Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anna-mazowieckie..

Zostałam zwolniona z pracy ........ Pytanie !!! Bardzo prosze o odpowiedź.

Polecane posty

Gość anna-mazowieckie..

Pracowałam w pewnej firmie od 7 m-cy ( od 1 września ). Miałam umowę o pracę na 1 rok ( czas określony ). Dziś jednak szef na koniec dnia zawołał mnie do siebie i oznajmił że w związku z pogarszającą się kondycją firmy musi ciąc koszty. Po chwili dał wypowiedzenie. Okres wypowiedzenia wynosi 2 tyg. Poza tym niewykorzystałam ani jednego dnia urlopu. Czy w związku z tym mam prawo normalnie pracować sobie jeszcze przez 2 tyg .... a po tych dwóch tygodniach rozpocznie sie mój tak jakby urlop - płatny !? Na rok przysługuje mi 20 dni urlopu a więc za 7 miesięcy wyjdzie mi około 10. Pracowałam od pn do pt. A więc mam 2 tygodnie samego urlopu. Wychodzi na to że dostanę prawie całą miesięczną pensję za marzec ---- pod warunkiem że mogę pracowac jeszcze 2 tyg a za drugie 2 tyg dostanę ekwiwalent. Czy ten ekwiwalent za urlop będzie liczony taka samą stawką ? Bardzo prosze o odp ..... pozdrawiam.

jak masz 10 dni urlopu to albo musisz je wykorzystać podczas wypowiedzenia (akurat 2 tyg) albo pracujesz podczas wypowiedzenia a pracodawca zwraca ci ekwiwalent za urlop

ale musisz iść do pracy, złożyć wniosek o urlop na te dwa tygodnie, jak ci udzieli urlopu, to nawet jemu na rękę bo placi ci tylko za pół miesiąca. a jak ci nie udzieli, to zapylas zjeszcze dwa tyg. do pracy a za urlop ci zapłaci

Gość
idz do pip nie moze cie zwolnic chyba ze upadlosc albo dyscyplinarnie i tak albo musisz dostac urlop platny albo ekwiwalent -pieniezny

Gość scvsc
Ma prawo cię zwolnic przy umowie na rok bez podania przyczyny tylko umowa na czas okreslony do 6 m-cy nie moze byc ypowiedziana

Gość nie my jesteśmy
scvsc Ma prawo cię zwolnic przy umowie na rok bez podania przyczyny tylko umowa na czas okreslony do 6 m-cy nie moze byc ypowiedziana bzdura, w umowie może byc klauzula o okresie wypowiedzenia t finito

Gość scvsc
MAm aktualny Kodeks Pracy przed sobą :-) i sama mam umowę na czas określony . Jeśli jest umowa do 6 mcy nie można zwolnic ( tylko dyscyplinarnie ) . Powyżej tego okresu umowę można wypowiedziec z zachowanniem zawartego w umowie okresu wypowiedzenia , bez podania przyczyny .

Gość scvsc
" Wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony nie wymaga uzasadnienia żadnej ze stron stosunku pracy. Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą uwzględnić wcześniejsze rozwiązanie za 2-tygodniowym wypowiedzeniem (art. 33 k.p.). Umowa zawarta na okres krótszy niż 6 miesięcy nie podlega wypowiedzeniu. "

Gość NO TO KOCHAJ DALEJ
ma prawo Cię zwolnic.Urlopu to chyba masz kochana 7 dnia .przysługuję się 1 dzień urlopu za przepracowany miesiąc.

Gość przelamujac fale
podsumowujac pracodawca ma prawo dac Ci dwutygodniowe wypowiedzenie przy umowie na czas okreslony dluzszy niz 6 miesiecy, ale tylko jesli zawarl w umowie taka klauzule. Generalanie zeby uniknac placenie ekwiwalentu juz po zakonczeniu umowy ,pracodawca wysyla Cie na urlop jaki masz do wykorzystania i nie mozesz odmowic.