Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nadia09

Ból dziąseł w czasie ciąży

Polecane posty

od poczatku ciazy zauwazylam krewke z noska i bolace dziasła, bola one coraz bardziej a przy myciu zebow (miekka szczoteczka) leci krew. Czy to jest jakis objaw ciazy? Czy moze to wogole z nia nie jest zwiazane? Polecacie cos zeby zmniejszyc bol?

Gość sdskadjsd
Ja nie miałam na początku ciąży, ale teraz pod koniec bardzo mi krwawią dziąsła przy myciu zębów i mam przekrwione nozdrza tzn widzę krew na chusteczce jak siąkam nos. Jest to normalne w ciąży, bo naczynia są bardziej przekrwione.

ja jestem dopiero w 2 mc a codziennie rano na chusteczce krew(nie duzo) a dziasła bola mnie strasznie.. czy moge z tym sie udac do stomatologa przepisze jakias masc? czy nic na to nie poradzi

Gość ja proponuje...............
mi od początku leciała krew z nosa, az do konca ciązy, czasem nawet w takich ilościach,że jak siedziałam to kapało.... co do dziąseł tood 7miesiaca mi krwawiły i miałam napuchnięte zwłaszcza po umyciu zebów

Gość ja proponuje...............
co do maści to zapytaj w aptece, powiedz ze jestes w ciazy i czy mozesz stosowac cos na dziasla, pani w aptece ci doradzi.... na krew z nosa nic chyba nic nie pomoże ;)

znalazlam i wklejam: Kiedy jesteś w ciąży, to, jak dbasz o swoje zdrowie, w tym zdrowie zębów i dziąseł, może mieć wpływ na zdrowie Twojego rozwijającego się dziecka. Co więcej, zmiany hormonalne w Twoim ciele podczas ciąży mogą zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia u Ciebie chorób dziąseł. Tak więc, w czasie ciąży bardzo istotne jest przestrzeganie odpowiedniej higieny jamy ustnej, co oznacza szczotkowanie i czyszczenie zębów nicią dentystyczną każdego dnia, zdrowe odżywianie się, stosowanie dobrze zbilansowanej diety i regularne wizyty u dentysty. W jaki sposób ciążą wpływa na stan moich zębów i dziąseł? Ciąża powoduje zmiany hormonalne, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób dziąseł. Zmieniające się poziomy hormonów mogą sprawić, że Twoje dziąsła staną się bardziej wrażliwe na szkodliwą płytkę nazębną - bezbarwną, lepką warstwę bakterii, która bez przerwy gromadzi się na powierzchni zębów. Dodatkowo, jeśli już wcześniej miewałaś oznaki choroby dziąseł, w czasie ciąży może się ona jeszcze pogorszyć. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby poświęcić więcej uwagi codziennej higienie jamy ustnej i nie dopuścić do gromadzenia się płytki nazębnej. Jak rozwijają się choroby dziąseł? Płytka nazębna jest jedną z głównych przyczyn chorób dziąseł. Jeśli nie usuwasz jej, szczotkując i czyszcząc nicią dentystyczną każdego dnia, odkładająca się płytka może spowodować zapalenie dziąseł. Jeśli to zignorujesz, zapalenie może rozwinąć się w poważniejszą chorobę dziąseł, która trwale uszkodzi dziąsła i kości, wspierające Twoje zęby i utrzymujące je w miejscu. Jak mogę sprawdzić, czy mam chore dziąsła? Aż 70 proc. kobiet w ciąży cierpi na jakąś formę choroby dziąseł, tak więc miej się na baczności, jeśli zauważysz takie sygnały ostrzegawcze: Twoje dziąsła są wrażliwe, spuchnięte lub zaczerwienione Twoje dziąsła krwawią podczas szczotkowania lub czyszczenia nicią dentystyczną Nie możesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu lub uczucia w ustach Czy ja także jestem bardziej narażona na ryzyko pojawienia się próchnicy zębów? Tak. Większa ochota na słodycze czy poranne nudności mogą sprawić, że Twoje zęby staną się bardziej podatne na powstawanie ubytków. Jak zapobiec próchnicy zębów i chorobom dziąseł? Oto lista, o których powinnaś pamiętać, jeśli chcesz przestrzegać odpowiedniej higieny jamy ustnej: Co najmniej dwa razy dziennie dokładnie szczotkuj zęby, najlepiej rano i przed snem. Używaj miękkiej szczoteczki dobrej jakości. Myjąc zęby, nie spiesz się. Powinnaś szczotkować zęby przez co najmniej dwie minuty, by dokładnie usunąć płytkę nazębną. Stosuj pastę z fluorem. Dowiedziono, iż fluor pomaga zapobiegać powstawaniu ubytków. Codziennie czyść przestrzenie między zębami. Używaj nici dentystycznej lub innych przyborów do czyszczenia przestrzeni międzyzębowych, aby usunąć płytkę nazębną z miejsc, gdzie nie dociera Twoja szczoteczka. Stosuj zdrową i dobrze zbilansowaną, bogatą w wapń dietę – wpływa to korzystnie na rozwój zębów i kości Twojego dziecka. Unikaj częstych i słodkich przekąsek. Regularnie chodź na przeglądy do dentysty i higienistki. Czy powinnam poinformować dentystę, że jestem w ciąży? Gdy tylko się upewnisz, że jesteś w ciąży, poinformuj o tym swojego dentystę, ponieważ prześwietlenia RTG mogą nie być całkowicie bezpieczne dla kobiety w ciąży. Powinnaś również powiedzieć dentyście o planowanej ciąży tak by mógł zaplanować ewentualne prześwietlenia lub przebieg leczenia. Ponadto poinformuj dentystę, jakie zażywasz leki i czy Twój lekarz ogólny zalecił Ci jakąś szczególną kurację, gdyż może to mieć wpływ na przebieg leczenia stomatologicznego.

Gość sdskadjsd
Ja się zdążyłam z tym oswoić i nie brałam żadnych leków. Po porodzie to pewnie przejdzie.

Gość Aniołeczek_23
Hej. Mam bolący problem. Jestem w 12 tygdoniu ciązy i spuchło mi tak dziąsło że cały policzek mam wielki jak chomik. Płukam dentoseptem i rumiankiem ale nie pomaga... Czy macie jakies inne metody na opuchlizne?? Dodam ze byłam u dentysty a on z kolei powiedział ze do 5 miesiaca nie moze nic z tym zrobic bo potrzebuje zdjecie RTG a tego w obecnym stanie zrobic nie moge. POMOCY!!!!!