Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pryszcze a hormony

Little Mistejk

Polecane posty

Gość Pryszcze a hormony

Cześć, Mam problemy z cerą. Od około 2 lat (a mam teraz 22) wyskakują mi niewielkie wypełnione białą mazią pryszcze na czole, a na nosie robią się czarne zaskórniaki. Ogólnie cera w strefie T jest zanieczyszczona i tłusta, a zmiany powoli pojawiają się na policzkach (które przecież są suche a nawet czasem ściągnięte).

Gość Pryszcze a hormony
w liceum miała piękna czystą, buzię. Cieszyłam się, że mnie ominął tzw. trądzik młodzieńczy. Jednak już po zakończniu fazy dojrzewania to paskudztwo mi się pojawiło. Czy to oznacza, że z moimi hormonami może byc cos nie tak? Cykle w ciągu 8 lat (od pierwszej @) były raczej bez większych anomalii. Tzm. mam lekko nieregularne ale tyak było zawsze i lekarz nie widział nieczego podejrzanego w wahaniach rzedu 5 dni.

Gość Pryszcze a hormony
Używałam wszelkich Garnierów, Clerasilów i innych drogeryjnych kosmetyków do cery trądzikowej. Potem używałam Benzacne 10% jednak jest mocno widoczny,a a stosowany na noc podrażnia mi oczy. Pomagał, jednak bardzo mocno złuszczał i wysuszał skórę. Po zakończeniu stosowania - istny wysyp pryszczy. Postanowiłam działać "od środka". Zakupiłam w aptece tabletki Visaxinum. Po skonsumowaniu pierwszego opakowania była poprawa. Pryszczy mniej, cera wygładzona. No to kupiłam drugie. Efekt powoli zanika. Pomimo skrupulatnego i regularnego (w moim przypadku to dosyć niezwykłe ;) ) łykania tych tabletek znowu pojawia się trądzisko.Tak jakby organizm przestał reagowac na Visaxinum. Póki co biorę nadal ale straciłam już nadzieję...

Gość Pryszcze a hormony
Ciekawa jestem czy na mój problem zadziałałyby tabletki antykoncepcyjne. Może miałyście podobny problem? Nie wiem czy powinnam wybrać się do dermatologa po antybiotyk, czy do ginekologa po hormony. Obie kuracje zapewne są obciążające dla organizmu i wiążą się z ryzykiem...

Gość Pryszcze a hormony
Czy po zakończeniu karacji hormonami albo antybiotykiem pryszcze nie pojawią się znowu???

problem zniknie tylko na czas brania antybiotyku czy pigułek... niektórzy niestety mają cerę trądzikową... wrażliwą... tłustą... wymaga ona szczególnej pielęgnacji... ważna w tym wypadku jest również dieta...

Gość bojabojaboja
Proponowałabym najpierw wizytę u dobrego dermatologa.

koniecznie "dobrego"... takiego, który oceni rodzaj cery i będzie w stanie ci opisać w jaki sposób masz ją pielęgnować i jaką dietę stosować... a nie takiego, który najzwyczajniej w świecie wypisze receptę na antybiotyk!!!