Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Magda812

wasza pomoc potrzebna od zaraz

Polecane posty

piszę pracę i potrzebuję waszych opinii co myslicie o ludziach niepelnosprawnych w polsce? jak im sie tu zyje, jakie sa ich perspektywy? co o tym myslicie ? licze na wasza pomoc ;) !! z gory dzieki.

Gość ja sie wypowiem jako osoba nie
pelnosprawna.niemal nic nie jest dostosowane dla potrzeb osob niepelnosprawnych.ani sklepy ani urzedy nic zupelnie.przynajmniej w moim malym miescie na Warmii.

a największą tragedią są zakłady pracy chronionej, gdzie osoby o różnych stopniach inwalidztwa zapierdzielają na równi ze zdrowymi, a właściciele korzystają z dofinansowania :o

myśle ze maja ciężko bo z tego co wiem to wiekszość urzedów i instytucji jest niedostosowana dla takich osób....wiec wieczne problemy z załatwieniem czegoś, bo autobus co 10 jeździ niskopodłogowy, o tramwajach mówić nawet nie bede, do tego wejdz gdzies..ja widze codziennie na przystanku taka kobietke z dzieckiem z porażeniem chyba..jeżdza codziennie na rehabilitacje, ona stoi 40-50 minut na przestanku czekając aż przyjedzie niskopodłogowy autobus bo inaczej nie wsiadzie bo jej syn jest dość duży juz a ona starsza kobitka...ale jak ja stoje to zawsze jej pomagam wsiasc do busa zeby nie czekała, potem do tramwaju, bo wysiadamy zawsze na tym samym przystanku, i ona zawsze narzeka ze jest problem z tym wózkiem bo nie ma sie jak gdzie dostac. nie wspominam juz nawet o osobach które musza radzic sobie same....

no wlasnie, niby promuje sie teraz w telewizji, w gazetach...że praca dla niepelnosprawnych jest, ale czy to nie jest dla picu? bo tak naprawde wciaz niewiele sie nie zmienia

Gość wypowiem sie jako osoba niepel
juz nigdzie nie wychodze z domu bo nawet nie mam gdzie.mam tylko podjazd bo mieszkam na parterze w bloku bez windy.

przykład-znajoma jest chora na schoizofrenie(wiem, nie ten sam typ niepełnospr.)skończyła stos. międzynar.Triniti College w Dublinie, później kulturoznawstwo w Paryżu ,zna 6 jęzków biegle. Jej choroba jest na chwilę obecna pozwala uczesticzyc w pełni w życiu społecznym i pełnić normalne funkcje. Niestety pracy dla niej nie ma.

wedlug mnie jednak najwiekszy problem to niemoznosc ruszenia sie z wlasnego domu co nie znaczy ze niemoznosc znalezienia pracy jest niczym.ja akurat mam niewskazana prace.a tak bym chciala pracowac cos robic.cos co bym mogla robic oczywiscie

co bym byla w stanie robic,o tak napisze

hmmm...a jak spara ma się z edukacją? to też na pewno problem, zważając na to, że szkoły często nie są przystosowane, chociażby schody... a obcy ludzie ? pomagają, jesli taka pomoc jest w danej chwili potrzebna?

ja uczylam sie tokiem indywidualnym.nauczyciele przychodzili do mojego domu.

ja potrafie sie odszczeknac jak mnie ktos wnerwi,i potem mam u ludzi opinie wednej zlosliwej baby...ale co?mam pozwalac jezdzic po sobie?