Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

scalii

Zabezpieczenie prezerwatywą i dni bezpłodne...

Polecane posty

Kto taką metodę stosuje i czuje się zabezpieczony, ja wiem że nic nie daje 100% oprócz braku seksu ale ja zaczęłam uprawiać go po prawie 2 latach chodzenia w wieku 22 lat.... ale do puki nie znajdę pracy i odłożeniu kasy na ślub... to chyba nie będę czuła się bezpieczna że nawet jak uprawiam seks mogę zajść nie świadomie i jakoś to będzie a teraz panikuje ... od tych 2 miesięcy odkąd miałam swój pierwszy raz :(.Mam pytanie jak jest u was... nie szukacie oznak wpadki... ja mam tylko wilczy apetyt i ciągle oddaje mocz i skąpy okres z 5 dni zrobił się 3 dniowy i boję się zrobić test. Mam pytanie czy kochacie się po okresie te 3 dni bo podobno sa niepłodne ja sie kochałam przed okresem i po te dwa dni.

Przestań wierzyć w bzdury typu "trzy dni po okresie nie płodne" itd bo źle na tym wyjdziesz. Generalnie dni płodne się wyznacza, nie wylicza - robi się to najcześciej metodą wieloobjawową czyli pomiar temperatury, obserwacja śluzy i szyjki macicy. I na podstawie wykresów kobieta wie kiedy ma owulacje a kiedy nie. Owulacja zwykle następuje na 16-12 dni przed okresem, więc jeśli masz np cykle 26 dniowe i okres 7 dniowy, a owulacja przypadnie Ci na 16 dni przed okresem, czyli w 10 dzień cyklu to akurat te magiczne "3 dni niepłodności" to płodny okres. Owulacja może się też zdarzyć kilka dni przed miesiączką, ale wtedy sa zaburzenia hormonalne i organizm nie trzyma cyklu i nawet jeśli dojdzie do zapłodnienia to komórka się nie zagnieździ. Moja mama w obie ciąże zaszła zaraz po okresie. Ale wracając do twoich obaw. Zawodność prezerwatywy polega na tym, że zawsze może się zsunąć lub pęknąć, więc przed stosunkiem nigdy nie wiadomo czy zadziała, za to gdy stosunek się skończy a prezerwatywa jest cała to nie ma mowy o ciąży na pewno. Więc o ile takiego przypadku nie było to nie masz się czego obawiać. Kolejna sprawa jeśli się obawiasz to idź po tabletki lub plastry i stosuj nawet łącznie z prezerwatywą, to powinno Cię uspokoić. Ewentualnie poproś ginekologa o tzw tabletki po, aby miec je w razie czego pod ręką.

Gość dni bezplodne hehehe
......

cykle mam od 30 do 33 dni co do NPR to tylko paczę na służ bo z temperaturą nie mogę mierzyć bo nie mieszkam w pokoju sama tylko z babcią i w ogóle bolą mnie w owulację jajniki klują i zazwyczaj mam je w 15 albo 16 dniu cyklu tylko co do śluzu ten z podniecenia a ten płodny mogą być podobne i ten nie płodny to jest taka "woda" a płodny rozciągliwy i szklisty??

Gość hjbn
od roku stosuję z partnerem TYLKO prezerwatywy i żadna nie pękła ani nie zsunęła się...jesli pękają to tylko dlatego, że są źle założone, albo źle przechowywane...