Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blablablablablabla.........

Czy może mi ktoś zacytować, gdzie w Piśmie Świętym

Polecane posty

seks przedmałżeński jest grzechem?

Gość nie będziesz cudzołożył

Gość kolejna psudokatoliczka
Słuchaj, albo jesteś katoliczką i przyjmujesz wszystkie dogmaty swego kościoła, albo nie. Nie możesz się nazywać katoliczką i jednocześnie uważać, że seks przedmałżeński jest cool. Albo rybka albo pipka.

Może w ogóle nie jestem katoliczką? Nic ci do tego.

Gość a co katolicyzm ma do
pisma Swietego? tylko tyle, ze okroil i przeinaczyl jego fragmenty, ktore uwazal za niewygodne, a te ktore pasowaly zostawil.

Gość kolejna psudokatoliczka
Jakbyś nie była katoliczką, czy ogólnie chrześcijanką, to by cię nie obchodziło co piszą w jakiejś śmiesznej książce. Miej odwagi na tyle by przyznać się, że uważasz się za katoliczkę, ale dogmaty swojej religii przyjmujesz wybiórczo.

Nie uważam się za katoliczkę jeśli ci tak ogromnie na tym zależy :)

Gość wiwjana
sorry ludzie, ale biblia opisuje reguły rządzące życiem sprzed ponad 2 tys. lat. oczywiście niektóre prawdy są ponadczasowe. ale znacznej części tych reguł nie da się/ nie ma sensu stosować w dzisiejszym świecie. dlatego pytanie uważam za bezsensowne. a Autorka jak tak bardzo chciała się przyczepić, to powinna zgłębić temat i się dowiedzieć, że jakiś czas temu ustanowiono dogmat o nieomylności papieża w sprawach wiary, i to najczęściej dziś decyduje o "rozporządzeniach" KK dot. życia jego wyznawców.

Gość wańńka
Problem jest taki, że katolików oprocz prawa boskiego - 10 przykazań - obowiazują jeszcze przykazania kos.cielne, katechizm i inne takie pierdoły. Jak chcesz sie opierac tylko na Biblii, to chyba musisz poszukac innej religii, choć nie wiem , czy jest taka, która sie opiera tylko na pismach, a nie dodatkowo jeszcze na tradycji

Gość swiadkowie jechowy
Swiadkowie jechowy prawdy religijnej szukają tylko wyłączie w Piśmie Świętym. Tylko że są kretynami.

Gość wańńka
Ludzie dizelą sie na takich, którzy - o ile już wierzą - bardzo sciśle trzymają sie wyznaczonych reguł. Tzn. niekoniecznie ich przestrzegają, ale mają klarowny podział - to jest dobre, tamto złe. Oraz takich, którzy patrzą na całą religię z przymruzeniem oka. Widzą Boga jako kogoś, kto umie zrelatywizować, popatrzyc na sprawę w zaleznosci od sytuacji, a nie kogos, kto ma przepisy i wyznacza - za to - 10 dni piekła, za to - 15, bez zadnych sytuacji łagodzacych. Ja jestem z tej drugiej grupy. Nie umiem zrozumieć stanowiska tych "surowych", ale niech oni sobie wierzą, jak chcą. Nie uważam tez, zeby konieczne było dyskutowanie na forum na temat, czy ktos jest katolikiem, czy nie jest - na podstawie tego, jak podchodzi do spraw instytucji koscielnej

Gość wańńka
A kim ty jestes, jeśli piszesz "Jechowa" a nie "Jehowa"?

Gość swiadkowie jechowy
Tak napisałem jechowa przez "ch" oraz małą literą, i zrobiłem to celowo. Ale dobrze, że czuwasz siostro!

Gość a jaka jest idea pisania
nieortograficznie, bo nie chwytam?

Gość wiwjana
co za różnica "h" czy "ch". i tak w oryginale to całkiem inny znak graficzny :(

Gość oł gasz
Szkoda, że ci kretyni potrafią lepiej zachować się od katolików...

Gość swiadkowie jechowy
Idea jest taka, żeby wyrazić pogardę dla tej śmiesznej religii oraz ją wyśmiać.

Gość swiadkowie jechowy
Potrafią zachowywać się lepiej? Mordując swoich bliskich przez odmawianie transfuzji krwi?

Gość oł gasz
Jesteś katoliczką? To już ich sprawa czy pozwalają czy nie. Znam osobiście kilka osób tego wyznania i uwierz, że są bardzoo kulturalni potrafią pomóc i nie wyśmiewają nikogo:)