Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

soul521

Czy jest coś takiego jak benefit dla uczących się w UK?

Polecane posty

witam, mieszkam w Londynie od 7 miesiecy, ostatnio stracilam prace a ze znalezieniem nowej jakos krucho. na codzien chodze do collegu, codziennie od poniedzialku do piatku, moja kolezanka z Turcji ma wydana karte studenta (ale ona zaplacila za caly semestr nauki z gory,ja place co tydzien), ja nie, ale chyba jesli poprosilabym o formularz o wydanie takiej karty to dostalabym go. czy istnieje mozliwosc dostawania jakichs benefitow z tego wzgledu, ze jestem studentka? jesli tak,to gdzie sie udac? bardzo prosze o odpowiedz

Gość urzad pracy ja sie zarejestruj
urzad pracy ja sie zarejestrujesz pokryje koszty,

pokryje koszty nauki? czy po prostu przyzna jakis benefit?

Zalezy jaki poziom nauczania, ogolnie tu jest tak ze -albo sie uczysz albo pracujesz, nie ma zadnych benefitow dla studentow poza EMA albo ALG.

A czego się tyczą te EMA i ALG? W tym college'u uczę się angielskiego, ale ogólnie rzecz biorąc chodząc tam masz status studenta full time, na umowie jest napisane,ze masz minimum 21 godzin tygodniowo nauki,ale my mamy mniej,17,5. Jednak nie jet to tylko szkoła językowa, jest tam też możliwość zrobienia licencjata czy magistra na studiach menagerskich i innych tego typu.

aha, i wlasnie przeczytalam,ze zeby otrzymywac ALG trzeba uczeszczac na kurs przygotowujacy do zdobycia kwalifikacji na poziomie 2 lub 3, moj kurs to jest po prostu ESOL. Kwalifikacje poziomu Level 2 są odpowiednikiem pięciu lub więcej małych matur GCSE z ocenami A* do C lub egzaminu NVQ poziomu 2. Kwalifikacje poziomu Level 3 są odpowiednikiem dwóch poziomów A Level lub egzaminu NVQ poziomu 3. Czyli ja sie do tego kompletnie nie kwalifikuje?

Zalezy na jakim poziomie z Esol'a jestes, jezeli jestes juz blizko do level1 mozesz przeskoczyc do kursu z danego przedmiotu. Moj przyklad, 3 lata temu przyjechalam do Ldn, zaczelam Esol od entry 2 (powiedzmy ze nie przykladalam sie do angola w polsce;) ) po 4 miesiacach, jak sie rok skonczyl zaczelam kurs na poziomie level 1, ogromne postepy zrobilam i zaczelam Art&design Introductory , wtedy bylam ponizej 19 lat wiec moglam juz pobierac EMA , jak skonczylam ten kurs zaczelam First Diploma poziom L2 rowniez w a&D. Wtedy skoro zaczelam level 2 moglam zaczac pobierac ALG bo EMA jest tylko dla dzieciakow ponizej 19. Podsumowujac, nie masz okreslonych kwalifikacji, okreslonego poziomu, nie ma co wysylac aplikacji. A, i to wszystko o co mozesz poprosic, nie ma innych zapomog, szukaj pracy, ja mam 2 prace, ucze sie na full time i robie BTEC Art&Design National Diploma level 3. Powodzenia jakkolwiek.

ja jestem teraz na upper-intermediate, chce w czerwcu tego roku zdawac FCE. a ten egzamin Level 1 to jest FCE czy wyzej?