Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

yvon_1986

Jak załatwić paszport małemu dziecku?

Polecane posty

Jestem zielona w tym temacie a muszę jechać 60 km do Opola z papierami. Chcemy z mężem pojechać w tym roku do Chorwacji ale nasz 15 miesięczny synek nie ma paszportu a mamy nowe dowody osobiste. Szukałam w internecie i piszą, że potrzeba akt urodzenia a ja mam tylko skrócone akty urodzenia. To nie to samo? Może któraś mama załatwiała ostatnio paszport i wie co potrzeba. Czy on faktycznie kosztuje 30 zł i jest wydawany albo na 5 lat albo 12 miesięcy dla dzieci poniżej 5 roku życia? Interesuje mnie ten biometryczny na 5 lat. Proszę pomóżcie bo w tygodniu chcę to załatwić...

Gość plot
przy załatwianiu paszportu muszą być oboje rodzice i dziecko, potrzebne odpowiednie zdjęcie i od tego zdjęcia zależy, czy będzie biometryczny, czy inny. tak było w przypadku naszej córki, zdjęcie było trochę za duże i pani nie mogła go za bardzo wpasować. I mówiła, że jak uda się to będzie biometryczny i na 5 lat. a jakby nie udało się to był na krótszy termin. Akt urodzenia to tu chodzi o skrócony akt urodzenia. Myślę, że warto wejść na stronę tego urzędu i tam na pewno wszystko jest napisane co trzeba do paszportu. Opłaty nie pamiętam, ale chyba tak było około 30-50 zł. A nie chcesz zrobić dowodu dla dziecka? Robisz je na miejscu i mniej zachodu. ja teraz zrobię dzieciom dowody osobiste, bo też do biura paszportowego mam 50 km.

Dokładnie tak jak napisała osoba powyżej. Paszport wydadzą taki jaki będą mogli w zależności od zdjęcia. Chyba jak lepsze zbliżenie to na dłużej jest, oni tam mają taki szablon i przykładają. Akt to ten skrócony co dostałaś 3 po urodzeniu w urzędzie. Koszt - ja płaciłam 30zł we Wrocławiu

O ja nie wiedziałam że mogę zrobić dowód tak małemu dziecku ale jeśli się da to jasne dowód załatwię w swoim mieście. Dzięki serdeczne aż mi ulżyło.