Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zasiłek pogrzebowy kto wie

Obumarły Płód 19/20 tydzień ciąży

Polecane posty

Jeżeli ciąża /dziecko obumarło w 19/20 tyg to czy nalezy sie zasiłek pogrzebowy z ZUS Mąż ma prace na stałe ja tylko dorywczą tzn umowa o dzieło

Gość saleminka8
przykro mi moim zdaniem,ale tylko moim bo nie wiem jak jes rzeczywiscie,to wg mnie jest to poronienie,dziecko się nie urodziło żywe...a czy kosciół jest za tym by odprawić pogrzeb nieochrzczonemu dziecku?....niektórzy mówią że nie my jednak mamy byśmy wolały pochować dziecko...

Gość saleminka8
moze w ZUSie zapytajcie :)

Gość chcesz zarabiac na nieurodzony
m malenstwie - swoim dziecku....

Gość Dusiak
Do 22 tyg to poronienie,pózniej poród przedwczesny.Wejdż na poronienie.pl.Tam dziewczyny pisały na ten temat.To wielka tragedia,współczuję Ci bardzo.

Gość zaraz zarabiac
zastanow sie co ty piszesz.Dziewczyna przezywa tragedie,chce pochowac swoje dziecko tak jak sie nalezy,chce miec miejsce gdzie bedzie mogla pojsc i sie pomodlic tylko brakuje jej na to pieniedzy. Ma pozwolic na to ze jej dziecko bedzie potraktowane jak odpad szpitalny?Ma pochowac je w kartoniku? Odnosnie pytania autorki-po prostu zapytaj w ZUSie,tutaj na forum nikt Ci nie odpowie,jeszcze Cie oskarzaja o chec zysku. Bardzo Wam wspolczuje.

Tak zapytam sie w Zusie

Gość poronilam w 24 tyg
i niczego nie dostalam- moze dlatego, ze nie skladalam zadnych wnioskow, nie wiem bo nie myslalam o tym wtedy :(

należy Ci się niezależnie od wieku ciąży. Znam dziewczyny, które pochowały młodsze :( nawet przy poronieniu w 7tyg wejdz na poronienie.pl

tak to prawda jak sama sie nie upomnisz tzn nie pójdziesz po karte zgonu(urodzenia martwego płodu) i nie przedstawisz rachunków z pochówku to nic sie nie nalezy poprostu nawet w tak traumatycznym momencie zycia trzeba o wszystko zadbac samemu:(

Gość dsjhfui
moja ciąza zakończyla się w 26 tygodniu. także była obumarła.. dostałam dokumenty w szpitalu do zarejstrowania dziecka w urzędzie z adnotacją ciązy obumarłej. dostałam także dokumenty z którymi poszłam do zakładu pogrzebowego. tam ci wszystko wyjaśnią co i jak. mąz w pracy będzie musiał wypełnic dokumenty i muszą one trafić do zakładu.. zakład zajmie się wszystkim.. najważniejsze to to aby wydali ci w szpitalu dokumenty potwierdzające ciąże obumarłą.. także musisz dzialać. pierwsze dokumenty ze szpitala, potem zakład pogrzebowy, praca męża. przykro mi bo wiem jaki to ból..

Gość dsjhfui
acha no i jeszcze urząd.. muszą ci wydać akt urodzenia z tą adnotacją co napisałam wyżej

Gość dsjhfui
dodam jeszcze że nalezy ci się zasiłek, po pogrzebie dostaniesz pewnie zwrot, mszy w kościele nie ma gdyż dziecko nie zostało ochrzczone i nie żyło w grzechu.. za zwrot możesz postawić pomnik.. w takich sprawach człowiek nie myśli o wzbogaceniu na krzywdzie.. my dostaliśmy ok 2000zł zwrotu i został postawiony pomnik na grobku..