Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmmmmmmmmssssee

funkcje i wartość bezwzględna,jedno małe pytanko.

Polecane posty

Gość hmmmmmmmmssssee

zadanie:naszkicuj wykres funkcji y=-|x| dla x należy czy kiedy robie sobie tą tabelke -2 -1 O 1 2 to czy dla y wartość będzie wynosić przy np dwójce -2 CZY 2? bo nie wiem jak to jest jak przed wartością jest minus

Gość takiej funkcji nie narysujesz
z tabelki

jhak masz minus przy x to poprzez wartosc bezwzgledna go opuszczasz a potem dodajesz kazda wartosc y bedzie ujemna

Gość hmmmmmmmmssssee
najpierw robie tabelke ,a pozniej rysuje funkcje. narysuje bo mielismy to na lekcji tylko nie pamietam czy przy -|x| dla -2 będzie 2 czy -2 i co będzie dla 2 dodatniej

Gość hmmmmmmmmssssee
dodaje każda wartosc to znaczy? a jak będzie -|-x| to będzie już minus dwójka dodatnia prawda?

boze jakie to spolecze4nstwo teraz nieinteligentne :o kazda wartosc y bedzie ujemna

Gość niestety bez tabelki
tak bezpośrednio. Trzeba skorzystać z def wartości bezwzględnej i rozpisać jak wygląda wzór funkcji dla x 0, dalej z tabelki może być

Gość niestety bez tabelki
miało być : najpierw dla x mniejszego od 0, potem dla x większego od 0

a walsciwie niedodatnia no tak skoro tego nie jarzysz tzn ze nie wiesz co to wartosc bezwzgledna?:O

Gość hmmmmmmmmssssee
ellinka ,Boze jakim jadem od Ciebie pachnie,jesteś okropnym człowiekiem :o żal mi Ciebie,kobieto,życze Ci żeby coś Ci sie stało,to się otrząsniesz. Może ty będziesz potrzebowała pomocy a ktoś zacznie Ci prawic 'komplementy' mam jutro klasówke,po prostu zapomnialam czy to takie dziwne? -|x| tylko musze sobie przypomniec bo myślalam ze skoro -2 jest i podłożymy pod to -|x| to dwa minusy dadzą plus. SKRZYWDZIŁAM CIĘ TYM,ŻE SIE ZAPYTAŁAM,ŻE JESTEŚ TAKA NIEMIŁA?

Gość hmmmmmmmmssssee
sępisko oczywiście,że to banalne ! nie chodzi mi o to jeżeli mam polecenie y=|x| to wiadomo ,że x=-2 dla y=2 ! ale,jeżeli przed wartoscia mam minus i mam -2 to czy dwa minusy dają plus i jest dwa czy minus dwa ! dzięki mimo wszystko :)

Gość FSFDS
dla -2 y wynosi -2 (ponieważ moduł z -2 to 2 a przed modułem mamy minus więc będzie -2), dla -1 wartość y=-1, dla 1 będzie -1(moduł z 1 to taka sama liczba bo już jest dodatnia;) )i minus przed modułem więc -1.dalej chyba sobie poradzisz już...

moze i jestem "okropnym czlowiekiem" chociaz w obliczu twoich slow "kobieto,życze Ci żeby coś Ci sie stało" nie wydaje mi sie zebym byla gorsza od ciebie :P biorac pod uwage ze wartosc bezwzgledna jest juz w podstawowce, nie rozumiem jak mozna o tym zapomniec (po stylu wypowiedzi wnioskuje ze podstawowka juz skonczona) a potem wielka nagonka bo maturzysci sie matematyki boja... :o

Gość hmmmmmmmmssssee
no i dziękuje o takie wytłumaczenie mi chodziło :) a jeżeli jest -|-x| to dla -2 będzie już 2? Ellinka,przepraszam Cię tylko za to ,że Ci coś takiego pożyczyłam :P nie powinnam,ale nie jestem matołem i nie chce żeby mnie tak interpretowano:) a druga rzecz jestem na geo obcy a nie mat fiz ,więc mam prawo się mylić i pytać :P

boze, widzisz i nie grzmisz :o jak ktos w liceum pyta co to jest wartosc bezwzgledna to wybacz, ale inteligencja czy wiedza nie grzeszy :o

Gość hmmmmmmmmssssee
Ty jesteś jakaś ograniczona i pierdolnięta. Czy ja tu pytałam czym jest wartość bezwzględna? Nie,podałam przykład i o coś zapytałam. Tępa to widze ty jesteś :classic_cool: BOŻE WIDZISZ I NIE GRZMISZ:D