Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cuda na kiju czy co

wezwanie do W K U

Polecane posty

Gość cuda na kiju czy co

mój chłop dostał wezwanie do wku w celu '' zmiany karty mobilizacyjnej'' wie ktoś co to znaczy? dodam, że odbył już służbe wojskową. Może to byćwezwanie do rezerwy?

Gość jak zmiana to zmiana, a nie
wezwanie do szeregu,Przeniesienie do rezerwy też nie boli i w kamasze nie ładują , więc o co chodzi?

Gość cuda na kiju czy co
chodzi o to, że nie wiem co to znaczy ''zmiana karty mobilizacyjnej'' domyślam się, że nie boli, ale mąż mi bardziej potrzebny w domu :P

Gość jak zmiana to zmiana, a nie
nie wezmą go do woja, spoko

Gość cuda na kiju czy co
no, ale ja nie wiem dalej co znaczy ta zmiana karty mobilizacyjnej :o

Gość 2322233
do woja na 4 meichy

Gość cuda na kiju czy co
po moim trupie :o

Gość 2322233
ty to se możesz :P

Gość cuda na kiju czy co
oj mogę, jak im podanie o odroczenie na 3 strony jebnę to nie będzie gadania :o

Gość wojebleee
bedzie musial odsłużyc 4 miesiące tez to miałem

Gość wojebleee
ale ich to nie obchodzi

Gość takdlawiadomosci
Przypomnieć należy, iż niewypełnienie obowiązków nałożonych w ustawie o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej, w zakresie osobistego stawiennictwa na wezwanie właściwych organów skutkować może zastosowaniem wobec danej osoby przewidzianych prawem sankcji karnych. W tym zakresie zastosowanie mają przepisy zawarte w art. 224 przywołanej ustawy, który stanowi, że „kto wbrew obowiązkom wynikającym z ustawy lub przepisów wydanych na jej podstawie: (...) nie zgłasza się w celu uregulowania stosunku do powszechnego obowiązku obrony, nie zgłasza się w określonym terminie i miejscu na wezwanie właściwych organów w sprawach dotyczących powszechnego obowiązku obrony (...), nie dopełnia w określonym terminie wojskowego obowiązku meldunkowego, (...) podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.. Natomiast surowszy wymiar kary określony został w art. 228 w stosunku do osób trwale uchylających się od spełniania wszelkich obowiązków wynikających z ustawy, który stanowi, że „kto w celu trwałego uchylenia się od obowiązku służby wojskowej, albo innej służby przewidzianej w ustawie dopuszcza się czynu określonego w art. 224, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2. Nadmienić należy, że organem właściwym do rozpatrywania zawiadomień o możliwości popełnienia przestępstwa przez osoby dopuszczające się czynów określonych w art. 224 i 228 ustawy o powszechnym obowiązku obrony RP, jest właściwa terytorialnie według miejsca zamieszkania danej osoby prokuratura rejonowa lub organ policji. Powyższe organy wszczynają z urzędu postępowanie po złożeniu stosownego zawiadomienia przez wojskowego komendanta uzupełnień.

Gość takdlawiadomosci
ZAPAMIĘTAJ!!! NIE ZGŁOSZENIE WYJAZDU I POWROTU Z GRANICY ORAZ NIE STAWIENIE SIĘ W WKU BEZ USPRAWIEDLIWIENIA SKUTKUJE: WSZCZĘCIEM POSTĘPOWANIA KARNEGO; NIE UREGULOWANIEM OBOWIĄZKU OBRONY RP; PODLEGANIEM OBOWIĄZKOWI SŁUŻBY WOJSKOWEJ DO 50 ROKU ŻYCIA.

Gość cuda na kiju czy co
oj wiem dzisiaj jedzie to załatwić. Kiedyś już dostał takie pismo z woja i tam było wprost napisane, że ma się zglosic na cwiczenia rezerwy a teraz z jakas zmiana karty wyskoczyli

Gość heheh
oczywiście żartowaliśmy to woja go nie wezmą :) nie ma wojny przecież :)

:) Nic się nie martw. Pracowałam w WKU i powiem pokrótce. Część żołnierzy rezerwy( to ci, którzy odbyli służbę zasadniczą) są powoływani jako rezerwa jednostek na czas wojny. Na karcie mobilizacyjnej jest napisane do jakiej jednostki ma się stawić w razie wybuchu wojny:) W czasie pokoju wiąże się to z okresowymi szkoleniami żołnierzy rezerwy, raz na jakiś czas (rok, może rzadziej). Na szkolenie wysyłane są specjalne "zaproszenia". Trwa ono kilka dni i są to dni ustawowo wolne od pracy z wypłaconym ekwiwalentem za wynagrodzenie za ten okres. Zmiana karty może dotyczyć np. zmiany jednostki do której Twój ma przydział.

Gość cuda na kiju czy co
Demiselle ufff dzięki :) czyli nie wezma go na te cwiczenia a nawet jesli to nie na kilka dni tak? moj ojciec tez mowil ,ze ta zmiana to przydzial do innej jednostki do ktorej ma sie zglosic w razie wojny. tzn ze nie musze szykowac mu calej masy papierzysk stwierdzajacych ze w domu jest bardziej potrzebny?

Gość Pemol
Wezwanie do Wku reguluje (Dz.U.04.50.484) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 18 marca 2004 r. w sprawie wzywania osób podlegających powszechnemu obowiązkowi obrony przez organy wojskowe (Dz. U. z dnia 29 marca 2004 r.) - tam jest 13 punktów mówiacych w jakiej sprawie może wezwać. Zmiana karty mobilizayjnej polega na tym, że dany obywatel posiada przydział mobilizacyjny do danej jednostki wojskowej na czas mobilizacji i wojny. WKU wymienia karte albowiem albo ma stary wzór czy tez przydział miał miejsce 3 lata temu a przy okazji aktualizuje dane o zołnierzu rezerwy. To nie na żadne ćwiczenia bzduryu ktoś wyżej wypisał