Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jwaj

Zmyślone dane do pracy licencjackiej

Polecane posty

Gość jwaj

Przepraszam że tutaj ale na ogólnym mnie olali a ja jestem teraz w kropce i nie wiem co robić - mam taki problem - mam zanalizowac bilans firmy i mam ten bilans ale nie ma tam wyszczegołnionych pewnych danych na podst których mam obliczać wskaźniki- mogę zmyślić te dane i ogólnie pisać o zmyślonej fikcyjnej firmie?? Bo jeżeli nie mogę pracować na podst danych firmy fikcyjnej to musiałabym zmieniac koncepcje tej całej mojej pracy po cześci- jak to jest??- help !!!

Gość asedfadsfdg
najlepiej spytaj swojego promotora i tyle

Gość glutynianka
nie pytaj, bo ci na to nie pozwoli. podejrzewam że on nawet tego czytać nie będzie, szczegółowo tego sprawdzać też nikt nie sprawdzi. no chyba, ze twoje dane będą dziwne. mozesz. masz moje błogosławieństwo.

Gość jwaj
o najlepszy sposób ale ja się z nim widze dopiero za 2 tygodnie a na maile zazwyczaj nie odpowiada i jestem w kropce bo bym podgoniła z robotą a tak to w sumoe nie wiem co robić- co za shit :(

a skad masz te dane?? jesli to firma istniejaca, to aby sie oprzec na danych od niej musisz miec pozwolenie na pismie, zalaczane do pracy - przynajmniej tak jest na mojej uczelni

Gość jwaj
thx glutynianka- a jak myślisz a może wiesz - można pisac ogólnie o fikcyjnej firmie i np sporządzić fikcyjny bilans i tak analizować - żeby nie przekłamywac żadnych danych tylko wiesz wszystko zmyślić i napisać że analiza dotyczy fikcyjnej foirmy

Gość mojego błogoslawienstwa
nie masz, to oszustwo i praca nie ma zadnej wartosci, czyli tak, jakby jej nie było To chyba ze napiszesz, ze firma jest z zalozenia fikcyjna i dane też a promtor sie na to zgodzi i pojdzie na niego, jakby co.

Gość jwaj
madz owszem ale akurat moja firma sama opublikowała swoje dane w necie na sprawdzbilans.pl i w taki przypadku nie musze mieć ich zgody- tak jest przynajmniej na mojej uczelni ;) a madz jak u ciebie jest- można analizować fikcyjne przedsiębiorstwo?? Może ty wiesz

Gość jwaj
no to właśnie o to mi chodzi- nie chcę przekłamywac danych więc pytam czy można analizowac firmy fikcyjne z założenia i na podst fikcyjnychh danych

"a skad masz te dane?? jesli to firma istniejaca, to aby sie oprzec na danych od niej musisz miec pozwolenie na pismie, zalaczane do pracy - przynajmniej tak jest na mojej uczelni" - nie jest to do końca prawdą... Jeśli firma podlega obowiązkowi publikacji danych finansowych to możesz je sobie analizować do woli:) A dlaczego nie weźmiesz danych innej firmy? Na przykład takiej, która się publikuje w monitorze B? Dane ogólnodostępne, firm tysiące, kuppujesz jakiś monitor i analizujesz do woli :P

"czy można analizowac firmy fikcyjne z założenia i na podst fikcyjnychh danych" - a jesteś aż tak dobry, że wpiszesz dane, które będą się "kupy trzymały"? I tylko bilans masz analizować czy jeszcze rachunek zysków i strat, rachunek przepływów, zestawienie zmian?

Gość jwaj
Mało stanowczy a są tam bilanse takie wiesz szczegółowe bardziej - np z wyszczegolnionymi pozycjami bo ja mam takie właśnie syntetyczne a musze mieć taki bardziej szczegółowy - ehh namotałam sobie bteraz ładnie :(

Gość jwaj
głównie bilans analiza pionowa i pozioma plus troszkę rotacji (wskaźniki) no i do tej rotacji będę potrzebowała danych z RZiS ale to tylko w sumie jednej pozycji do obliczenia wskaźnika

Są i bardziej szczegółowe i mniej. Zależy od firmy, niektóre mogą publikować skrócony bilans. A jak kupisz taki z funduszem to się zesrasz od nadmiaru informacji ;)

Gość jwaj
to ma być firma produkcyjno handlowa - poszukam jeszcze - dzięki za pomoc

Publikacji podlega wprowadzenie do sprawozdania finansowego (czasem już tam będziesz miała coś na kształt analizy), bilans, RZiS, zestawienie zmian i rachunek przepływów. Oprócz tego opinia biegłego (też czasem z analizą), uchwała o zatwierdzeniu sprawozdania i sposobie podziału zysku/pokrycia straty. powodzenia:)

Podpowiem Ci, że jeśli szukasz konkretnej firmy a nie wiesz czy się publikuje - wszystkie Spółki Akcyjne mają taki obowiązek. Znajdź firmę, napisz/zadzwoń do kogoś w monitorze polskim b, uśmiechnij się ładnie... i do przodu;)

Gość jwaj
mało stanowczy - wielkie dzięki za wskazówki :)