Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczennica1992..

dość polskeigo i religii w szkołach

Polecane posty

Gość uczennica1992..

mam 17 lat i chodzę do LO, i mam najzwyczajniej w świecie dość polskiego i religi, polskiego jak na podstawę jest zdecydowanie za dużo, lektura za lekturą, w klasie 'Dziady' przeczytały 2 osoby a reszta opracowania bo się ne dało tego zrozumieć i sensownie ułożyć w głowie, dodam że niektóre lektury co przerabialiśmy lub będziemy przerabiać podobały mi sie np 'Cierpienia młodego Wertera", 'Chłopi", 'Lalka", a np Mickiewicz, niektóre wiersze są zupełnie zbędne i pytam sie na co to klasie b-ch, mat-fiz itd, a tego co potrzeba tzn matematyki i fizyki to nie dadzą, Pani od matematyki nie nadąża z programem, omijamy niektóre, działy i mamy mnóstwo pracy w domu, Pani od fizyki podobnie, musimy sami realizować niektóre tematy nie wspominajac o zadaniach(brakuje czasu), a Pan od religii ma aż za dużo godzin w tygodniu bo np zabiera nas na spacer(raz zabrał jak było tak zimno), idziemy lepić bałwana, opowiada nam w kółko jedną i tą samą historię ze swojego życia albo ten sam temat omawia 2 lekcje, paranoja, jakby zabrać godninę religi i 2 godziny polskiego tygodniowo i przeznaczyć te godziny na matmę i polski byłoby lepiej, takie zdanie ma zdecydowana większość uczniów, ale kto nas posłucha...............

Gość religia jest do wyboru
to jedna rzecz, a jeśli chodzi o lekcje języka polskiego to masz trochę racji. Często jest tak, że w liceach przerabia się gwałtem lektury i omawia szeroko kontekst historyczny, kulturowy i nie wiadomo co jeszcze, a zapomina się o meritum tego przedmiotu, jakim jest język polski właśnie :) Potem studenci polonistyki nie mają bladego pojęcia o gramatyce bo ostatnie lekcje z gramatyki mieli w podstawówce i skończyły się na rozbiorze logicznym zdania. Moim skromnym zdaniem na lekcjach języka polskiego mniej powinno być literaturoznawstwa, mniej interpretacji, rozważań historyczno-filozoficznych, mniej wiedzy o Chopinie, a więcej konkretów: nauka o języku, o rozwoju literatury, o cechach gatunkowych utworów itp. Teraz zdarza się, że przedmiot język polski robi za uniwersalny przedmiot kulturoznawczy.

czy 'idź do książek' to jedyny argument używany przez szanownych dorosłych ;) ? można się wypisać z religii :)

Gość uczennica1992..
wypisanie wiele nie zmienie, bo nie ma do wyboru etyki, na którą chętnie bym chodziła, tylko po prostu miałabym wolna rękę, już nie mówiąc o zrzędzeniu czemu szóstkowa uczennica chce się wypisać....a co do polskiego, podoba mi się 3 wypowiedź, za dużo lektur, zero gramatyki, chętnie bym sobie przypomniała wiadomości o budowie zdania itp, a interpretacja wierszy i lektur jest obecnie bardzo dokładna, każdy sombol, każda drobnostka, musimy znać, przyrównuje się bohaterów lektury do niegdyś żyjących postaci(istnieja takie porównania) i po co to??? niech tyle poskiego będzie w klasach humanistycznych, ja wolę wiecej matmy i fizyki, a już teraz z podstawową matmą jest wielki problem, bo w b-ch myy się do matmy przykładamy a w humanistycznych klasach nie, kolejny zrgument 'za" matmą

My sobie poradziliśmy z językiem polskim i lekturami to i wam się uda:D

Gość religia jest do wyboru
Te porównania, analizy uczuć bohaterów to trochę bzdura, przecież to nie prawdziwi ludzie, równie dobrze można pisać charakterystykę Rysia z Klanu. To powinno być w jakimś tam zakresie, ale bez przesady, jeśli już to dla chętnych, w klasach o rozszerzonym profilu, na kółkach zainteresowań, a nie tak dla każdego. Omawiając lekturę lepiej byłoby się skupić na rzetelnej literaturoznawczej analizie dzieła i przede wszystkim uczyć dzieci metod takiej analizy. Zrzędzenie w domu i szkole to że się tak wyrażę Twój problem, ale to, że nie ma etyki do wyboru już nie :) - to problem szkoły, choćbyś była jedyną uczennicą w całej szkole, która nie chce chodzić na religię. A poza tym uważam, że religia, jako przedmiot, też powinna być traktowana bardziej naukowo: nie dyskusje o moralności i aborcji, nie odpieranie argumentów ateistów, tylko rzetelna wiedza o doktrynie kościoła, co tak naprawdę jest w tej Biblii - przecież księża kończą trudne i merytoryczne studia, powinni więc tę właśnie wiedzę przekazywać uczniom.

lektury to jedyne co lubię na polskim :classic_cool: ja się po prostu wypisałam i mam 2 godziny tygodniowo po to, żeby się wyspać w bibliotece :classic_cool: lepsze to, niż siedzieć na lekcji :classic_cool: poza tym, nie jestem katoliczką, więc po co mam chodzić na religię?

duża cześć tego co nam serwują nauczyciele w szkole jest kompletnie zbędna w życiu. nie tylko elementy które się przerabia na języku polskim. trzeba przez to przebrnąć i już... trzeba się z tym pogodzić, że jakiś (pewnie baaaaardzo mądry człowiek ) tak sobie wymyślił szkolnictwo w Polsce, tak a nie inaczej ustalił program na różne przedmioty i naprawdę młodzi ludzie nie mogą nic na to poradzić. i nie wiem co wy chcecie, ale jak dla mnie "Dziady" były super :) jak dla mnie religii w szkole powinno nie być wcale. jak można kogoś oceniać z jego wiary? i dlaczego tylko jednej religii uczy się w szkole ? albo wprowadzimy zajęcia z każdego rodzaju wiary albo wycofajmy wszystkie. po za tym księża mają i tak za dużo pieniędzy więc dlaczego mają dostawać jeszcze więcej w postaci pensji w szkole?