Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość IrenaSendlerr

niemiecki

Polecane posty

Gość IrenaSendlerr
tak ,dziękuję Ci za ten list :) naprawde bardzo mi pomogłaś:)) a co do mojej nauki j.niemieckiego.. to mam jeszcze tylko rok i w maju zdaje mature z języka niemieckiego ..ale na podstawie.. z tym,ze z takimi bykami to ja nie wiem czy w ogole zdam..:( i naprawde staram się i czuje,ze się nie uda..a pozytywne myślenie nic tu nie da.. ja po prostu musze sie nauczyć tego języka..

na maturze podstawowej z niemieckiego gramatyka praktycznie sie nie liczy, jak napiszesz kali pić kali jeść też się zdaje, wiadomo, że jak się chce ładny % zdobyć to i gramatyka potrzebna. Dopiero na rozszerzeniu potrzebna jest konkretna znajomość gramatyki, wiem coś o tym - dasz rade:)

Gość IrenaSendlerr
a ja tak się boje..:( chyba z nerwów za rok wszystkiego pozapominam.. to jak mam najlepiej się uczyć? słowek?

jezeli chodzi o mature i chcesz ją zdawac tylko na podstawie, to ucz się jak najwięcej słowek, imbogatze slownictwo tym lepiej, no i jak będziesz znala podstawową gramatyke szyk zdania itp bedzie na pewno super:)

Gość IrenaSendlerr
a np. jak chce napisac "jest duża róznica wieku(lat)" to tak będzie? "Ist zu viel vershieden im Jahren" ?? to tak z ciekawości bo jakos w głowie pojawiaja mi się czasami zdania,które chcialabym powiedziec po niemiecku... i nie rozumiem kiedy daje sie ins,zum,zur,im,auf,von i tak daje na wyczucie :O ... ja przecież polegne

Gość greckie wesele
Es gibt einen Altersunterschied:)

Gość IrenaSendlerr
oo dzięki;)) chyb musze zapamiętac to zdanie...

Gość zmienilam nicka
Es gibt einen grossen Altersunterschied. Bo napisalas duza roznica w wieku. Zgadzam sie z kolezanka u gory.Ucz sie slowek do upadlego.Wpajanie w siebie gramatyki nie polecam poniewaz kazdy kogo znam i najpierw uczyl sie gramatyki nie dawal sobie rady w nauce i stosowaniu gramatyki. Jesli znasz podstawy to samo przyjdzie.Zycze powodzenia!

Gość IrenaSendlerr
dobrze:) tak zrobie.. wpoje w siebie cały słownik:D

Gość gallinala
Powinno być ich weiss es auch gar nicht. Czasem wyrzuca się to es w mowie potocznej. Ja też tego zupełnie nie wiem, kompletnie. Gar to całkiem, ale takie nasze zgoła, przy przeczeniach, odpowiednik ganz. wissen może znaczyć wiedzieć, ale też ewentualnie znać. Ja również wcale tego nie znam.