Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niunia1201

Szczepienia niemowląt przed rotawirusem i pneumokokami

Polecane posty

Gość Niunia1201

Witam. Mam tutaj pytanie do świeżo upieczonych mam i tatusiów. Czy szczepicie swoje dzieci przeciwko rotawirusem i pneumokokami?? Czy te szczepionki maja jakies skutki uboczne? Czy po zaszczepieniu swoich dzieci wszystko było wporządku? I czy któraś z was z jakiegoś konretnego powodu odstąpiła od tych właśnie szczepionek??

Ja szczepie dzieci szczepionkami skojarzonymi 5 w 1ale na rotawirusy nie.Nad pneumokoki sie zastanawiam czy zaszczepic maluchy,bo mozna szczepic do 5 roku zycia. Cztery miesiace temu moja dwuletnia corka lezala 4 dni w szpitalu pod kroplowka na rotawirus.Trzy miesiace temu urodzilam najmlodsza corke i chcialam ja zaszczepic przeciwko rotawirusom ale kiedy poczytalam sobie o skutkach ubocznych szczepien-zrezygnowalam.Zreszta mam kuzynke pielegniarke,ktora pracuje na oddziale dzieciecym w szpitalu i powiedziala mi ze trafiaja do nich dzieci z rotawirusem,ktore zachorowaly mimo iz byly szczepione.Dodala takze ze prebieg choroby u dzieci nieszczepionych jest taki sam jak u dzieci szczepionych.Tak wiec wydaje mi sie ze bez sensu jest szpikowanie dziecka metalami,ktore sa w szczepionkach i ktore nie sa obojetne dla zdrowia tak mlodego organizmu. Duzo slyszy sie teraz o meningokokach,pneumokokach ale wg mnie jest to szum medialny,wywolany tym aby firmy farmaceutyczne mogly sobie zarobic.Poczytaj w necie o szczepieniach i sama wysun wnioski.Nikt,zadna pielegniarka,zaden lekarz nie powie tobie-szczep albo nie szczep,poniewaz nikt nie wezmie na siebie odpowiedzialnosci w razie wystapienia reakcji poszczepiennych.Ja mam fajna pediatre i ona wprost mi nie powiedziala czy mam szczepic czy nie ale podczas rozmowy dala mi do zrozumienia ze lepiej jest nie szczepic...Tak wiec-sama wybierz co jest dobre dla Twojego malucha.Pozdrawiam:)