Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marigolcia9999

chłopacy, chłopaki, chłopcy?

Polecane posty

Gość marigolcia9999

Tak się czasem zastanawiam... często się spotykam z określeniem "chłopcy" baardzo, baardzo często. Zawsze myślałam, że to niepoprawnie, raziło mnie to w oczy, myślalam, że tylko jakieś kompletne tlumoki tak mówią, a teraz zaczynam mieć wątpilwości (chociaż nadal myślę, że to jest jednak zła forma). Aż tyle osób mówi źle? Można tak mówić? Jak myślciie? a może wiecie.. chyba chłopaki, chłopcy, ale chłopacy? dziwnie.

Gość braku cycków u kobiet
często się spotykam z określeniem "chłopcy" baardzo, baardzo często. Zawsze myślałam, że to niepoprawnie chłopaki, chłopcy, ale chłopacy? dziwnie. weź się kurrwa zdecyduj, co?

Gość marigolcia9999
sory, literówka ;]. Chłopacy* miało być w pierwszym, nie musisz od razu na mnie naskakiwać, co za chamstwo na tym forum...

Gość teoretycznie formą mnogą
od "chłopak" jest "chłopacy" i jest to forma poprawna w połączeniu z czasownikiem męskoosobowym. Ja jednak używam niepoprawnie np. zdania: "chłopaki poszli", bo "chłopacy odczuwam (moim subiektywnym instynktem językowym) jako jakieś takie niemęskie i nie lubię tej formy.

Gość marigolcia9999
dziękuję za "oświecenie" wolałam się upewnić bo już myślalam, ze to ze mną jest coś nie tak :D. Nie potrafiłabym tego użyć w zdaniu...

od "chłopak" jest "chłopacy" i jest to forma poprawna w połączeniu z czasownikiem męskoosobowym. Chyba ci sufit na głowę spadł :o

Gość teoretycznie formą mnogą
Najwyżej na kafe jakiś internetowy purysta każe Ci zajrzeć do słownika albo powie, że nie znasz własnego języka itp. ale poza tym to nie ma sensu używać słów, które odczuwa się jako nienaturalne, nawet wbrew słownikowi.

Gość jujoo
chlopacy jest jak najbardziej poprawna forma