Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leukocyty i leukogram

Kto się zna na krwi???

Polecane posty

Po co robi się badania na leukocyty i leukogram? Są to podejrzenia anemii?

Gość raczej białaczki

Gość trabapowietrzna byla
chyba bardzo silnej anemii..?

Gość raczej białaczki
Leukogram : badanie mikroskopowe krwi określające procentowy skład krwinek białych. W R. ludzi zdrowych obserwuje się wyłącznie dojrzałe formy leukocytów, z niewielkim odsetkiem granulocytów z jądrem pałeczkowatym. Zmiany w leukogramie mogą polegać na wzroście lub spadku liczby określonych postaci leukocytów albo na pojawianiu się we kiwi obwodowej prekursorowych komórek szeregu granulopoezy (wytwarzania granulocytów) lub limfopoezy (wytwarzania limfocytów) względnie innych komórek nieprawidłowych. Przesunięcie w lewo (odczynowe) obserwowane w ostrych chorobach zakaźnych i zakażeniach, kwasicy, stanach śpiączkowych i wysiłku fizycznym polega na pojawianiu się we krwi młodszych postaci komórek należących do układu granulocytarnego. Przesunięcie w lewo (patologiczne): we krwi obwodowej stwierdza się młodsze postacie komórek układu granulocytarnego oraz komórki układu erytroblastycznego, których nie stwierdza się we krwi obwodowej w warunkach prawidłowych, pojawia się w przewlekłej białaczce szpikowej, mielofibrozie, przerzutach nowotworów złośliwych do kości. Przesunięcie w prawo (we krwi obwodowej pojawiają się granulocyty hipersegmentowe) występuje w niedokrwistości megaloblastycznej, chorobach nerek i wątroby, stanach niedożywienia i po przetoczeniu krwi.

lepiej mnie nie straszcie... :O

Gość trabapowietrzna byla
Nie straszymy tylko odpowiadamy. Ja mialam to robione gdy przechodzilam bardzo silna anemie. Rób i zobaczysz co i jak.

to co wkleiłaś z tym leukogramem też wcześniej czytałam, ale jakoś mało z tego rozumiem (zawsze byłam słaba z biologii :O) Dlatego zapytałam o to na forum

Mam zlecone badania na leukocyty, leukogram, morfologię. Zdziwiłam się, bo raczej się spodziewałam, że będą mnie czekały jakieś badania w zakresie szukania pasożytów i OB.

Gość Liyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
nie przesadzajcie z ta białaczka, to badania tez na sprawdzenie czy jest infekcja ;) a Ty autorko masz jakies niepokojace objawy???

No właśnie moje objawy jak dla mnie nie są niepokojące. Poszłam do tego lekarza tylko dla świętego spokoju, bo mi matka truła. Brak apetytu, mdłości, osłabienie, spadek ciężaru ciała itp. Już prędzej bym myślała, że mogę miec jakiegoś tasiemca, ale w tym kierunku nie będzie badań

Gość cos o bialaczce
Białaczka jest chorobą nowotworową rozpoznawaną w każdym wieku. Nazwa tej choroby wiąże się z często (chociaż nie zawsze) występującym objawem - zwiększoną liczbą białych krwinek. Dochodzi w jej przebiegu do powstawania w szpiku bardzo dużej ilości identycznych komórek o nieprawidłowym wyglądzie i upośledzonej funkcji. Z drugiej strony, zmniejsza się ilość prawidłowych krwinek, co jest odpowiedzialne za typowe objawy choroby: osłabienie, bladość, nawracające ciężkie infekcje, skłonność do krwawień i siniaczenia, obecność drobnych punkcikowatych, fioletowoczerwonych wybroczyn na skórze. W zależności od rodzaju występujących komórek nowotworowych, białaczki dzieli się na ostre, w których pierwsze objawy wyprzedzają rozpoznanie zwykle na kilka tygodni, oraz białaczki przewlekłe, w których od momentu pojawienia się symptomów choroby do ustalenia rozpoznania mija wiele miesięcy, a nawet lat. Każdy z tych dwóch typów białaczek dzeli się ponadto na szpikowe i limfatyczne. Leczenie białaczek prowadzi się nieomal wyłącznie przy pomocy tzw "chemioterapii", czyli leków niszczących komórki nowotworowe. W przypadku białaczek ostrych, leczenie musi być podjęte bezwłocznie po ustaleniu rozpoznania; nieleczone zawsze prowadzą do zgonu. Podobnie, dość pilnie wdraża się odpowiednią terapię w przewlekłej białaczce szpikowej. Natomiast w przypadku przewlekłych białaczek limfatycznych, z wdrożeniem terapii wyczekuje się określonego stopnia zaawansowania.

Gość jeżeli każde rutynowe badanie
ma oznaczać nowotwór, to strach w ogóle do lekarza wychodzić :o

Gość genowefa olaboga
o matko! co ma być to będzie:D głowa do góry! myśl pozytywnie:D

eh, po prostu się na tym nie znam i dlatego chciałam zapytać, w jakim celu mogą być prowadzone takie badania. Raczej nie myślę, że to jest coś poważnego