Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sotty

Interpretacja wykresu temperatury cyklu

Polecane posty

Gość gość
Wygląda na to że owulacja była ok 17 dc. Co więcej... mierz dalej, zobaczysz czy bedzie spadac czy się utrzyma.

Gość gość
mi też wygląda na to że 17 dc była owulacja. Na przyszłość to dobrze jest też dołączac objawy śluzu jak sie zmienia. Na podstawie dwóch objawów łatwiej coś stwierdzić niż na podstawie jednego. Szyjka to już wyższa szkoła jazdy jak dla mnie ale ponoć niektóre kobiety sobie z tym dobrze radzą. O co chodzi z tym że jest nietypowy? Jak dla mnie jest dosyc widoczny skok, tylko że temperatury się troszkę wahają ale to mogą byc drobne zakłócenia albo małe problemy z progesteronem.

Gość Gość96
dzisiaj miałam 36,67 (23 dc.). właśnie martwią mnie te wahania temperatury. A czemu według Was owulacja przypada na 17 dc, a nie 16 ? Jeszcze nie do końca rozumiem jak to wszystko się odczytuje. Dziękuje za pomoc !

Gość gość
16 albo 17, bo skok miałaś 17 rano a owulacja niby jest rzed skokiem ale słyszałam też że i dzień po. U mnie dla porónania w 22 sc tem wynosi 36.95 i taka utrzymuje się od dłużej chwili. Kiedy powinnaś dostać okres?

Gość gość96
Powinnam dostać za 7 dni

Gość gość
Ja też. Zatem oby nam się te wysokie temperatury utrzymały :)

Gość gość z 23 07
ja bym powiedziała tak że dla celów prokreacyjnych można by przyjąć 16 dc a dla celów zapobiegawczych to lepiej 17 dc. Szczerze to jakby sie uprzeć to można by przyjąc nawet że 14 dc była owulacja bo wtedy powoli zaczynało rosnąc, ale jeśli to jest pierwszy cykl który mierzysz to ciężko stwierdzić jak było naprawdę. Później jak masz już kilka takich własnych cykli to możesz juz byc bardziej świadoma jak zachowuje sie twój organizm i przychodzi to łatwiej. Jak pisałam wcześniej najlepiej jest dołączyć do tego objaw śluzu i notować jak zmienia sie jego wygląd, a potem dodać jedno do drugiego. Zazwyczaj się po owulacji śluz zmienia. Te wahania to może być albo zakłócenie albo niewydolność progesteronu. Żeby to stwierdzić to wszystko zalezy od tego jak się będzie przedstawiał dalej ten wykres i kolejne wykresy.

Gość gość96
Rozumiem, dziękuj***ardzo za pomoc ! Pozdrawiam ! :)

Gość gośćAska
Czesc dziewczyny :) ja tutaj nowa i z podobną prośbą, czy któraś z was mogła by mi pomóc w interpretacji mojego cyklu ? Temperaturę mierzę od niedawna i chciałabym wiedzieć, kiedy owulacja, ponieważ na jednym forum doczytałam, że wzrost temp oznacza owulację, zaś na innym, ze wzrost oznacza, ze owulacja się odbyła, staram się o dzidziusia i będę bardzo wdzięczna za pomoc :) 24dc 37,1 25dc 37,1 26dc 37,1 27dc 37,28 28dc 37,12 29dc 36,93 1dc 36,74 2dc 36,60 3dc ? 4dc 36,64 5dc 36,61 6dc 36,74 (koniec okresu) 7dc 36,83 8dc 36,64 9dc 36,64 10dc 36,51 <3 11dc 36,74 12dc 36,87 13dc 37,03 <3 14dc 36,90 15dc 37,00 <3 16dc 37,00 18dc 37,09 19dc 37,06 20dc 37,15 21dc 37,06 Z kalendarzyka, który prowadzę ponad rok wychodzi, że średnia długość okresu to 6 dni a średnia długość cyklu to 28 dni ;) pozdrawiam

Gość gośćAska
Dodam jeszcze, ze testy owulacyjne wyszły pozytywnie 11 i 12 dc, tego i tego dnia dwie mocne krechy, natomiast 13 dc 2 krecha dużo słabsza

Gość gość
Z wykresu wychodzi że 12 dc mogła być owulacja (3 wyższe temperatury ponad 6 niższymi) ale prawda jest taka że sama temperatura tylko potwierdza, że owulacja była w cyklu ale nie powie ci dokładnie kiedy. Jest tak dlatego że u niektórych kobiet wzrost temperatury jest po owulacji u innych może być jeszcze nawet przed owulacją, dlatego różnie moga pisać o tym. Dobrze jest wykres skorelować z innymi objawami, śluz, badanie szyjki macicy. u mnie np śluz znikał wraz ze wzrostem temperatury (szyjki nie badałam bo ciagle mi się wydawało że jest taka sama). Ale instruktorka pokazywała nam wykresy gdzie właśnie ten wzrost był już 2 dni przed końcem śluzu. Testy owulacyjne tez sa dobre ale ty masz zbyt czuły. Prawidłowy test powinien wychodzić pozytywnie przez jakieś 12 godz w okresie płodnym a nie przez 3 dni. Spróbuj kupić test mniej czuły. Temperaturę przy staraniach w sumie można byłoby odpuścić bo tutaj lepiej opierać sie na objawach śluzu, ale prawda jest taka że tylko temperatura jest ci w stanie powiedzieć czy do owulacji doszło. Testy i śluz tego nie gwarantują. Ale jak masz regularne cykle to raczej nie ma problemów z blokowaniem owulacji. Poza tym dzięki temperaturze można nawet wykryć wcześniej ciążę, bo czasami jest drugi skok, albo jak nie dochodzi do spadku. Ja dzięki tym obserwacjom to zrobiłam w swoim 32 letnim życiu tylko 2 testy ciążowe, jeden pokazał ciąże a drugi miał ja tylko potwierdzić :)

Gość gośćAska
Aha, to pozostaje mi czekać do okresu, żeby się dowiedzieć czy cos zaskoczylo, ewenntualnie do kolejnych dni plodnych :) przy pierwszym dziecku jakos szybko i łatwo poszlo bo przy drugim cyklu starań, tym razem nie ma tak kolorowo a na testy ciążowe, miesięcznie wydaje majątek bo nie mogę opanowac swojej ciekawości a i tak zawsze rozczarowanie :( dziekuje za odpowiedź :)

Gość gośćAska
A piszesz o drugim skoku temperatury jak sie zajdzie w ciążę, jak to mam rozumieć ?

Gość gość
z tym drugim skokiem chodzi o to że czasami jest zauważalny po implantacji kolejny wzrost temperatury. Ale nie jest to reguła. Przeważnie jest tak że temperatura nie spada w czasie kiedy powinna byc miesiączka.

Gość gośćAska
Tempka zaczyna spadać wiec lipa :( zaś jedna wielka lipa :/

Gość gość
Hej Dziewczyny. Ja również chciałabym poprosić Was o pomoc w interpretacji wykresów. Staramy się o dzidziusia już 7 miesięcy. Poniżej zamieszczam linki do trzech wykresów z maja, czerwca i lipca. W sierpniu byliśmy na wakacjach i trochę zaniedbałam obserwację . Nie jestem pewna czy nie są to cykle bezowulacyjne. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie dlatego proszę o radę. Dodam jeszcze, że rok temu podczas wizyty u ginekologa Pani Doktor stwierdziła, że mam małego mięśniaka w macicy. Konsultowałam tą opinię z inną Ginekolog, która z kolei uznała, że to emndometrioza, przepisała mi na trzy miesiące ovulastan. Po skończeniu brania tych tabletek (w lutym skończyłam ostatnie opakowanie) zaczęliśmy starania. Z tym, że Pani, która twierdziła, że to endometrioza powiedziała, że jeśli nie będę brać dalej tabletek to powinnam odczuwać silne bóle brzucha pod koniec okresu (miałam tak przed ovulastanem) spowodowane właśnie endometriozą. Tymczasem bóle ustały,nie miałam ich ani razu od zakończenia kuracji. Przepraszam, że się tak rozpisałam :) Poniżej linki: http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/KeYtPD~GLTE~ENc_v4eytX3RIsGHAq MAJ http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/3HfEKVzTt~ZOpn4grUHJJ57is8yemj CZERWIEC http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/7sRonBzcIHmeExFJqnAe9l3riwmo7P LIPIEC

Gość gość
dziewczyny prosze o pomoc co to moze byc 5 dc i temperatura 37,1. Zawsze miesiaczke mialam 6 dni a w tym miesiacu tylko 3 dni co to moze byc