Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość plombka

Srebrne plomby

Polecane posty

Gość plombka

witam:)Zawsze zeby leczylam prywatnie lecz ostatnio wybralam sie do przychodni i sie okazalo ze zalozono mi srebrna plombe. Moze to zabrzmi dziwnie ale nie mialam pojecia nawetze takie plomby istnieja:P chce ja wymienic na biala bo troche o tych srebrnych poczytalam. Interesuje mnie natomast to, ze wyczytalam cos ze lekarze niechca tych plomb wymeiniac , ze pozniej trzeba stosowa jakies odtruwanie....? czy ktos wymienial takie plomby i moglby mi cos na ten temat powiedziec? a o co chodzi z tym odtruwaniem? dzieki z gory za pomoc

Gość dupa blada....
Jakis czas temu wymieniłam wszystkie srebrne plomby na białe, żadnego odtruwania nie było, plomby "trzymają sie" bez zarzutu.

Gość łołł
Radzę szybko wymienić te plomby bo one są bardzo szkodliwe

Gość te srebrne są bardzo
ładne a jak się uśmiechniesz to każdy zobaczy, że masz gest i stać cię na taki luksus. Popytaj jeszcze o żółte tzn. złote blomby. Te też ładnie wyglądają.

Gość nic ci nie będzie
ja mam jedną amalgamatową i sobie chwalę. trzyma sie dłużej niż białe plomby a że mam ją na górnej 7 to i tak nie widać

Gość 1821
ja mam takie plomby juz ponad 20 lat i się trzymają więc nie chcę ich wymieniac....nikt mi w zeby nie zagląda :D.... łołł---> taaaa bardzo szkodliwe są :D:D....żeś się za dużo internetu naczytał/a.....ja mam je tyle lat i mi nie zaszkodziły

Gość łołł
1821...to że jeszcze nie zaszkodziły, nie oznacza że w Twoim organiźmie nic się złego nie dzieje! Ale nikt Cię nie zmusza do wymiany, ja tylko wyraziłam swoją opinię na ten temat każdy odpowiada za siebie.

Gość chyba se żartujesz
amalgamaty są niezniszczale praktycznie ;) takie plomby na całe życie, jak nie dłużej ;) co do szkodliwości tych plomb, było o tym głośno kilka lat temu, nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba chodziło o rtęć zawartą w tym materiale (szkodliwa tylko podczas wyrabiania masy do plomby i to bardziej dla dentysty niż pacjenta, po stwardnieniu plomba nieszkodliwa) ale później zdementowano te założenia, jakoby te blomby miały jakikolwiek zły wpływ na organizm ludzki. Tak, więc ludzie wymieniają je tylko ze wzgl. estetycznych. pozdr.

Gość Walery 2000
Nie ma sensu wymieniać. Zdaje się najbardziej szkodliwa może być podczas zakładania a masz ją już założoną. Teraz tylko same plusy - ta plomba wytrzyma dłużej niż ząb a przeciętna biała wytrzymuje ok. 5 lat, przepuszcza i robi sią pod taką próchnica. Jak srebrnej nie widać to nie ma sensu wymieniać.

Gość Karmanda
Z wymienianiem jest problem ale jak chcesz to znam fajną klinikę która się w tym specjalizu. Omnident we Wrocławiu na Krzykach. Napisz na prv to dam Ci dane kontaktowe.