Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gocha39

Czy potrzebne są badania przed łykaniem hormonów?

Polecane posty

Gość gocha39

Miłe panie chciałabym się dowiedziec czy przed wypisaniem hormonów (Duphaston i Divina) lekarz nie powinien skierować mnie na badania krwi? Od zeszłego roku mam problem z @. W X spóźniona o 2 tygodnie, w listopadzie brak. W grudniu lekarz przepisała duphaston (od 16d.c - 10 tabletek). Dostałam @ 9I ( i znowu duphaston od 20 d.c - 5 tabletek). Niestety po tej dawce nie dostałam @. 16 lutego byłam u lekarza i tym razem powiedziała, że jeszcze włączymy Divine- od 4 dnia miesiączki ( Duphaston tez będę brała dalej). Czekam dalej na @ a tu nic. Czy lekarz nie powinien mnie skierowac na badania hormonów i USG? wyeliminować inne przyczyny braku @? Czy któraś z Was miała podobny problem?

Gość pogodna duszyczka
na badania powinas pojsc przed dobraniem tabletek? jak sobie wyobrażasz dobrane tabletek bez badań - ja jakos tego nie widze.

Gość gocha39
Lekarz powiedział, że badania nie są potrzebne. Ale w ulotkach tych leków pisze co innego. Na innych forach wyczytałam ze niektóre panie były kierowane najpierw na badania poziomu hormonów a potem im wypisano leki. Spotkałam się równiez z twierdzeniem że problem z miesiączką może być również przez zapalenie trzustki. Mnie lekarz nie chce nawet wysłac na USG. Myślę czy nie iść prywatnie choć dla mnie są to duże koszta.

tam gada glupoty twoj lekarz. Badania sa potrzebne zebys wiedziala czy masz wszystko z organizmem w porzadku bo moze akurat dla ciebie moga hormony byc niewskazane!!

Gość gocha39
Jakie choroby moga być przyczyną problemów z miesiączką?

Gość niedoczynnosc tarczycy
zbadaj sobie poziom hormonow tarczcy i tsh

wiele chorób powoduje problemy z miesiaczką. nawet niekoniecznie są to choroby związane bezpośrednio z układem płciowym. przypuszczam ze lekarz chce zastosowac standardową terapię - trzy miesiące na hormonach, potem odstawienie i zobaczymy jak pójdzie. dość często tak sie robi. jesli Ci to nie odpowiada to mozesz pójsc do innego lekarza. niekoneicznie prywatnie.

Gość I jak zawsze...
... hormony, a później badania. Większość lekarzy to ... nie wiem jak to określić ... Nie znają się, tylko faszerują lekami, bo tak jest wygodniej. masakra... Zrób badania na progesteron, na poziomy LH i FSH, na TSH i fT3/fT4, poziomy estrogenów i poziom prolaktyny. Bo możesz nie dochodzić do owulacji, albo mogą to być torbiele, PCO, itp. No i koniecznie USG dopochwowe.