Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oblivion124

Pytanie do tych, którzy dorobili się własnego domu.

Polecane posty

Gość oblivion124

Ja i moja żona mamy sporo oszczędności. Jesteśmy świeżo po ślubie (jeśli można tak to ująć), bo niecały rok. Mojej żonie marzy się taki dom: http://www.dobredomy.pl/projekt/afrodyta Szacowana cena to ok 425 tys zł. To bardzo dużo dla nas, a to tylko przecież surowy stan a wykończenie wewnątrz? Niemal drugie tyle;/ Chciałem zapytać jak wy się dorobiliście takich domów, ile czekaliście i ile was kosztowało wykończenie (dodam że nie byle jakie) domu rodzinnego? Ten dom jest parterowy. Ja wolałbym piętrówkę i coś tańszego, ale żoneczka o tym marzy. Proszę was o radę i pomoc! Nasze dochody to ok 6 tys gdy trafi się lepszy miesiąc. Ogólnie to 5tys z kawałkiem. Pieniądze odkładamy już 3 lata. Nie powiem- na ślubie dostaliśmy całkiem sporo, tak też się złożyło że rodzice sprzedali swój dom za co też ja otrzymałem pieniądze. Na koncie mamy sporą sumkę, ale nie wystarczy ;/ Żonka się napaliła na tą Afrodytę (nazwa projektu domu). JAK WAM SIĘ UDAŁO WYBUDOWAĆ PIĘKNE DOMY? Wiadomo, że dochodzi działka itd... My planujemy o wybudowaniu domu pod Poznaniem, w spokojnej i ładnej miejscowości. HELP!

Gość vcbcv bncg
kredyt jeszcze zostaje...

Gość oblivion124
moja żona niestety nie pochodzi z bogatej rodziny. jej rodzice nie mogli nam zbyt wiele pomóc. Nie będę się rozpisywał ile mamy na koncie bo nie wypada. Jedyny plus to taki, że na razie nie mamy dzieci i łatwiej nam zarabiać. Czasem nawet dorywczo uda nam się chociaż to paręset złotych zarobić. Procenty wiadomo rosną, ale powoli. Mam wrażenie że z tym domem to poczekamy sobie z 5-8 lat;/ Żonka chciałaby najpóźniej za 2 lata, bo ciśniemy się w małym mieszkanku w bloku.

Gość to chociaż ziemię kupcie
bo zdrożeje

Gość oblivion124
dodam, że jesteśmy dość młodzi, ja 29 żona 25. Ja też bym już chciał być na własnym. Ale ok, załóżmy że znajdziemy coś na podobieństwo za o wiele tańsze pieniądze, np hmm strzelam 280 tys zł to udałoby się? Tak wiem...jestem dorosłym facetem i się śmiejecie że tutaj was o to pytam ale nie mogę gdzie indziej. ok więc 280 tys za sam dom, a dobre wykończenie plus meble i akcesoria ile was wyniosły? możecie się podzielić tym?

Gość cara -
wprowadzilam sie w pażdzierniku do podobnego domu - 140 m , parterowka - pod klucz kosztowal na 450 tys razem z ogrodzeniem i bramą -ale za to nie mamy jeszcze bruku

Gość to chociaż ziemię kupcie
dlaczego nie możesz popisać na murarorze , tam ludziska bardziej zorientowani, nie wyganiam ale lepiej by było, jakbym miała 280 tys to bym już zaczynała

Gość oblivion124
a za wnętrze ile cię wyniosło?

Gość cara -
i ogrzewanie mam pompą ciepla i kominkiem z płaszczem wodnym , mam rekuperator i instalacje na zamontowanie bateri slonecznych - ale fakt jest faktem ,ze maż wiele nocy w necie przesiedzial czyajac o takich rozwiazaniach i gdzie je znaleśc najlepsze

Gość nie chcę wam odbierać
zapału, ale znajomi właśnie budują dom, który miał kosztować ok. 400000. Wydali już 700000 + kredyt na działkę i... końca nie widać. Mieszkają w nim prawie że na gołym betonie.

Gość deuntonix
chłopie powiem ci szczerze, na razie nie myśl o tym na poważnie a jeśli tak ci się spieszy to weź kredyt jak niejedna rodzina i wybuduj się na spokojnie. ale powtarzam, lepiej uzbieraj pewniejszą sumę

Gość cara -
okna kosztowaly na ok - 17 tys - potrójna szyba z czego jesdna antywlam . drzwi ok 13 tys - kafle i panele ok 15 tys - nie liczac roboty

Gość deuntonix
co do osoby powyżej- to chyba to jakiś królewski dom z basenem co? mój kolega się buduje, ale raczej zwykły domek to jest i nie ma problemu z kasą

Gość deuntonix
cara, ale autorowi chodzi o takie rzeczy jak meble, dywany, lampy, łózka itd ;)

Gość no to pojawia sie pierwszy
test do zdania jako malzenska para - sztuka kompromisu ;) Tak na marginesie chyba zwariowala twoja zonka za 425 tys, sprowadz ja na ziemie! Bedziecie po leb i szyje tonac w dlugach zanim sie obejrzycie. Wez pod uwage ze zawsze moga nadejsc chude czasy, brak pracy itd i co wtedy? Trzeba miec plan B.

Gość cara -
deuntonix cara, ale autorowi chodzi o takie rzeczy jak meble, dywany, lampy, łózka itd ------------------a , to niewiele - bo ja prosta baba jestem i mnostwo rzeczy zabraliśmy z mieszkania :))

Gość cara -
nie oszczędzaliśmy tylko na rzeczach ktore niszczą sie najszybciej - drzwi , podłogi ...

Gość Ewaldi
projekt domu jest bardzo ładny o tak zwanej strukturze szerokiej i rozwartej , jako praktyk w dziedzinie budowlanej na każdy dom patrzę od strony dachu i komina , ten dach połamany wieloktrotnie będzie bardzo dużo kosztował , dach jest kopertowy i tu kantowizny pójdzie naprawdę dużo, komin wygląda na otynkowany ze zwykłej cegły a tak nie wolno robić, komim musi być wykonany z cegły klinkierowej ze względu na różne temperatury oraz kominek o piec C.O. , brak piwnicy w projekcie to jest poważny minus ale jak wiadomo, nie wszędzie i nie na każdym terenie można wybudować piwnicę ale i tak przy polskich warunkach klimatycznych projektanci nakazują aby ławy fundamentowe zalewać na głębokość jednego metra i muszą być zazbrojone albo wykonane z bloczków betonowych , więc podnosząc metr nad ławy do góry już są piwnice wykonane prawie takim samym kosztem, piwnice zawsze się przydają

Gość oblivion124
tak tak muszę z nią pogadać, myślę że zrozumie ale i ja i ona myślimy o pięknym wykończeniu mieszkanka wewnątrz. łazienka super, sypialnia i kuchnia chciała też duże okna. ile to może kosztować? pokażę może zdjęcia: http://www.dobredomy.pl/projekty/pliki/atlas/realizacje/atlas_q22.jpg http://www.dobredomy.pl/projekty/pliki/zenit/realizacje/zenit_q12.jpg http://www.dobredomy.pl/projekty/pliki/zenit/realizacje/zenit_q11.jpg

Gość oblivion124
żona nie chce C.O, boi się zaczadzenia dałoby się zwykły piec?

Gość cara -
a zwykły piec - to nie ryzyko zaczadzenia ?:)

Gość cara -
coś Ci powiem - nie sugerujcie sie zdieciami - dobrze je poogladać - ale warto wiedziec czego samemu sie chce - patrz też pod wzgledem praktycznym - ile to będzie ogrzewania , ile sprzątania , jak zabezpieczysz przed włamaniem takie wielkie okna .

Gość oblivion124
ona w domu zawsze miała zwykły stary piec w piwnicy i było cacy i bezpiecznie a to C.O jest bardzo zdradliwe. ja też nie chcę mieć

Gość cara -
jak patrzę na ta wannę - od razu widze jak ślizgam sie wychodząc w wanny na tych śliskich kafelkach i rozbijam sobie glowę :) A jak bedziesz z tej wanny wychodzil ja ędziez schorowanym emerytem ? chyba ,ze to nie jest dom na zawsze :)

Gość szuwar szuwarum
tak, ale popatrz, za każdym razem jak będziesz się chciał wykąpać to będziesz musiał zapieprzać do piwnicy, a ocieplenie domu?grzejniki? jak duży dom, to będziesz musiał palić non stop zimą a i węgiel gdzie składować?

Gość cara -
ale co masz na mśli pisząc C.O - bo to oznacza centralne ogrzewanie - nie bardzo rozumiem - to jak chcecie ogrzewać dom ? nie chcecie mieć centralnego ogrzewania ?

Gość artopset
ja też mam ładny dość dom i można by pomyśleć że piec i węgiel nie pasują do niego ale kto mi zagląda do piwnicy? jest miejsce na drewno i na węgiel i jest nieźle fakt, trzeba chodzić codziennie żeby można było się wykąpać ale taka jest cena tego jeśli nie chce się mieć C.O ja też nie chciałem i żałuję bo wszyscy sąsiedzi mają jedne z tych nowszych i jeśli tylko się o ten sprzęt dba to C.O jest bezpiecznie i to bardzo. Zaczadzenie jest wtedy, gdy ma się stare C.O i nie sprawdzane

Gość oblivion124
C.O to mam na myśli piecyk gazowy

Gość ja powiem tak
mam kuzyna budowlańca z którym się przyjaźnimy i nie słyszałam jeszcze, zeby komus udało sie wybudowac taniej niż szacowane koszta! zazwyczaj wychodzi drożej - bo to czy tamto podrożej w miedzyczasie albo zechce sie kupic lepsze - bo fachowiec mówi, że to załozone w projekcie to dziadostwo, albo zechce sie jakichs zmian - -raczej trzeba miec ze 30% w zapasie a nie liczyc, że sie taniej uda - bo sie mozna nie źle przeliczyć :P