Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maałaa mi

przezierność karku 2,3 mm - czy to za duzo?

Polecane posty

Gość maałaa mi

Witam. Mój maluszek długość 7,2 cm ma NT=2,3 mm. Kość nosowa obecna. Wiek wg USG to 13,2 tyg. Czy powinnam się martwić?

Gość maałaa mi
Trochę się zdenerwowałam bo lekarz, który robił USG powiedział, że wszystko OK, ale dziś mój ginekolog prowadzący powiedział że norma jest do 1,9 mm i powinnam zrobic badania papp-a ... :(

Straszne. Kiedyś kobiety nie robiły tylu badań, ponad 100 lat temu wogóle nie robiły i rodziły zdrowe dzieci... bo wielka różnica to 0.4 ....

aleksandra ma tp duże znaczenie bo moze to świadczyć o wadach wrodzonych płodu wiec jest to wazne! autorko nie martw sie na zapas nie jest powiedziane ze cos musi byc nie tak. zrób badania i wtedy bedziesz miała czarno na białym.

Gość maałaa mi
Niby niewielka, ale się martwię...

Gość maałaa mi
Boję się badań, poza tym słyszałam że badania papp-a są mało wiarygodne. Poza tym można je robić do 14 tyg a ja wg USG jestem już w 15 tygodniu (wg OM w 14 tydzień kończy się w niedzielę).

Gość maałaa mi
Można zrobić amnipunkcję, do końca 20 tygodnia chyba, ale to jest inwazyjne badanie, jest ryzyko poronienia...

Gość maałaa mi
denerwuję się, że lekarz robiacy USG powiedział co innego niż lekarz prowadzący ciążę...

Nie sądze aby kilka połączonych razem komórek tworzyło dziecko, to dopiero 3 miesiąc więc profesjonalna nazwa to płód.

no tak amniopunkcja jest ryzykowna. ale czy nie chciałabys wiedziec czy Twoje dziecko jest zdrowe? wiesz bedziesz sie stresować cała ciaze a to tez nie najlepiej wpływa na ciąze;-( wiem że jest ryzyko. Musisz to dobrze przemyślec i sama podjąc decyzje..

15 tydzien to juz nie jest kilka połaczonych komórek...

Ale także nie jest to wykształcone dziecko... Dziecko można uznać o ósmym miesiący no może siódmym....

Gość maałaa mi
może rzeczywiście pójdę jeszcze na konsultację do innego lekarza

chyba nie masz dzieci skoro w ten sposób do tego podchodzisz. wierz mi że ja gdy byłam w ciazy to od razu traktowałam płod jako moje najkochansze dziecko nie jakis zlepek komórek. ale to indywidualna sprawa kazdej kobiety wiec nie bede Cie przekonywac.

wynik nie jest jakiś tragiczny, ale faktem jest, ze wartość jest nieco podwyższona. Ja bym zrobiła pappa

ja myśle że to by było najlepsze rozwiazanie. Umow sie jak najszybciej najlepiej prywatnie jezeli masz taka mozliwosc, bedzie szybciej.

a jesli można wiedziec to skad u Ciebie taka nie cheć do dzieci? nie pomyślałas o tym że jak bedziesz starsza to zostaniesz sama? bez dzieci, bez wnukow...smutne to takie;-(

Gość dasdasdasdasd
Aleksandra obojętnie czy dziecko czy płód, ale w tej chwili jeżeli już jest wada to może się nie cofnąć...

Poprostu kocham niezależność i wolność, w zyciu nie chciałabym przehodzić przez ciąże, rozstepy, obwisłą skórę, zniekształcone piersi, poród i jeszcze połóg... później niewyspane noce i wstawanie co 2 godziny oraz cieknące z piersi mleko normalnie CUDOWNIE

Gość kogo to obchodzi Aleksandra
czy Ty chcesz mieć dzieci? Temat nie jest o tym w ogóle :O

malaa mi- nie martw się zrób ten test, nawet jak do 14 tyg to ten tydzień różnicy nie zrobi. Potem do 22 tyg zrób echo serca to takie dokładne badanie serduszka, lekarz zwraca również uwagę na markery genetyczne, które mogą świadczyć o jakiejś chorobie. Mi to lekarz nazwał echo serca, ale nie wiem czy precyzyjniej nie jest usg genetyczne. W każdym razie pytaj o takie, które sprawdza markery genetyczne. Ale nie martw się na pewno będzie ok! A do innej koleżanki uważającej 14-tyg dziecko za zlepek komórek, polecam zobaczyć sobie albo usg z tego okresu albo na brzuszek. net fotografie, pozdrawiam

aha tak tylko pytam z ciekawości;-) no wszystko to co napisałas to prawda ale oprócz tego sa tez bardzo piękne chwile;-) wierz mi;-) moze kiedyś poczujesz ten instynkt macierzyński;-)

hmm swoją drogą ciekawe co Cie Aleksandro skłoniło aby zajrzec na to forum skoro twierdzisz że z macierzyństwem nie chcesz miec nic wspólnego? chyba jednak cie troche do tego ciągnie?

Wiesz piewszy raz jestem na tym dziale, czy ciągnie mnie do dzieci to raczej kwestia sprzeczna lubię potrzymac malucha przez chwile do póki jest grzeczny ale jak widze brunego pampersa, ulewanie to już mnie nie ma....

no ale mimo wszystko zycze żebys kiedys poczuła potrzebe posiadania dziecka. wiesz jak ten papmers jest od twojego bobasa to tez inaczej sie do tego podchodzi. tez tak miałam jak Ty, ze swoim dzieckiem jest całkiem inaczej. dobra juz nic nie pisze na ten temat bo odbierzesz to jako namawianie Cie do dziecka a to nie jest moim cele. pozdrawiam.

Gość herbata malinowa
Na test Pappa jest juz za późno ale po 15 tyg. można zrobic test potrójny. Natomiast górna granica normy dla NT zależy od długości zarodka CRL, ale zwykle pomiędzy 11-tym i 14-tym tygodniem ciąży nie powinna przekraczać 2,5mm.