Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiadro marzeń

Alkohol w ciąży! pytanie....

Polecane posty

Witam, spóźniał mi się okres o jakiś tydzień, dzisiaj zrobiłam test i wyszły 2 kreski. Jednak bardzo martwi mnie to, że jakieś 3 dni temu wypiłam 4 piwa. Co tu dużo mówić byłam pijana... Czy to możliwe, że zaszkodziło to dziecku? Nie wiedziałam wtedy jeszcze, że jestem w ciąży i teraz bardzo się martwię

Wydaje mi sie ze nic nie powinno sie stac..teraz jak juz wiesz to nic nie pij! ;) nie przejmuj sie za bardzo bo to gorzej moze wplynac na dzidzie niz te piwa sprzed paru dni..

Nie martw sie tyle a bedzie dobrze! Zycze milego bycia ciezaroweczka!

Dziękuję :* Mam 22 lata a te kreseczki nie były planowane, więc powodów do martwienia się będzie sporo... Ale muszę wierzyć, że sobie poradzę. Najważniejsze, żeby było zdrowe :)

Gość Onka889
Dziwne ze inne matki pija cala ciaze po litr wodki na dzien i dzieci zdrowe sie rodza , badz spokojna

Gość a właśnie że nie
Alkohol bardzo łatwo przenika przez łożysko, dostając się do krwiobiegu dziecka. Po upływie 40 do 60 minut od spożycia alkoholu przez matkę, jego stężenie w krwiobiegu płodu jest równe stężeniu alkoholu we krwi matki. Alkohol, którego wątroba matki nie zdołała pomieścić, krąży po całym organizmie zarówno jej jak i dziecka, prowadząc do powstania wielu defektów. Uszkadza on główne narządy (w szczególności mózg) oraz zaburza liczne procesy neuro- i biochemiczne prowadząc do większych uszkodzeń embrionu i płodu niż używanie jakichkolwiek narkotyków. Spożycie alkoholu w I trymestrze ciąży: * uszkadza mózg; * osłabia rozwój komórek; * atakuje główne organy płodu takie jak serce czy nerki; * prowadzi do deformacji twarzy; * powoduje poronienia. Spożycie alkoholu w II trymestrze ciąży: * osłabia rozwój mózgu; * powoduje poronienia zagrażające życiu matki; * uszkadza mięśnie, skórę, gruczoły, kości i zęby. Spożycie alkoholu w III trymestrze ciąży: * osłabia rozwój mózgu i płuc; * prowadzi do zaburzenia rozwoju wzrostu.

Tak ale to sie moze zdarzyc jak sie pije caly okres ciazy..a napewno nie jak dziewczyna raz sie napila.. To jezeli kobiety nie wiedza jeszcze ze sa w ciazy i sie napija to co? tzn ze kazde dziecko urodzi sie chore?! sa to bardzo rzadkie przypadki, jesli kobieta wiedzac ze jest w ciazy dba o siebie wszystko bedzie dobrze ;)

Boże, słabo mi się zrobiło gdy zobaczyłam te skutki. Ja doskonale wiem o tym, że alkohol w ciąży szkodzi i gdybym wiedziała, że jestem to nigdy bym nie piła... Mam nadzieję, że tak jak mówi Talia_D będzie dobrze ;(

Bedzie dobrze zobaczysz.My sie dlugo staralismy o dziecko i nie wychodzilo.Czekalam i nic.Pewnego dnia z nerwow i bezsilnosci upilam sie z psiapsiola na maxa.Nastepnego dnia dziwnie sie czulam i tak sobie zrobilam test ciázowy-i byly 2 kreseczki.Moj synus jest zdrowym jak ryba,duzym i szczesliwym chlopakiem.Dodaje ze przez cala ciaze wypilam 2 razy po pol butelki slabego piwa(mialam straszna ochote)

sie nie stresuj....lozysko sie ksztaltuje okolo II trymestru..na samay poczatku masz jajeczko ktore sie zagniezdza a blona sluzowa macicy jest przekrwiona...wowczas jeszcze z krwiobiegu do zarodka nie dostaja sie jakies dziwne rzeczy...najwazniejsze zebys juz nie siegala po alkohol:)