Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorotka bez kotka

mam nadżerkę i wyszły mi podwyższone leukocyty-normalne?

Polecane posty

Gość dorotka bez kotka

miałam pobieraną cytologię i Pani doktor powiedziała, ze wyszły podwyższone leukocyty, bo jest nadżerka. nic więcej nie powiedziała. to normalne, że przy nadżerce leukocyty są podwyższone?

Gość Stan zapalny
Jest to stan zapalny i moga być podwyższone

Gość dorotka bez kotka
upup, czy któraś z Pań też tak miała?

Gość Stan zapalny
Nie pamietam, było to bardzo dawno temu, też miałam nadżerke - po porodzie, ale wyleczyłam, i było ok

Gość Stan zapalny
Miałam "wypalaną", potem jakies leki i po kłopocie, trzeba to wyleczyc jak najszybciej

Gość dorotka bez kotka
ja też juz kiedyś miałąm nadżerkę tylko zastanowiły mnie te leukocyty podwyższone dlatego pytam czy przy nadżerce to norma:)

Gość dorotka bez kotka
wiem, wiem ja w tym miesiącu będę ją leczyć, ale płynem-wypalanie jest niepotrzebne bo jest nie duża

niektore przyczyny podwyższonej leukocytozy -gdy krew była pobrana po dużym wysiłku fizycznym, -po incydencie znacznego podniecenia psychicznego, - po spożyciu dużego posiłku (zwłaszcza białkowego), -przy gorączce (niezależnie od jej przyczyny) -przy przebywaniu w pomieszczeniu o nadmiernie wysokiej temperaturze -przy aktualnie toczącej się lub świeżo przebytej ostrej infekcji -u osób z nadwagą i otyłością -przewlekłe stany zapalne (dróg oddechowych, zatok, dróg moczowych, przewodu pokarmowego), -krwawienia i krwotoki, -urazy, oparzenia, -ostre i przewlekłe choroby skóry, nerek, wątroby, płuc i układu krwiotwórczego -choroby alergiczne a co na to internista?

Gość Stan zapalny
Podwyższone leukocyty to obrona organizmu przed infekcją. Utrzymujacy się taki stan powinien skłonic lekarza do przeprowadzenia dikładniejszych badań. Jeśli stany zapalne leczy sie np. antybiotykami, to może w tym przypadku również należy podać jakiś specyfik, ale najpierw dobra diagnoza. Zależy jeszcze o ile przekroczona jest granica referencyjna, jęsli niewiele, to wyleczenie nadżerki powinno przynieść poprawę

Gość Stan zapalny
Możesz wykonać np. we własnym zakresie badanie krwi pod tym tylko kątem odpłatnie. To jest koszt 30-50zł jednorazowo. Piszę tak, bo lekarz na pewno nie zleci tak częstego badania krwi.Sprawdzisz np. w ciągu 2-3 tygodni jak wygląda Twoja "krzywa"

Gość Stan zapalny
"Wcięło" mi poprzednią odpowiedź. Jeśli Cię to aż tak niepokoi, zrób sobie odpłatnie gdzieś w przychodni badania krwi pod tym kątem np. co tydzień 3 badania, porównasz "krzywa". Lekarz na pewno nie zleci Ci takiej analizy, bo kazde badanie to pieniądze. Koszt takiej analizy jednorazowy nie powinien przekroczyć 30-40 zł

Gość Stan zapalny
W różnych przychodniach różnie kosztuje, dlatego wolałam zawyżyć do 50 zł

Gość dorotka bez kotka
nie nie, bez przesay. badania krwi robię 2 razy w roku ( ob i morfologia) , ostatnie robiłam w grudniu i wszystko w normie a cytologię miałam wykonywaną w styczniu i lekarka powiedziała że leukocyty poodwyższone, ale jest nadżerka więc to z pewnością od tego (z tego wynika), ale chciałam się upewnić czy przy nadżerce to normalne

Gość nie popadaj w panike
Bardzo czesto zdarza sie przy takich stanach zapalnych podwyzszona leukocytoza, ale musisz to leczyc i za jakis czas ponownie skontrolowac krew. Najlepiej zaraz po wyleczeniu

Gość dorotka bez kotka
upup