Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sotty

Interpretacja wykresu temperatury cyklu

Polecane posty

Cześć dziewczyny. Proszę Was o interpretację wykresu temperatury mojego cyklu. Uważam, że jest dziwny. Dziś 35 dc, więc miesiączka powinna już być, a tu nadal nic, wprawdzie brzuch boli jakby już nadchodziła, ale ta temperatura jest za wysoka. W poprzednich cyklach w dniu miesiączki temp,wynosiła ok.36,7. 14dc- 36,6 15dc- 36,6 16dc- 36,8 17dc- 36,7 18dc- 36,8 19dc- 36,8 20dc- 36,6 21dc- 36,7 22dc- 36,6 23dc- 36,85 24dc- 36,7 25dc- 36,85 26dc- 36,8 27dc- 37,0 28dc- 36,9 29dc- 36,85 30dc- 37,05 31dc- 36,9 32dc- 36,9 33dc- 36,87 34dc- 36,93 35dc- 36,93

up up Żadna z Was nie prowadzi obserwacji i się nie zna?

wydaje mi się, że skok temp był w 23 dc a prowadzisz obserwację śuzu??? jeśli ostatni dzień płodnego śluzu był w 22 dc to 23 był na peo skok czyli w tych dniach była owulacja a niepłodność bezwzględna poowulacyjne od 26 dc pierwszy dzień fazy lutalnej też 23 dc

a 18 wyszych temperatur może z dużym prawdopodobieństwem wskazywać na ciążę... jeśli nie jesteś to najprawdopodobniej w ciągu 2 dni powinna zacząć się @

Witaj powiem szczerze,że ja miałam podobnie(cykl 28dniowy owulka 15dc) średnia temp wynosiła 37 na 4 dni przed@(24dc i 25dc) 36.93 i następny dzień też tak było więc zaczęłam się martwić że przyjdzie @ a następnego dnia 37.01 i tak już zostało jestem w 5tygodniu ciąży. A ILU DNIOWE MASZ CYKLE.

Witaj powiem szczerze,że ja miałam podobnie(cykl 28dniowy owulka 15dc) średnia temp wynosiła 37 na 4 dni przed@(24dc i 25dc) 36.93 i następny dzień też tak było więc zaczęłam się martwić że przyjdzie @ a następnego dnia 37.01 i tak już zostało jestem w 5tygodniu ciąży. A ILU DNIOWE MASZ CYKLE.

do Megi: Pisałam, że cykle mam nieregularne. W zeszłym miesiącu cykl trwał 35 dni, wcześniej 31, 35,29. W wakacje miałam cykle 28 dniowe. Także nigdy nic nie wiadomo. Zawsze sobie wyliczam przybliżoną datę miesiączki i w tym miesiącu miało to być między 9-17. Właśnie nie wiem czy coś mi się poprzestawiało czy o co chodzi, ale ta temperatura jest za wysoka jak na ten dzień cyklu.

do Coco-Chanel: No nie zapisywałam sobie jak tam śluz. Ale w tym miesiącu prawie cały czas miałam taki biały gęsty i dużo go było, i właśnie jakoś koło 21-23 dnia miałam przezroczysty przez parę dni.

Dziś temp.spadła do 36,75 także myślę, że najpóźniej jutro będę miała okres. Chyba coś mam z hormonami nie tak, że ten cykl taki dziwaczny był.

Gość mierzymy od początku
cyklu!!!zaraz po @ !!!! wygląda na bezowulacyjny.....radziłabym ci zbadać hormony

Wiem, że się tak mierzy, ale akurat nie mogłam wcześniej z różnych powodów. Czyli co trzeba się wybrać do ginekologa...

Gość martucha020290
Czesć. Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze bo ostatni post z przed paru lat jest. Jeśli źle to z góry przepraszam. ;) Mam taki problem... to pierwszy cykl jaki rejestruje i dopiero od 20dc. Okres mialam 31.01-6.02 20dc -36,5'C 21- 36,6 22- 36,4 23- 36,7 24- 36,9 25- 36,7 26- 36,7 27- 36,8 28- 36,8 29- 37,0 30- 36,6 31- 36,7 32- 36,5 33- 36,5 34- 36,6 a moje pytania to czy owulacja juz byla czy dopiero bedzie? problem w tym że śluzu płodnego nie bylo jeszcze. Jedynie co to taki bialy jak śmietana wczoraj mialam. Moim zdaniem owulacja mogla byc w 23dc ale nie jestem pewna. I jeszcze jedna sprawa to ten spadek w 32dc? czy to moze oznaczac ze jeszcze nie mialam owulacji??? Planowana data kolejnego okresu to ok 20marca ale planowac to sobie moge bo najdluzszy moj cylk trwal 72 dni... :/

Gość gość
hmm...dziwne, że do tej pory nie miałaś śluzu płodnego. Wydaje mi się, że powinnaś przynajmniej na początku potwierdzać sobie czymś swoje interpretacje. Mogą być to testy LH albo mikroskop owulacyjny np Afrodyta

Gość martucha020290
No wlasnie dziwne mam te cykle. Czyli co malo prawdopodobne zeby wyczuc z samej temp i śluzu? w pierwsza zaszlam bez obserwowania cykli... teraz tak z ciekawości i żeby poznac swoj organizm. A jeszcze jedna sprawa... gdybym teoretycznie byla w ciazy to normalny byłby taki spadek temp po paru dniach od zapłodnienia czy powinna sie raczej trzymac na wysokim poziomie?

Gość gość
Up

Gość martucha020290
Może ktoś jeszcze mi pomoże?? kolejne dwa dni to 35dc- 36.4 36dc- 36.6 ostatnio mialam zgage ale przeciez to zaden objaw tak przez jeden dzień. Mam bole brzucha takie jak przed okresem cos jakby zakwasy bardziej... Śluzu płodnego dalej nie mam. Pare dni tylko takiego bialawego a teraz uczucie mokrości ale zero tzn "bialka jajka"

Gość gość
czy to jest twój pierwszy cykl w którym mierzysz temperaturę i prowadzisz obserwację? Jeśli nie to porównaj jak było w innych cyklach, ile wynosił skok. Niektóre kobiety mają ten skok bardzo niewielki ale jest. I jak jest u ciebie ze śluzem podczas dni płodnych. Nie wiadomo jak jest u ciebie więc ciężko jest cokolwiek zinterpretować. Czasami dziewczyny w ogóle nie mają widocznego śluzu a też zachodzą w ciążę bo jednak przy szyjce coś tam jest śluzu płodnego. Niektóre kobiety mają wszystko jasne a niektóre trochę dłużej muszą się uczyć. Do puki nie poznasz swojego organizmu to ciężko będzie ci interpretować. Myślę że jeśli doszło u ciebie do owulacji tego 23 dc to masz bardzo słaby progesteron i to może być pośrednia przyczyna nieregularności miesiączek. Jeśli tak było to miesiączka powinna być w ciągu kilku dni. Ale z drugiej strony myślę że już by była jakby owulacja była, i to gdzieś przy spadku temperatury. Gdybyś była w ciąży to temperatura po drugim skoku powinna się trzymać powyżej 18 dni. Moim zdaniem jak się starasz o dziecko to powinnaś się skonsultować z lekarzem żeby przepisał jakąś luteinę. a robiłaś może test? Jeśli była możliwość zajścia w ciąże to nie wiadomo czy do owulacji nie doszło wcześniej, zanim zaczęłaś mierzyć to dopiero 16 dzień który mierzysz, a ciążę można podejrzewać już przy 18 wyższych temperaturach.

Gość martucha020290
Tak to moj pierwszy cykl w ktorym mierze temp i wlaśnie nie mam jak porownac. We wczesniejszych sprawdzalam tylko śluz i ten plodny zawsze byl. Przy moich ponad 40sto dniowych cyklach wystepowal tak kolo 22 -24dc więc teraz mnie zdiwilo ze nie zaobserwowalam go. Testu nie robilam bo wydaje mi sie ze jeszcze za wczesnie. Przy pierwszej ciazy test wyszedl mi pozytywny dopiero kolo 3 miesiaca i to bardzo slabiutki. Wiedzialam ze jestem w ciazy ale zaden test nie chcial wyjsc...

Gość gość
jeśli miałaś wcześniej śluz a teraz go nie zaobserwowałaś to raczej tak szybko by się to nie zmieniło z cyklu na cykl.

Gość martucha020290
No ale sie wlasnie zmienilo... może tak jak mówisz byl ale przy samej szyjce i go nie dojrzalam.

Gość gość
takie mierzenie od 14 czy od 20dnia cyklu nie ma wiekszego sensu.

Gość martucha020290
Tak jakos zaczelam... zobacze w nastepnum cyklu. Tylko chodzilo mi o te skoki bo jak np na papierze wyrysuje sobie wsystkie temp. To nie wyglada to tak jak powinno przed owu niższe po wyższe... dzieki za podpowiedź z tym progesteronem i za reszte podpowiedzi... ;)

Gość gość z 19 29
ostatnia wypowiedź nie jest moja ale częściowo się zgadzam. Powinno się zaczynać mierzyć przynajmniej po miesiączce. Ale dla celów poznawczych to można zacząć kiedy chcesz. Przynajmniej jak zobaczysz coś takiego jak to, to już będziesz miała więcej porównań w przyszłości. Sama jak zaczynałam obserwacje to zaczęłam od połowy cyklu i się okazało że jeszcze złapałam skok. Z tym śluzem to chodziło mi o to że jak zawsze miałaś zauważalny śluz to rzadko kiedy zdarza się tak żeby z cyklu na cykl ten śluz się zmienił do niezauważalnego. Przeważnie takie zmiany to są w ciągu 2, 3 cykli. No ale nie wykluczajmy tego. Taki skok można wyjaśnić tym że pęcherzyk próbował pękać, trochę progesteronu się wytworzyło i podniosło temperaturę. Ale to wszystko spekulacje. Do takich nieregularnych cykli jak piszesz, trzeba podchodzić trochę inaczej i na pewno dłużej się uczyć swojego organizmu. Jak chcesz poprawić jakość śluzu to mogę polecić wiesiołek tylko w takich globulkach z olejem w środku a nie w pastylkach. Tylko powinien być brany do owulacji bo w drugiej fazie może powodować skurcze macicy i nie sprzyja zagnieżdżeniu. No i magnez z witaminą b6, tutaj nie ma znaczenia który dzień cyklu.

Gość martucha020290
No i sie ruszylo cos. Dzisiaj wyleciał ze mnie całkiem biały wodnisty śluz ale to przez chwile i narazie znowu sama woda. Jest takie uczucie mokra ale na palcach wysycha w mgnieniu oka. Taki bialy wodnisty to nie znak kończącej się owulacji? Mówie wcześniej był jak śmietana albo masło ale mniej śliski i zaraz wysychał kurcze nie wiem do czego to porównac ;)

Gość gość z 19 29
jeśli miała być owulacja to raczej śluz powinien zanikać, albo zmienić się jego ilość i konsystencja. Tylko że tutaj to też jest bardzo indywidualna sprawa. U mnie to wygląda tak że przez kilka dni jest przejrzysty a zaraz po owulacji staje się biały. Nawet zapach ma inny. Oczywiście w większości pokrywa się z pomiarami temperatury. Po jakimś czasie po prostu to się czuje intuicyjnie.

Gość martucha020290
No to ja już nie wiem. Teraz jest go napewno wiecej niz wczesniej. Nic czekam na @ i zaczynam mierzyć kolejny cykl. Jeszcze raz dzięki za wytłumaczenie. ;)

Gość gość z 19 29
u mnie trochę bardziej wodnisty się robi przed okresem ale tak jest u mnie. Jak chcesz poznać swój organizm to na pewno potrzebne jest kilka cykli żeby się nauczyć i zobaczyć jak to przebiega u ciebie, tym bardziej że masz trudniej przez te problemy hormonalne. Ja w pierwszych cyklach notowałam wszystko nawet rzeczy nieistotne by się wydawało ale które mnie zastanawiały.

Gość Gość96
Witam, od niedawna prowadzę obserwację mojego cyklu i zaniepokoił mnie gdyż jest dość nietypowy i nie potrafię nic z niego odczytać. Dodam, że zazwyczaj mam regularny 28 dniowy cykl. 12dc- 36,40 13dc- 36,34 14dc- 36,32 15dc- 36,44 16dc-36,45 17dc- 36,58 18dc-36,62 19dc-36,46 20dc-36,71 21dc-36,52 22dc- 36,68 Niestety wcześniej nie miałam możliwości mierzenia temp. Czy da się coś z tego odczytać ?