Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spiewajaca do kotleta

czy nauczyc sie spiewac moze kazdy?

Polecane posty

lubie spiewac, ale nie umiem, wiec chcialabym sie nauczyc... czy jest mozliwosc ze nauczyciel spiewu wyslucha mnie i powie, ze jest tak beznadziejnie, ze nie nauczy mnie? czy kazdego mozna nauczyc spiewac?

Gość gimli
zależy z jakiej przyczyny źle śpiewasz jak nie masz słuch do się da ale jak nie masz głosu ładnego to nie masz szans

Gość karlostin
nie mozna. zeby umiec spiewac trzeba miec SLUCH, a ze sluchem muzycznym trzeba sie urodzic. nie mozna tego wytrenowac. tzn, owszem biorac lekcje spiewu mozna troche poprawic umiejetnosc spiewania, ale jej sie nie nauczy

Gość ale przynajmniej będzie miało
skoro sama nie słyszysz, czy masz predyspozycje, to sorry - ale pewnie nie masz 🖐️

Gość próbuj
>jak nie masz słuch do się da ale jak nie masz głosu ładnego to nie masz szans Chyba na odwrót. Jak nie ma słuchu to nikt jej nie nauczy dobrze śpiewać. Jeśli nie ma ladnego głosu, to będzie dobrze śpiewać, ale nieładnym głosem:-D Jeśli ma slaby, niewyszkolony głos - to jest do poprawienia.

czyli nie? ja chcialabym nauczyc sie oddychac przepona, zapanowac nad tym zeby glos mi nie drzal oraz nauczyc sie spiewac na roznych wysokosciach... glos mam raczej niezly i sluch chyba tez mam, wiec jest jakas szansa? czy nauczyciel moze powiedziec po wysluchaniu mnie ze sie nie nadaje?

no to jak - słyszysz czy nie słyszysz?

slysze ze nie za bardzo mi wychodzi, czy mam szanse sie nauczyc? dodam ze mam 18 lat

jak słuch masz, to głos się da wyćwiczyć. owszem, barwy się nie zmieni, ale nawet sama technika daje bardzo, bardzo dużo. tylko, żeby ktoś ci ten głos poprowadził dobrze, to jest problem, żeby go sobie nie zedrzeć

Gość
każdy :) gdyby ktoś mnie posłuchał rok temu :classic_cool: ....teraz to co innego ;) jak lubisz, to nie marnuj szansy :)

Gość hymmmm
a jak jest z nauka nut? szybko sie mozna tego nauczyc?

Z tego co się orientuję, nie każdy może ładnie śpiewać. Są ludzie, którzy rodzą się z tzw. słuchem muzycznym i ładnych głosem, a potem jeszcze ćwiczeniami podnoszą poziom tego, co dała im natura. Mi się wydaje, że wszystko jest kwestią tego czy masz słuch muzyczny, bo głos można wyćwiczyć. Wiadomo, że nie każdy będzie śpiewał czyściutko jak Whitney Houston - do pewnego stopnia głos wyćwiczysz, a szczególnie jeśli masz możliwość trenować pod okiem zawodowca. Ale jak już pisałam, z tego co wiem, to jak ktoś nie ma muzycznego słuchu (tak jak ja;)), to nic z tego nie będzie - zawsze będzie fałszował, nawet jeśli sam słyszy, że okrutnie zawodzi;). Ale nie jestem najbardziej kompetentna w tym temacie i tyle co Ci mogę poradzić to konsultacja z kimś, kto naprawdę się na tym zna. Pozdrawiam i powodzenia:) P.S. Zawsze warto się doskonalić. Jak będziesz ćwiczyć głos, dykcję, oddech to nawet jeśli nie przyda Ci się to do śpiewania, to przyda przy rozmowie i przemówieniach, więc ćwicząc swój głos nic nie tracisz, a zyskujesz wiele - poprawiasz zdolności oratorskie:)

Gość
nuty to nic trudnego :) nauczyłam się w 2 miesiące ;)

Gość gość
hej mam 15 lat mam bardzo ważne pytanka i chce konkretnej odpowiedzi tak lub nie i chce konkretnych argumentów do tych pytań 1. czy mozna nauczyć sie śpiewać ? 2. czy trzeba sie urodzić z głosem? mam słuch muzyczny tak sądzę, gram na instrumencie i chciałam sie nauczyć śpiewać ale nie umiem śpiewać wysokich dźwięków 3.czy to już przesądzone że moge zapomnieć o śpiewaniu? czy można sie w jakiś sposób tego nauczyć? tych wysokich dźwieków śpiewać ?

Gość gość
Stary temat ale Wasza głupota mnie przeraża... Słuch muzyczny nie nabywamy naturalnie, lecz przez przebywanie w otoczeniu muzycznym jako małe jeszcze niemowlęta. Co najmniej zamknięte okno podczas snu może nie zrujnować słuchu (mam na myśli auta i podmuchy wiatru, które kształtują nasz słuch). Jeśli jednak nasz słuch okazuje się tak beznadziejny, NALEŻY SŁUCHAĆ DUŻO MUZYKI! Na przykład słuchawki na uszy i ulubiona piosenka podczas sprzątania. A co do głosu, to już naturalnie go nabywamy. Możemy go ćwiczyć i teoretycznie KAŻDY może nauczyć się śpiewać, lecz z brzmieniem głosu nic nie zrobimy. Możemy śpiewać idealnie nutki, lecz głos wszystko rujnuje. To tyle.

Gość Olka

Na nic nie jest nigdy za poźno, córce kupiłam mikrofon z Riffu i sprze muzyczny i juz zaczyna dzialac 😉 wiadomo, dzieci mają łatwiej w nauce, ale dorośli też mogą 

Wszystkiego można się nauczyć. Dla porównania np. Jak nie biegasz to się nie zdziwisz że dostajesz zadyszki po 40m tak samo jest z głosem, jak nie będziesz ćwiczyć to nie będziesz umieć. Nie zgadzam się ze stwierdzeniem że jeśli nie ma się słuchu muzycznego to koniec i kropka. Na ten temat powstało mnóstwo filmów na yt czy wpisów na rożnych blogach gdzie jest to dokładnie opisane oraz co można zrobić aby taki słuch sobie "wyrobić".

Wiem że to dość stary temat ale chciałem zabrać głos w dyskusji.