Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agacaga

Problem z pralka

Polecane posty

Gość Agacaga

Witam Od jakiegos czasu mam problem z pralka. Jak włoze kilka ciuszków (5 bluzeczek-nawet nie jest przepelniona tylko w porownaniu do normalnych warunków prania jest i tak za malo ciuszków) to pralka nie ma sily kręcic bębnem ani podczas zwykłego prania ani podczas wirowania. Przewaznie musze wtedy robic dwa prania aby rozbic ilosc ciuszków (po 2 lub 3 bluzeczki), jaka moze byc przyczyne takiego zachowania sie pralki? Pozdrawiam

Gość sprawdź filtr
ukryty przeważnie pod klapką u dołu pralki pod drzwiczkami, może jest zatkany

Gość dswefdf
a masz pralke ladowana od gory???

Gość dswefdf
bo jezeli tak to moze cos sie zawieruszylo poza bebnem, tez tak mialam nie miala sily krecic bebnem, robila to z trudem az pasek klinowy strzelil. Okazalo sie ze weszla tam skarpetka

ej mi sie tak 3 tyg temu stało, potem stanęło wszystko i na drugi dzień dowiedziałam sie że koszt naprawy 600 zł więc poszłam do euro agd i za 1099 zł kupiłam nową :( elektryka padła

ej mi sie tak 3 tyg temu stało, potem stanęło wszystko i na drugi dzień dowiedziałam sie że koszt naprawy 600 zł więc poszłam do euro agd i za 1099 zł kupiłam nową :( elektryka padła

Gość ...ups
Pewnie pasek klinowy się poluzował i nie pociągnie bębna. A tak z drugiej strony, to ci powiem, że jeszcze rok temu miałam pralkę ARDO (już nie mam, bo kupiłam nową), w której wirówka nie chodziła w ogóle przy małej wadze prania. Dopiero, gdy miała swoją wagę ruszała bez problemu.

Gość Agacaga
Filtr zostal sprawdzony i z nim wszytko jest w porzadku, pralka jest ladowana od przodu i raczej nic nie wpadlo poza beben, poniewaz beben kręci sie bardzo lekko. Wydaje mi sie ze jesli pasek klinowy bylby luzny to silnik pracowalby prawidłowo a jedynie beben by sie nie obracal bo pasek by sie slizgał na kolach pasowych. W moim przypadku silnik nie ma sily napedzac bebna przy normalnym obciazeniu i po jakims czasie pracy slilnik robi sie gorący. Pozdrawiam

Gość mozesz ogladac sie juz za
nową pralką, bo to nawalił programator.

Gość Agacaga
Czy jesli nawalilby programator to odbywalo by sie pranie przy pustym bebnie lub zapelnionym kilkoma ciuszkami?

Teraz pralki są naprawdę odjazdowe. Ceny całkowicie przystępne i funkcje bardzo przydatne. Ja bym stawiała już tylko na pralki z napędem Direct Drive.. naprawdę super sprawa.

Agacaga Do sprawdzenie w pierwszej kolejności, szczotki silnika. Trudno zdiagnozować, bo nie podajesz nawet modelu pralki i ile ma lat. Programator nie ma tu nic do rzeczy ..... przynajmniej z opisu Twojego.......on padnie, jak będziesz dalej tak zamęczać sprzęt.

nie zgadzam sie z tobę, że programator nie ma tu nic do rzeczy.Przeżyłam kilka już pralek

teraz są fajne pralki z napędem Direct Drive, nie ma paska, wiec nawet nie ma się co psuć, a na silnik LG daje 10 lat gwarancji, a do tego jeszcze pralka bardzo cicho chodzi, wiec na dzień dzisiejszy jesli juz inwestować w pralkę to chyba tylko w taką

Gość 3 po 3
Miałam podobny problem. Podobny ponieważ w pewnym momencie na początku pralka zatrzymywała się, a później zatrzymywała się też w innych momentach. Wyłączałam ją głównym przyciskiem i po ok 20 sekundach włączałam i potrafiła załapać i nadal prać ale z czasem i to przestało działać (to chwilowe wyłączenie) a bęben kręcił się lekko. Sugerowano mi wymianę szczotek ale bardziej prawdopodobne że to programator był. Pralkę mamy już nową, a tamta czeka może komuś potrzebującemu będzie potrzebna. A najdziwniejsze, że zatrzymywała się w jednym momencie tylko i jakby nie miała siły ruszyć. Jeśli masz kogoś kto wie co nieco o pralkach to zasugeruj sprawdzenie szczotek.

lilka, faktycznie niezła różnica miedzy tymi silnikami, jak ruszył ten zwykły napęd to aż na krześle podskoczyłam ;)

szczotki sprawdzic i nie dac sobie wmowic, ze nowa pralka potrzebna. Jesli trzeba rewizja silnika. Mam pralke 9 lat, kreci kazdego dnia, a czasem wiecej, jest po rewizji silnika i dwa razy wymianie szczotek

a wiesz, że LG daje 10 lat gwarancji na pralkę z DD. widać nie obawiają się niczego :D

Gość Agacaga
Pralka Amica WMN642M 1998. Czy jesli bylyby uszkodzone szczotki to mozna bylo by kręcic lekko silnikiem? Po sciagnieciu paska klinowego silnikiem moge obraca bardzo swobodnie i dosyc dlugo sie kręci jak recznie nim pokręce.

lilka, widziałam :) dla mnie długa gwarancja to znak, ze sprzęt jest dobry, skoro producent sie nie obawia strat przy naprawach ;)

Gość 3 po 3
Podobno (bo ja specjalistą nie jestem) bęben nie da się ruszyć jak "poszło" łożysko. Jak się kręci to przynajmniej wiadomo że to sprawne :)

Autorko Po podaniu modelu jest już "jaśniej" Twój powyższy cyt" czasie pracy slilnik robi sie gorący", ....... prawdopodobnie pada jedno z dwóch uzwojeń silnika, to silnik klatkowy, asynchroniczny. Trzeba sprawdzić go .... po odłączeniu od programatora (na sucho) .... chyba dasz radę, jeśli będzie O.K. trzeba przejść dalej. Cyt"Czy jesli bylyby uszkodzone szczotki to mozna bylo by kręcic lekko silnikiem?..... Twój silnik nie ma czegoś takiego, a kręcić będzie się na pewno lekko.

Mój cyt" a kręcić będzie się na pewno lekko", sprawdź.

Gość Agacaga
Odłacze programator i co dalej mam sprawdzić? Czy jest mozliwe ze łozyska juz są bliskie "wyczerpaniu" bęben obraca sie lekko lecz w jednym miejscu cos spowalnia obroty bębna.

Gość Majka...34
Miałam ten sam problem i okazało sie ,że to kondensator.........niewielka rzecz.Koszt kondensatora to około 30 zł plus koszt wymiany. Sądze ze to własnie to poniewaz opis problemów dokładnie wyglada tak jak u mnie.Pa.

Agacaga Cyt" Czy jest mozliwe ze łozyska juz są bliskie "wyczerpaniu" ....jest taka możliwość ... myślałem że już to wyjaśniłaś. Zdejmij pasek klinowy i po naciskaj kołem zamachowym, w dolnej jego obwodzie czy nie ma luzów lub stuków. Dobrze się przyjrzyj, czy nic nie wpadło pomiędzy bęben a zbiornik. Cyt" lecz w jednym miejscu cos spowalnia obroty bębna." spowalnia czy szoruje?..... może właśnie jakiś ciuszek dostał, to nie ma co się dziwić że silnik się grzeje. Z Twoich opisów to trudno Ci coś podpowiedzieć..... chyba damy spokój.

Gość Agacaga
Jak sprawdzic czy cos wpadło za bęben? Od przodu jest uszczelka a od tylu jest zabudowany. Czuć spowalnianie w jednym i tym samym miejscu (pasek jest sciagniety obracam samym bębnem).