Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prasowanie życia

samotność, brak ojca, psycholog??

Polecane posty

Gość prasowanie życia

witam, opisze po krotce sytuacje: lat28, wychowana bez ojca, nie moge ulozyc sobie zycia uczuciowego na dluzej, kazdy facet z ktorym sie zwiazałam mnie zostawiał. zastanawiam sie nad psychterapią, aby poprawic jakosc swojego zycia ktos moze uczestniczył w psychoterapii? na czym polega "przepracowanie" przeszłości? czy zmieniła coś w Waszym zyciu?? dzieki za wszelkie inf

Gość 25 lat brak obojga rodziców
i jakoś żyję,bez pomocy psychologa/psychiatry.Nie rozczulaj się nad sobą.

Gość prasowanie życia
kazdy jest inaczej uwarunkowany, jestes silniejsza osobowościa - to super, albo oszukujesz siebie - co tez jest mozliwe poza tym ja też "jakoś żyję" ale chce lepiej i piękniej

Gość prasowanie życia
naprawde nikt??

Gość alicja-------
ja poszlam do psychologa na terapia, mialam problemy w kontaktach z ludzmi z pracy i z juz bylym facetem. Terapia dalej trwa, minal juz rok, spotkania wczesniej mialam raz w tygodniu a teraz co 2 tygodnie, ostatnio co miesiac. Polecam te forme pracy nad soba. U mnie zmienilo sie wiele na lepsze. Bardzo duzo osob widzi te zmiany i mowi mi o nich, co mnie bardzo umacnia. Jesli czujesz ze moze to byc dla Ciebie dobre, nie wahaj sie, zycie masz tylko jedno.

Gość prasowanie życia
alicjo - dziękuje, :) chyba dojrzałam do tego

Gość prasowanie życia
a mozesz napisać jaki to rodaj terapii?? np. behawioralna?? bylabyn wdzieczna

Gość ja mam 29 lat
bez ojca, z facetami problemy terapia od początku 2006 roku ogólnie - chwalę sobie, ale nie oszukujmy się to nie jest żadne "prasowanie życia", problemy jak były tak i są... co chcesz wiedzieć więcej?

Gość alicja-------
niestety nie wiem jak ona sie nazywa profesjonalnie;) wiem tylko ze psychoterapia i tyle;) polega to na rozmowach, wspomnieniach z przeszlosci, o tym co mnie boli i bolalo. U mnie tak jak u Ciebie powodem mojej wizyty byl ojciec, a raczej jego psychiczny brak. Warto sie uporac ze swoimi problemami , czasem sie okazuje ze to prostsze niz mogloby sie zdawac.

Gość alicja-------
Wiem, ze moze moje ostatnie zdanie "Warto sie uporac ze swoimi problemami , czasem sie okazuje ze to prostsze niz mogloby sie zdawac." moze wydawac sie troche banalne. U mnie bylo tak ze przez pierwsze 7 miesiecy nic sie nie zmienialo, az tu nagle nastapil niesamowity zwrot akcji, ze sie tak wyraze;) jedna zmiana pociaga za soba kolejna. Jestem pelna optymizmu. Nie mozna sie poddawac:)

Gość ja mam 29 lat
no to na pewno... ;) ja troche juz mam dość, nie wiem ile to jeszcze ma trwac, ale nie mam też poczucia żeby nie bylo już o czym gadać... zobaczymy na pewno dzieki terapii podjelam kilka dobrych decyzji, poprawilam relacje z ludźmi, czuje sie duzo silniejsza

Gość prasowanie życia
czyli jednak warto, szczerze Wam powiem, że nie wyobrażam sobie na czym moglaby polegać ta zmiana, ale pewnie gdybym wiedziala to mogłabym sobie sama z tym poradzić mam dość tego, ze mężczyźni nie widza we mnie kobiety , mam dość samotności tez

Gość ja mam 29 lat
na początek warto właśnie widziec co Ci przeszkadza, co chciałabyś w swoim życiu zmienić np. relacje z mężczyznami to jest jakiś punkt wyjścia nie musisz na tym etapie wiedzieć dokładnie czego chcesz, ani skąd biorą się Twoje problemy, grunt to zauważyć problem i podjąć decyzje że jesteś gotowa pracowac nad zmiana

Gość powiem ci że warto_
warto psychoterapia działa jak lekarstwo ale wymaga cięzkiej pracy przede wszystkim od Ciebie samej, Ty pracujesz nad sobą a efekt jest .... zależy od Ciebie warto. Chociaż wymaga to dużo poświęceń, wyrzeczeń i czasu.

Gość wychowane z ojcem tez
bywaja zostawiane przez facetów, i na odwrot, te bez ojca nie maja problemow. ja bym tego nie wiazala az tak, moze faceci byli nie tacy.

Na takie kłopoty - tylko krótkoterminowa. Chcesz, jak sama mowisz, tylko polepszyć jakość życia - to to nie jest wielki problem. Idziesz do terapeuty, podpisujesz z nim umowę - na cykl spotkań (np. 4 spotkania) i każde spotkanie - z założenia - powinno ci dać jakieś narzędzie - do uspokojenia się, poprawienia relacji z ludźmi, itp... Nie grzebiesz się we wspomnieniach, tylko bazujesz na tu i teraz.