Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość becikowamama

Becikowe- kiedy mogę poprosic lekarkę?

Polecane posty

Gość becikowamama

Witam, jestem w 6 tygodniu ciąży i czeka mnie pierwsza wizyta i ginekolog. Kiedy i w jaki sposób mam do niej zgadać o becikowe i w jaki sposób? Mam zpaytać czy wyda mi zaświadczenie czy jak to sie odbywa?

Gość becikowamama
no takie w kwocie 1000zł wyplacane jednorazowo po urodzeniu dziecka, ponoc do 10 tygodnia trzeba mieć żaświadczenie że się bylo u lekarza żeby je otrzymać? (lub od 10 tygodnia do porodu w każdym trymestrze dostawac takie zaświadczenia? juz sama nie wiem ..)

Gość maja0422
chyba pod koniec ciązy musisz powiedziec ze potrzebujesz zaswiadczenia ze bylas pod opieką lekarska od 10 tygodnia do becikowego

Gość kjdsjsfdsfsd
A co ma becikowe do twojej lekarki? Teraz żeby dostać becikowe po porodzie trzeba mieć obowiązkowo kartę ciąży i minimum 3 wizyty u ginekologa, a co za tym idzie? Teraz kobieta w ciąży ma obowiązek stawiać się i lekarza jak jest w ciąży, bo podstawą do becikowego jest przedstawienie karty ciąży.

Gość maja0422
nie karty ciązy tylko specjalnego zaswiadczenia -mozna sobie wzor sciągnąc z internetu nawet

Gość gghhggh
bardzo dobrze,że są te zaświadczenie,jedna dobra decyzja państwa poslkiego

Gość kjdsjsfdsfsd
Karta ciąży też jest dokumentem, bo w niej też się podpisuje lekarz po każdej wizycie ciężarnej :-/ Więc można ją okazać.

Gość saleminka8
autorko po co zagadać do lekarki o becikowe,idź do lekarza i chodź aż do konca ciaży,przeciez zaświadczenie da Ci po porodzie dopiero,bo na zaświadczeniu wypisuje się daty wszystkich wizyt u lekarza,ja byłam po zaświadczenie 4 tygodnie po porodzie

Gość saleminka8
widzę,że nadal mało osób wie o becikowym :P a więc przed 10tc trzeba iść na pierwszą wizytę do lekarza,kartę ciąży moze ci nawet załozyć w 12 tc NAJWAŻNIEJSZE SĄ WPISY JEJ KARCIE PACJENTA BO TO WG NICH BĘDZIE WYPISYWAĆ ZAŚWIADCZENIE DO BECIKOWEGO ,TZN.OD KIEDY CHODZIŁAŚ DO LEKARZA I KTÓRY TO BYŁ TYDZIEŃ CIĄŻY I DATY WIZYT W POSZCZEGÓLNYCH TRYMESTRACH !

Gość kjdsjsfdsfsd
od 01.01.2009 roku : zmiany dotyczą warunkowego wypłacania tzw. "becikowego". Jego wypłacenie będzie uzależnione od przedstawienia przez osobę ubiegającą się o te pieniądze zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego objęcie odpowiednią opieką lekarską. Aby otrzymać becikowe należy przedstawić też zaświadczenie lekarskie potwierdzające objęcie opieką lekarską od 10 tyg. ciąży do końca jej trwania lub kartę ciąży. Albo jedno albo drugie należy okazać.

Gość kjdsjsfdsfsd
Zresztą dziewczyna jak będzie załatwiała becikowe to i tak się wszystkiego dowie, a do ginekologa i tak powinno się chodzić jak się jest w ciąży.

Gość ekadrowa
Przepisy już się zmieniają i prawdopodobnie takie zaświadczenie nie będzie potrzebne, ale nie ma jeszcze rozporządzenia więc jest tak: po porodzie trzeba przedłożyć wraz z innymi dokumentami "zaświadczenie od lekarza, że od 10 tyg ciąży kobieta była pod stałą opieka lekarską". Lekarz wystawia po porodzie a nie co miesiąc w ciąży, na podstawie karty ciąży i karty pacjentki.

Gość Wildangelka..
We Wrocku jest tak,ze bierze sie gotowy druk z MOPSU i z nim idzie sie po wpis do gina.

Gość becikowamama
acha, czyli jak pójde teraz na wizytę to mam nie wyskakiwać od razu z prosbą o zaświadczenie tylko jak mi załozy karte ciąży to będzie to potem wystarczało? Na nastepną wizyte pójdę dopiero pewnie za miesiąc bo kobieta bardzo oblegana, dlatego troche nie wiedzialam jak to jest z tymi beciokowymi sprawami żeby czegoś nie zaniedbać a raz czytam, że do 10 tygodnia trzeba się zgłosić, a gdzieś indziej że od 10 do porodu, że trzeba po żaświadczeniu na trymestr, gdzie indziej ze na koniec cośtma wypisuja, mentlik starszny.

to zaświadczenie wyp[isują na wizycie "przedporodowej" ;-) na razie i tak ci nie jest potrzebne... wypisują to na podstawie karty pacjenta... i musi być to zaświadczenie... kartę ciąży ci zabierają w szpitalu i fakt nie muszą jej zakładać już na pierwszej wizycie... tak naprawdę rzadko to robią...

Gość becikowamama
acha, no to dobrze :)

Gość andziak26
ja urodziłam 7 listopada 2009 r. pod opieka lekarza byłam od 7 tyg ciąży. zaświadczenie odebrałam już po porodzie, jak byłam na wizycie kontrolnej 6 tyg po porodzie. mój lekarz prowadzący ciążę wypisał mi zaświadczenie na podstawie karty ciąży (nikt mi jej nie zabrał w szpitalu, cały komplet dokumentów, które dałam przy przyjęciu do szpitala, tzn karta ciąży, ostatnie wyniki itd otrzymałam spowrotem wraz z wypisem ze szpitala).

Gość gość
mi po porodzie w szpitalu wzięto kartę ciąży na podstawie której wypisano zaświadczenie od kiedy byłam pod opieką lekarza....karta ciąży została w szpitalu a z zaświadczeniem idzie się do opieki...