Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dandyskowata

Ile mniej wiecej wyniesie budowe takiego domku?

Polecane posty

A też widze że drzwi wejściowe masz z dwoma świetlikami po bokach, jeśli Ci na nich nie zależy to możesz zrobić normalne pojedyncze drzwi i wtedy koszt takich drzwi tez się zmniejszy. Ja jednak zostałabym przy świetlikach bo dużo bardziej takie drzwi mi się podobają, tak też zrobiłam u siebie, mam trzy świetliki (trzeci u góry) i za drzwi zapłaciłam 3900 zł ale robił na stolarz na zamówienie.

Gość dandyskowata
ja buduje w woj, swietokrzyskim. Ciekawa jestem, czy takie zmiany moge wprowadzac do projketu. N aprojkecie drzwi sa z tymi siwtlikami, ja w projkecie mam zwykle. Ale chciaalabym to zmienic i jesli kierownik sie zgodzi to zamienie na te ladniejsze :) te balkonowe chyba zmienie, na zwykle, bo jak mowisz ze jest tak duza roznica w cenie . a te okna dachowe to maja juz jakas wielkosc na projekcie i to tez pewnie mozna zmieniac i ustalac z kierownikiem. Przynajmniej mam taka nadzieje :)

U mnie się dało takie zmiany co do otworów okiennych i drzwiowych wprowadzić to i u Ciebie też napewno się da. Pogadaj z kierownikiem, ale nam powiedział że musimy tylko sobie dopilnować przy murarzach, powiedzieć im o zmianach. Zdjęcia wysłałam :)

Gość dandyskowata
Dziekuje Anusia za zdjecia :) Domek przesliczny , Ty masz to szczescie ze on juz stoi i mozesz na niego popatrzec. Moj na razie w planach :) a ten Twoj domek to taki palacyk :) sliczny , podobnie jak moj dandys do tanich nie nalezy. o te zmiany sie zapytam mojego kierownika , bo nie wiem jak to jest, ale tak jak mowisz chyba jakiegos wiekszego problemu z tym nie bedzie. a ten domek to juz macie na takim etapie na jakim mi przeslaalas , czy jeszcze dalej cos jest zrobione przy nim?

W garażu macie drzwi wyjściowe z tego pomieszczenia gosp., my też mieliśmy tak w projekcie ale zrezygnowaliśmy z tych drzwi, po pierwsze odpada koszt tych drzwi i u nas te drzwi nie były by nam potrzebne, a też łatwiej dla złodzieja jak te drzwi są , bo u nas to wejście było by tak z tyłu, blisko ogrodzenia. ...

prześlę Ci zaraz zdjęcie jak teraz wygląda z zewnątrz. A w środku - na dole są wylewki i przyłącza, a i garaż jest skończony są płytki regały. A na górze brakuje wylewek i tynków, mamy ocieplone poddasze i położone na sufitach płyty gipsowe. Teraz na najbliższe 2 - 3 miesiące planujemy zrobić wylewki na górze i resztę tynków.

Gość dandyskowata
Anusia, a ile liczycie ze Wam pojdzie na caly domek? Lacznie z wyposazeniem?

oj ciężko mi powiedziec , nie liczyłam, aż się boję:) Mieliśmy brać kredyt ale nie dostaniemy bo za małe dochody na 4 osobową rodzine mamy. A planowaliśmy brać 50 tyś zł i wykończyć dół i wejśc sobie. Te 50 tyś wystarczyłoby nam na wejście, ale bez wykończonej góry. A teraz to nie wiem, będziemy tak męczyć byle by wejść. Oszczędzamy:)

Gość filozof43523535
z 1 milion zł

Gość dandyskowata
no ja tez zawsze licze ile mamy i ile jeszcze nam brakuje . Brakuje nam sporo, ale jestesmy mlodzi wiec jakos to bedzie :) my tez chcielibysmy wykonczyc na razie sam dol, a ponziej powoli gore. Kredytu nie chcemy brac, bardzo sie boje brac kredyt, wiec bedziemy tak oszczedzac i powoli konczyc. Jestesmy obecnie za granicam wiec bedzie troszeczke tridniej. Ale moj tato bedzie pilnowal i pomagal przy budowie , a pozniej moj maz dojedzie. juz sie nie moge doczekac, az moj domek stanie i bedzie przykryty :)

życzę Ci powodzenia przy budowie:) Ja teraz to się nawet ciesze że tego kredytu nie dostaliśmy, bo jak przeliczyłam to mi wyszło że pożyczyłabym 50 tyś zl a oddałabym bankowi w sumie około 100 tyś zł. Juz wole dłużej się budowac niż tyle płacić.

Gość moj domek już stoi
Za 150 tysięcy na pewno takiego nie wybudujesz, no chyba, że stan surowy zamknięty z ogrzewaniem i dachówką. Może uda ci się wykończyć ze dwa pomieszczenia, chociaż wątpię.

Gość małżka
Z autopsji wiem, że jednak lepiej wziąć kredyt. My próbowaliśmy tak pstrykać po trochu przez jakieś trzy lata. To jest strasznie męczące, całe życie będziesz kończyć ten dom i siebie przy okazji też. Po trzech latach wzięliśmy kredyt i w końcu wygląda tak jak chcieliśmy.

Moim zdaniem koszmar cenowy. Do tego klasyczny przykład czego nie wybierać, jeśli się chce tanio wybudować 1. bardzo! skomplikowany dach 2. 3 balkony- na co tyle? 3. Skomplikowana bryła z wycieciami, wykuszami 3. te łuczki :( Za 200 tyś to stan surowy zamknięty m o ż e bedzie Przy tak skomplikowanym projekcie o takiej powierzchni oszczędnosć na jednych drzwiach i 2 oknach połaciowych to groszowe sprawy w stosunku do całości Autorko jesli masz mało kasy to wybierz inny projekt bo te "śliczne" balkony będą stać latami niewykończone bez barierek i będziesz sie bała, zeby dzieci tam czasem bez nadzoru nie wyszły (ze swoich pokoi- będzie cięko przypilnować). Blachodachówka przy takim skomplikowanym dachu będzie miała mnóstwo odpadów- czyli musicie jej kupić sporo wiecej niż wynika z powierzchni dachu (a ta też mała nie jest) A dom może byc piękny bez balkonu. Trzeba się tylko trochę bardziej naglowić bo to dla projektanta nic prostrzego niż dokleić toto do bryły- cóż papier wszystko zniesie, a inwestor płaci.... Oczywiscie jeśli dom Ci się podoba, stać Cię na niego (500? 600? tyś), pasuje do okolicy i działki- buduj. Ale pytanie "ile" przeważnie zadaja osoby nie mające worka pieniędzy, wiec....:)

Gość budowlaniec 35
dach jest bardzo kosztowny, dużo kasy zaoszczędzisz jak wybierzesz dach dwu-spadowy prosty wtedy nie odchodzi niepotrzebnie tyle materiału co w tym projekcie.

"Teraz jak patrze na to i slucham opiniito faktycznie moze i bym wybrala inny projekt , no ale teraz juz wszystko jest zalatwione tylko czekamy na pogode i ruszamy z budowa ...." Przepraszam, ze sie jeszcze wtracę, ale moim zdaniem całe to wybieranie projektu to jest od d.... strony Najpierw się ma budżet Potem działkę Potem się czlowiek zastanawia co by tu za to można było wybudować za to co zostanie Jaka powierzchnia Jak dopasować mozliwości finansowe do działki, bryły.... Na końcu ma byc podobanie Chyba, że się ów człowiek nazywa Czarnecki to mu obojętnie... Kiedy ta koleżanka "podobny" dom budowała? Bo jeśli kilka lat temu to Cie rozczaruję, ale ceny się "troszeczkę" zmieniły od tego czasu... Prawdę mowiąc średnio mnie dotąd interesowały domy tego typu więc i cenowo nieco kuleję, ale na moje niewprawne oko dach wyjdzie 50 tyś- to 1/4 zakładanego budżetu. A gdzie drzwi, okna, fundamenty, elektryka, ogrzewanie, papiery, podłogi, cokoliki, parapety, armatura.... Bez kredytu nie da rady. Dużego kredytu

Gość jnwrse
ok.200 tys lekko licząc-a domek bardzo ładny

Gość dandyskowata
Ja planuje wydac 200 tys zl , ale na stan surowy zamnkniety ( w tym chce miec zrobione okna, hydraulike , elekrtyke, i tynkowanie , noi oczywiscie postawienie domu i dach)) projekt domu juz mamy i wszystko juz jest zaplacone, material na dom tez mamy ( nie mamy tylko blachy na dach ) wiec wydaje mi sie, ze te 200 tys to realny koszt..... a chce zasiegnac opinni osob ktore juz budowaly taki dom, lub podobny i znaja koszty budowy . Zaznaczam, ze te 200 tys to nie jest koszt wybudowania i WYKONCZENIA domu.

Gość skietana yowarzysta
taki dom to moze kosztowac okolo 300- 400 tys , w tym umeblowany juz bedzie :)

Gość małżka
Niestety stan surowy to tylko część wydatków. Prawdziwa jazda będzie przy wykończeniach:(

Gość ja nie wiem jak wy liczycie
mnie wykonczenie mieszkania deveoperskiego z kuchnia kosztowało 140 tys :O w tym duzo mąz robił czego oczywiscie nie licze

Gość lamella
ja się zdziwię, jeśli wydacie mniej niż 350 tys, ale ja nie jestem optymistką w sprawach budowlano-remontowych, szczególnie, że wszyscy twierdzą, że początkowy kosztorys jest zawsze za mały i to o dobre 30% z ciekawości - na plaster komu balkony w domu? nie wychodzi się na nie, nie korzysta - bo ma się ogród i taras. Jakie jest praktyczne zastosowanie czegoś takiego prócz pseudo estetycznych? w dodatku dają mniej światła niż szerokie okno. Te dodatkowo są o tyle bez sensu, że są mikroskopijne, a drogą wylewkę robić trzeba. Naturalnie rezygnacja z nich "ogołoci" projekt - ale wystarczy może zrobić ozdobną balustradę do drzwi balkonowych?

Ten projekt ma tyyyleee zdobień, ze uszczknięcie balkonu będzie niemal niezauważalne :)

"Ja planuje wydac 200 tys zl , ale na stan surowy zamnkniety ( w tym chce miec zrobione okna, hydraulike , elekrtyke, i tynkowanie , noi oczywiscie postawienie domu i dach)).....wiec wydaje mi sie, ze te 200 tys to realny koszt....." No tak, autorko, skoro JUŻ WIESZ ILE WYDASZ to po co pytanie na forum? Z Twoich wypowiedzi nie przebija niepewnosć....serio "projekt domu juz mamy i wszystko juz jest zaplacone, material na dom tez mamy ( nie mamy tylko blachy na dach )" Nie macie mnóstwa, ale to naprawdę mnóstwa drobiazgów, które kosztują kilkaset złotych, ale ich suma jest spora Pytanie ile kosztuje konkretny dom należy zadawać przed podjęciem decyzji. Samochodu też nie kupuje sie tego, ktory sie podoba, tylko ten na który nas stać. A samochód 10 razy tańszy niz dom... Życzę powodzenia :)

Gość dandyskowataz te
Zalamalam sie z tego wszystkiego co piszecie tutaj :( faktycznie wielu rzeczy nie przemyslelismy, ale jak wybiralismy projket nasza sytuacja byla inna. wystarczylo by pare lat ( jakies 4 lata ) i mielibymsy domek gotowy , ale sytuacja zyciowa sie zmienila :( mamy obecnie 250 tys zl i mam nadzieje, ze to wystarczy na budowe i wykonczenie domu ( niekompletne ).

Gość czy material z ktorego sa
robione te domki, na stronkach ktore pokazujecie sa budowane z dobrego materialu? czy nie?? czytalam gdzies ze sa to gotowe sciany ktore sa laczone na dzialce, czy to jest dobre?? inaczej sie buduje dom z cegieł, ja juz sama nie wiem, ale 200 tys na 100m uwazam ze wystarczy, jak bedzie sie bralo inne ekipy do innych zadan, sprawdzone oczywiscie

Gość onaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
witam was, ludzie skad bierzecie kase na budowe domu ? macie kredyt ile splacacie ? ja tez bym chciala domek ale dzialka kolo gdyni to koszmar cenowy 1000m2 to jakies 200tys zł !!! W gdyni to nawet nie mysle :) Mam uzbierane 200tys zł ale szkoda mi podjac ryzyko bo pracujemy na dzialalnosci i czasem jest dobrze a czasem gorzej ...

Gość dandyskowata
My jestesmy za granica, ale niesttey z powodow zdrowotnych musimy wracac do Polski , a w Polsce wiecie sami jak jest z osczedzaniem pieniedzy :( dlatego troche jestesmy w kropce , bo mamy troche uzbierane, ae to jest malo na ten nasz domek. dzialki nie kupowalismy , bo mamy swoja u nas na wiosce, a u nas dzialka pod kielacmi to koszt podobny ( jakies 200 tys zl ), wiec za ta cene to ja mam juz polowe domu . a jak Wy sobie radzicie?

czy material z ktorego sa Na stronie są propozycje materiałów (rzadko tam można znależć prefabrykaty- nie są zbyt popularne) oraz kosztorys- który należy traktować bardzo orientacyjnie- nie uwzxględnia takich czynników jak region, w którym mamy zamiar się budować, ceny są uśrednione (a z tym w PL ciężko), projekt mógł powstać w 2001 r i od tej pory kosztorys został ni zmieniony , a czasy już sa inne Prefabrykaty to jak każda metoda ma swoje wady i zalety. Zalety: Szybki czas budowy- szczegolnie, gdy budynek jest z elementów o typowych wymiarach, raczej prosty- wazne dla ludzi budujących z kredytu- mają kasę, im wcześniej zamieszkaja tym szybciej zaczną spłacać i dłużej pomieszkają Wady- cena. chco nie zawsze- tu trzeba sie przejść do konkretnej firmy na 100 m stan surowy by moze wystarczył, ale to jest jednak ciut(!) większy dom i bryła skomplikowana- a to bywa ważniejsze niż mkw Autorko powiem szczerze, ze sytuacja nie jest godna pozazdroszczenia, ale te 200 tyś to już bardzo dużo!- znajdzie inny projekt, lepiej stracic pół sezonu budowlanego niz wkopac się w cos, czego nie będzie można skończyć (chyba, ze macie dużą zdolność kredytowa- działka i powiedzmy stan surowy otwarty to duży wklad własny pomocny przy uzyskaniu kredytu). Poza tym można wykonczyć dół, a góre zostawic na przyszłość, ale jeśli planujecie szybko dzieci, to one będąpotrzebować pokoi, Wasze wydatki pewnie do nich się ograniczą i gora bedzie zrobiona gdy dzieci beda wybierały sie na studia Warto to wszystko przemyśleć i może zrezygnować z ślicznych (?) balkonów, lukarenek, podcieni i wybudowac coś, w czym będzie po prostu wygodnie i dobrze sie żyło? Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł :) Życze powodzenia :)

Gość a ja powiem takkk
autorko ja buduje dom, tez ma jakies 150 mk.... na wszystko wydalem juz 350 tys ,ale prawie wszystko jest juz wykonczne ( tylko 2 pokoje nie, bo na razie mi sa niepotrzebne ).... materialy miales sredniej klasy, nie za dobre i nie za tanie, ale domek jest przepiekny i bardzo podoba sie naszym znajomym. Nie wiem jak bedzie u Ciebie z tymi kosztami, ale badz dobrej mysli :)