to przez co innego. O tej sytuacji dowiedziały się 2 osoby z mojego otoczenia i nie wiem co teraz o mnie myślą... Stąd takie moje dziwne pytanie.

Gość czy to trauma
Dobrze to może zapytam inaczej (bo widzę, że nikt nie chce gadać). Co byście pomyśleli o takiej osobie, gdybyście się dowiedzieli czegoś takiego? Ta sprawa z ujawnieniem naprawdę mnie teraz dręczy...

Bardzo Ci współczuję Twoich przeżyc. Jesteś ofiarą tamtych zdarzeń i jeśli uważasz, że to miało wpływ na ukształtowanie Twojej osobowości to myślę, że warto skontaktowac się z psychologiem. Nawet kilka sesji może odmienic myślnie i pomóc życ normalnie.