Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pukiiii

USC-meldunek/samotna matka

Polecane posty

Gość pukiiii

jesli ojciec dziecka jest nieznany lub nieuznaje dziecka to czy meldujac dziecko w USC mozna w rubryce"ojciec" podać dowolne imię a nazwisko wpisać matki dziecka? Jesli tak to czy w tej sytuacji nalezy się rodzinne? Czy tylko wtedy gdy będzie wpisane "ojciec"NN? Może ktoś miał podobna sytację i sie wypowie

Gość anka panka
w USC mozesz podac imie ojca bez jego zgody. nazwiso ojaca jadnak moze byc wpisame do aktu urodzenia za zgoda o=jca twz. uznanie ojcostwa lub na wniosek sadu gdy wystapisz o ustalenie ojcostwa. jesli jednak nie jest ustalony ojciec to nazwisko dziecko bedzie mialo twoje

Gość pukiiii
"jesli jednak nie jest ustalony ojciec to nazwisko dziecko bedzie mialo twoje" - to jest oczywista, że będzie nosiło moje nazwisko. Sąd prawdopodobnie sobie odpuszcze (?). Chodzi mi o to czy w rubryce "ojciec" mozna powtórzyć moje nazisko czy będzie widnieć tam puste pole? I jesli będzie moje to czy niekoliduje to z przyznaniem mi rodzinnego i dodatku dla samotnego rodzica? Bo rodzinne jest przyznawane jeśli (min) : -ojciec dziecka jest nie znany anka panka dzięki za odp

Tak. Jeśli podasz że nieznany to w miejscu nazwiska ojca będzie Twoje. Rodzinne będzie Ci się należało i dodatek dla samotnej również, aż do czasu ustalenia ojcostwa, a jeśli sąd sobie odpuścisz to cały czas.

Gość anka panka
nieprawda. jesli ojciec jest nie ustalony to w rubryce nazwisko ojca nie bedzie zadnego nazwiska... do aktu urodzenia mozna podac WYLACZNIE imie ojca jesli jest nieustalony. twoje nazwisko bedzie jedynie w rubryce nazwisko matki - jestem tego pewna bo sama pracowalam w urzedzie - terza jestem na urlopie macierzynskim ale sledze prawo na biezaco i napewno nie ma takiej mozliwosci zeby w rubryce nazwisko ojca wpisac co kolwiek jesli ojciec jest nieustalny

no tak, najlepiej niech panstwo daje na dzieci zamaist ich ojcowie.

Gość anka panka
Ellinka - nie oceniaj tak pochopnie. roznie w zyciu bywa. czasm lepiej jest zapomniec o kims niz sie z nim proxcesowac. nie wolno tak kategorycznie sie wypowiadac jesli nie zna sie szczegolow. w zyciu bywaja baaardzo trudne sytuacje.

Gość pukiiii
czyli mam dwie różne odpowiedzi, hmmm. Na razie nie mogę osobiście się pofatygować do USC więc wstępnie chciałam zapytać tutaj na forum, ale jak tylko będę mogła to się wybiorę i napiszę na forum jakich tam udzielono mi informacji. Dzięki anka panka i żyje według zasad. A co do wypowiedzi Ellinka (zazwyczaj tego nie robię ale tą wypowiedź skomentuję). Nie wniosła ona zupełnie nić i jest nie na temat, więc na przyszłość wypowiadaj się proszę co do treści tematu postu. (tylko sie nie obrażaj, napisałam to bo Twoje wypowiedzi moga być krzywdzące dla kogoś kogo tak naprawdę nie znasz) I tak jak napisała anka panka: "nie wolno tak kategorycznie sie wypowiadac jesli nie zna sie szczegolow. w zyciu bywaja baaardzo trudne sytuacje."

Gość SSamarytanka
Miałam podobną sytuację. Przy rejstracji dziecka w urzędzie nie było ojca dziecka byłam przed sprawą o ustalenie ojcostwa, a aktu potrzebowałam do mops-u. W akcie w miejscu nazwisko ojca wg. Jakiejś ustawy widniało moje nazwisko i z tylu była adnotacja że według jakiegoś przypisu w miejscu nazwisko ojca jest nazwisko rodowe matki. Jutro poszukam aktu i ci podam dokładnie jaki to numer ustawy.

Gość pukiiii
SSamarytanka - Dziękuję Ci bardzo za odzew. jesli mogłabyś napisać jeszcze kiedy to miało miejsce (rok)

Gość a dlaczego ojciec
nieznany? Nie bardzo rozumiem jak nieznany?

Gość pukiiii
SSamarytanka ? znalazłaś?

Gość Ssamarytanka
Przepraszam, że tak późno. Czytałam na ten temat i u nas w Polsce nie wpisuje się do aktu dziecka ojciec nieznany tylko dane kryjące czyli imię podane przez matkę lub imię z urzędu. Ustawa ta została nadana w 82 roku i do dzisiaj nie została zmieniona. Mam z tylu na akcie taką adnotację: nazwisko ojca Według podstawy prawnej art. 42 ust. 2 Prawa aktu cywilnego.

Gość Ssamarytanka
A dziecko rejestrowałam w tamty roku. Później po wygranej sprawie o ustalenie ojcostwa akt został zmieniony i już widniało nazwisko ojca ale dziecka nazwisko nie zostało zmienione bo o to wniosłam do sądu. Czyli dziecko ma moje nazwisko.

Gość no co tyyyyyyyyy
dziewczyny ale wy pomyslcie jak sie te dzieci poczuja jak dorosna bedzie im potrzebny akt urodzenia a tam NN jak wy byscie sie poczuly??? a jezeli nie chce uznac dziecka hooj mu w doope zaluz sprawe o ustalenie ojcostwa i tyle. Ja bym si etak nie zdecydoala zrobic mialam kolege w akcie urodzenia mial NN przez przypadek znalazl akt bo matka za niego wszystko zalatwiala znienawidzil ja i weku 16 lat uciekl z domu siedzi gdzies za granica od 10 lat jego kuzynka mowi ze do matki ani razu nie zadzwonil nie napisal zastanowcie sie naprawde

Gość pukiiii
Ssamarytanka- Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź w tej kwestii no co tyyyyyyyyy- właśnie dlatego się dowiaduję jak to jest, żeby dziecko nie czuło się gorsze od innych, gdy już będzie świadome. Stąd moje pytania. Właśnie chodzi mi o to aby nie widniał tam napis NN, tylko moje nazwisko. Pozdrawiam