Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Wyspiarka

Mini-post w ciąży

Polecane posty

Cześć dziewczyny. Mam problem, a właściwie zagadkę. Od wielu lat robię tzw. mini-posty codziennie. Czyli kolacja do max. 18.30, a śniadanie o 8-9. Jest to ok. 15 godzin niejedzenia. Odżywiam się zdrowo, nie palę, nie piję kawy, aktywnie żyję. Teraz, będąc w ciąży, nie przerwałam tego nawyku, bo dla mnie nie jest to sposób na odchudzanie, którego nie potrzebuję, tylko bardziej dbanie o żołądek i zdrowie. Nie wyobrażam sobie jedzenia po 19, a już tym bardziej po 21. Po prostu tak jest mi najlepiej. Dodatkowo stosuję naturalne witaminy i minerały, których dawek dopuszczalnych nie przekraczam. Od 9 rano do 18 staram się jeść urozmaicone pokarmy, bo wiem ze w tej przerwie dziecko i tak sobie weźmie to co potrzebuje z moich "zapasów". Mam wrażenie, że ciągle jem, a i tak wszyscy na mnie krzyczą, że za mało. Ale ja naprawdę już nie mogę więcej, dla mnie jedzenie jest po to żeby zdrowo przeżyć. Obecnie nie pracuję, mniej ćwiczę, bo mam często twardy brzuch, więc ograniczam napinanie mięśni brzucha. Nie zużywam na pewno tylu składników odżywczych co przed ciążą. Ja mam czyste sumienie, ale człowiek nie jest nieomylny. Wizytę u lekarza mam za 2 tygodnie, więc chciałabym puki co poznać opinie tych z was, które się na tym znają. Co o tym myślicie? Jestem 24 tyg. w ciąży, przytyłam 4kg., które na początku ciąży zgubiłam, bo nie dopisywał mi apetyt. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dodam tylko, że czuję się rewelacyjnie, nie mam żadnych ciążowych dolegliwości, oprócz wspomnianego wcześniej twardego brzucha. Lekarz kazał mi brać przez 2 tyg. nospę, i zwiększyć dawkę magnezu. Maluszek skacze intensywnie (ruchy odczuwałam już w 18 tygodniu), rano, przed śniadaniem również, czyli chyba niczego mu nie brakuje.

Gość jojjoo
jak tylko niejest ci niedobrze z glodu w nocy itd - i niemasz mdlości jak wstajesz rano bez zjedzenia czegoś w łóżku to jest ok :) nieprzejmuj sie - dzidiuś wie czego chce od ciebie i jak się czujesz ok to on też - trzeba jeść dla dwojga a nie za dwoje

dokładnie w ciąży trzeba jeść przede wszystkim zdrowo. ja jadłam też do 19.00 i był to owoc lub jogurt na kolacje ( tak jak zawsze) normalnie śniadanie jadłam o 7 przez cała ciaze pzrytyłam 7 kg. a mała urodziła sie 3710 najwazniejsze to rozsądek

Dzięki za odpowiedzi. Też wyznaję tą zasadę co jojjoo. mama klaudii to duża urosła. Pocieszyła mnie Twoja duża córcia :)

wiesz jak sie dobrze czujesz , nie masz mdłości to ok ja lubiłam zjeść w ciąży a miałam straszne smaki i na plusie było 12 a wiesz mi organizm sam sie dopomni co chce póki co dzicko zdrowe ty tez wiec :) jest dobrze

Gość mama doświadzonaaaaaa
Uważam, że bardzo dobrze się odżywiasz ! Nic nie zmieniaj bo się roztyjesz i tyle. Dostarczasz dziecku wszystko czego potrzebuje a zarazem nie wpychasz w siebie masę żarcie mówiąc, że w ciąży trzeba jeść za dwoje - to bzdura !! Jak nie czujesz głodu to nie jedz po 19. Ewentulanie jakiś jogut, owoc. Wiadomo, że jak się najesz na noc to spać nie będziesz mogła a później też zacznie Cię mega zgaga męczyc ! Tak trzymaj dziewczyno ! Mądra kobieta :)

No właśnie zgagi nigdy nie miałam. Moi znajomi śmieją się, że się grochówki najadłam, skoro nic mi nie dolega, a brzuch raczej słabo widać. myszka83 ile lat ma Twój synek? Jak oceniasz opiekę w "naszym" szpitalu?

mój synek ma 2,5 roku a ja rodziłam w Łodzi bo wtedy tam mieszkałam

mi sie nie wydaje ,że to ile sie je ma odbicie w tym jak duze bedzie dziecko ... bo np. moja kuzynka przytyła w ciazy 40 kg. ( fakt jadla stosy fast foodów nawet o 3 w nocy ) bo miała ochote a córka 2100 kolezanka 25kg na + dziecko 2000 , a kolejna kolezanka 4,5 kg przytyła a mały 5 kg. i 60 długi wiec raczej to ile sie pzrytyje w ciazy nie ma takiego znaczenia jak jakosc posilkow

Gość ndfbbdxxxxxxxxx
W ciąży przytyłam 12 kg a córka urodziła się z 4 kg i 57 cm długości.

To te dzieci z niedożywienia chyba takie małe. Na samych węglowodanach nie urosną. I chyba też "dziedziczą" po mamach preferencje do takiego jedzenia. Później mówią, że nadwagę mają w genach. Nasza odpowiedzialność za dzieci zaczyna się w chwili poczęcia i powinna być silniejsza niż zachcianki. Pozdrawiam rozsądne mamy i dziękuję za odpowiedzi.

przytyc w ciazy 40 kg? katastrofa, a z tej matki to idiotka. Jak mozna za przeproszeniem zrec bo inaczej tego nazwac nie mozna fast foody w ciazy. Tu nie chodzi o ilosc tylko jakosc, warzywa owoce sa bardzo potrzebne dziecku a nie tluszcze.

Gość spodziewająca1
Ja jestem w 23 tygodniu ciąży, obiad jem po17, później wieczorem jakiś owoc rano I później drugie sniadanie i to wszystko. Staram się odżywiać zdrowo, przytyłam 4kg. Na usg wyszło wszystko ok, czuję się bardzo dobrze. Wazna jest nie ilość tylko jakość.

ja też uważam że dobrze postępujesz (jestem mamą 7 miesięcznego synka) nie powinno się zmieniać nawyków (oczywiście zdrowych) tylko dlatego że jest si.ę w ciąży :) ja przez pierwsze 3 miesiące ciąży schudłam 5 kg a potem przytyłam 8 więc od wagi wyjściowej przytyłam tylko 3 kg :) dziecko urodziło się zdrowe w 35,5 tc 3600 i 56 cm :) nie słuchaj rodziny że jesz za mało :) masz się najadać a nie przejadać

Bardzo się cieszę czytając Wasze odpowiedzi. Teraz to już nawet jestem z siebie dumna. FRANKAZWARSZAWY bardzo ładne wyniki, wcześniej sobie urósł i chciał już wyjść. Jestem pocieszona i serdecznie Was pozdrawiam :)