Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rasowa A

Do katolików!!!

Polecane posty

,,Młodzian23 (gambulator@wp.pl) @ludwika16sta na religii historii? To podobna historia, jakiej nauczali za czasów następcy wiecznie żywego '' A jak myślisz co to jest nauka religii w szkole?- życie jezusa. A jeżeli to było, wiec to jest historia. Ja jestem katoliczka, bo w takim domu sie wychowałam, ale nie modle sie codziennie, nie chodze do koscioła, ale moja córka jest ochrzczona, i była u komuni. Nie wywieram na niej presji tak jak moi rodzice też mnie nie zmuszali ale moja rolą/rodzica/ jest ukierunkować dziecko a jaka podejmie decyzje w dorosłym zyciu... to jej sprawa. Mój maz jest ateista, nie mamy ślubu koscielnego, ale nie krytykuje tego że w domu obchodzimy boże narodzenie, wielkanoc i to ze nasze dziecko jest ochrzczone. Ja widać nasza wiara się rozwija a wy zatrzymaliscie się na starym testamencie i czepiacie sie. Mimo ze zyje jak żyję nigdy kościół nie odwrócił sie ode mnie tzn. mam dwoje chrześniaków/mimo że nie byłam u spowiedzi od wielu lat/ córka przechodzi wszystkie obrzędy i nikt mi nie zarzuca że nie jestem w 100%katolikiem. Tak wiec to że wierzę w boga zawdzieczam moim rodzicom, i ciesze sie że koscół przymyka oko na moja praktykę.....Znacie inne religie co tak się reformuja?

Gość ateistkaaaa
no tak ,twoja rola jest zmanipulowac dziecko , to właśnie robisz:O a dzieci są bardzo podatne na sugestię.dlaczego jak dorośnie nie bedzie mogła zadecydować czy chce chrzest, komunię, dlaczego zadecydowałaś za nią??

A mnie wkurwiają jehowi jak mi dzwonią domofonem dzień w dzień. Nawet nie otwieram. Ale nic jak znowu zdazwonią jutro, to zejdę na dół i powiem co myślę bo to jakaś paranoja. Stare jebnięte krowy.

Tak, reformuje się, a co ma robić, jak widzi, że zyski będą coraz mniejsze, jeśli dalej będzie jak było, to instytucja czysto finansowa, rachuba ekonomiczna jest podstawą reformy :) Polska to jeden z ostatnich takich krajów w Europie, gdzie religia pierze tak ostro mózgi.

Gość Neutralis
Na oko widać że to prowo. Chyba że autorka jest kompletnym durniem na dodatek pozbawionym abstrakcyjnego myślenia. Rasowa niestety musi tak być jak napisałem.Bo jeśli nie rozumiesz symboliki w cyklu rocznym świąt kościelnych no to sorry ale tak chyba z Tobą jest.Te 17dni należy traktować jak przedział czasu jedynie symbolicznie odzwierciedlający okres bycia brzemienna przez Maryję. Jeśli trzymać się tego co piszesz do np Święta Wniebowstapienia należałoby celebrowac co 33lata. Ja nie polemizuje z Twoimi poglądami jako rasowej"a"ale zwracam uwagę na fakt iż ciężko myślisz. To tak samo jakbyś kazała np w diasporze żydowskiej świętować Purim przez faktyczny wyjazd na dawniejsze terytoria Babilonu i tam wszyscy musieliby się przemieszczać z miejsca na miejsce. Więc jeśli chcesz znowu założyć temat prowo to proponuje przemyśl to bo wystawiasz sobie tym świadectwo swego poziomu intelektualnego. Na twoje szczęścia jesteś rasowa a-nonimowa:):) hej hej

Manipuluje? nie sadze:O W klasie mojej córki jest 20 osób a równoległych klas jest 3 pomijam fakt innych roczników. Jakby czuła sie moja córka gdybym jej nie pozwoliła przystapic do komuni tak jak jej rówiesnicy? Gdyby miała ochote chodzic codziennie do koscioła to nie miałabym nic przeciwko temu, ale ona/ma 12 lat/ nie przejawia zadnej ochoty. Ona jest teraz w 5 klasie i na historii własnie poznaje poczatki religii, mysle ze dzieki temu co wiem o żydach, islamistach, chrzescijanach bardzo jej sie przydaje dzieki czemu zbiera dobre oceny. Jak by to wyglądało gdy mnie córka zapytała o nasze korzenie odpowiedziałabym -nie wiem...:O Warto zainteresować się tym co nas otacza a nie tylko krytykowac. Ja też nie popieram fanatyków którzy namawiaja nas do przyjecia wiary, ale przyznacie mi racje że katolicka religia ma najwiecej zwolenników mimo ze 60% jest taka jak ja...

Gość ateistkaaaa
ma najwiecej zwolennikow? a z czego to wynika? jestes katoliczka TYLKO DLATEGO ze urodziłaś sie w polsce, gdybyć urodziła się w Arabii saudyjskiej byłabyś muzułmanką , religia zależy od geografii , nikt świadomie o tym nie decyduje , bo niestety dzieci tez się urabia od małego. No ale najważniejsze jest to co ludzie powiedzą , prawda?

Ja jestem wierząca, chodze do Koscioła, ale NIE WIERZE w KOSCIÓŁ jako instytucje. Wierzę że jest Ktoś ponad nami. A jeśli chodzi o przykazania, dogmaty itp.KK.. ja mam jedną zasadę : ŻYC TAK ABY NIE RANIĆ INNYCH... i tym się kieruję w życiu.

dzieci sie urabia:O nie czytasz tego co piszę. Jak mozna pozwolić dziecku żeby decydowało. DZIECI SIE WYCHOWUJE A NIE CHODUJE! Jak bedzie chciała byc ateistka tak jak jej ojciec, który również pochodzi z rodziny katolickiej, to jej sprawa... Ale ty wolisz krytykowac niz przyjac argumenty i pogodzic sie z faktem ze jak ktoś jest katolikiem to ty tego nie zmienisz:O:O:O

Gość posł
. Neutralis tu jest więcej rownie lotnych wypowiedzi, jak choćby ta o tym, jak tata seria ogladał. Tak sobie czytam i myślę, ze podstawowym celem niektorych sekt jest nie ukierunkowanie ludzi na Boga, lecz zwalczanie KK. I taka jest niestety smutna prawda . Ile w Was nienawiści.Jak bardzo jesteście zmanipulowani i zindoktrynowani.Strach pomyśleć, co by było , gdyby katolicy odpłacali tym samym takim np.swiadkom jehowy ?

Gość do autorki...
Trzeba być jakimś idiotą lub niedoukiem aby zadawać takie pytania. Rozumiem jak ktoś jest nie wierzący, nie chodzi do kościoła bo tego nie czuje. Ale tego typu pytania świadczą tylko o ignorancji i nieuctwie.Zyjemy w czasach kiedy jest dostęp do edukacji i informacji. Poza tym siedzisz na necie, więc korzystaj z niego jak należy. Zadajesz pytania na poziomie 5 letniego Jasia, do szkoły nie chodzisz?

Gość osobarefleksyjnaraczej
Do nika - osobo refleksyjna inaczej - nie byłam nigdy w okolicy Betlejem w grudniu, a klimat może uległ tam zmianom jakimś w czasie 2000 lat ale można zawsze sobie zapytać kogoś w necie chociażby czy coś poczytać o pogodzie w grudniu w okolicy Betlejem. :classic_cool:

Gość neutralis
Posł-przychylam do twojego spojrzenia na ten problem. To nie są wypowiedzi osób neutralnych światopoglądowo tylko ludzi bardzo zagubionych wychowanych przez medialny chaos lub osób niestety będących sterowanymi przez grupę do jakiej należą . To nie są ich poglądy osobiste. Jeśli już ktoś tak chce podkreślać brak przynależności do jakiejkolwiek religii niech to robi na poziomie. Jeśli już jest tak materialne ukształtowany i np nie wierzy wyłącznie życie doczesne to powinien chyba wiedzieć że żyje raz więc niech nie marnuje go na snucię smętnych racjonalizacji w temacie czy religia ma sens czy nie ani też niech perfidnie nie obraża uczuć religijnych katolików. Niech się skupi na tym by być dobrym i dobrze czynić. Ot co.

Gość tylko głupcy wybieraja
piekło bo nie wiedza czym jest

Gość chybawierzący
posł - chciałbym Ci zwrócić uwagę, że jest dokładnie odwrotnie jak mówisz. To KK był zwrócony przeciw innym i ich zwalczał a nie odwrotnie.