Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kieeepska z matematyki

Czy ktoś rozumie funkcje liniową i jest w stanie pare zadan mi wytlumaczyć?

Polecane posty

to dla mnie bardzo ważne

prosze!

Gość ale co ci konkretnie wytłumacz
yc?

Gość napisz o co chodzi

już lece po książke:)

zadanie Wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkt P i przecina oś OY w punkcie (0,4) podaj wzór tej funkcji . a) P(2,6) b) P (-6,1) w odpowiedziach ma wyjsc a)y=x+4 b)1/2x+4 skąd to się wzięlo?:( moze mi to ktos wytlumaczyc? bo placze i po prostu jestem wsciekla

Gość kwadratowe koło....
1. Wstaw współrzędne punktów do wzoru na funkcję liniową (liczby zamiast xi y) Otrzymasz dwa równania (bo dwa punkty) i obliczysz współczynniki a i b 2. Jak funkcja przechodzi przez punkt (0,4) to współczynnik b=4. Wstawiasz do wzoru na funkcję wspórzędne punktu P oraz za b cztery i obliczasz a. Kapisz?

a możesz mi rozwiazac tylko przyklad B zebym miala to w praktyce? i jeszcze jedno Napisz wykres dunkcji której wykresem jest prosta równolegla do prostej o podanym wzorze i przechodząca przez punknt P a) y= 4x-2,P (0,3/4)

Gość dasistdas
a) P(2,6) wzór f. liniowej: y=ax +b, wykres przechodzi przez punkt P, czyli podstawiamy współrzędne punktu P do wzoru 6=2a + b wiemy też, że przecina oś OY w punkcie (0,4), czyli też przez ten punkt przechodzi i znów podstawiamy współrzędne i tak mamy drugie równanie 4=b rozwiązujemy układ równań i mamy a=1 b=4 czyli wzór funkcji jest taki y=x+4 drugi przykład podobnie

Gość gupeek
uklad rownan robisz pierwsze z punktu P x=2 y=6 a wiec podstawiasz pod wzor y=a*x+b 6=a*2+b drugie rownanie z punktu przeciecia x=0 y=4 y=a*x+b 4=a*0+b no i uklad rownan: / .| 6=a*2+b | 4=a*0+b \ no i rozwiazujesz 4=a*0+b 4=0+b 4=b i podstawiasz pod drugie 6=a*2+4 i teraz prosto rozwiazujesz obustronnie odejmujemy 4 6-4=a*2+4-4 2=a*2 obustronnie dzielimy przez 2 2/2=a*2/2 a=1 i mamy rozwiazanie y=1*x+4 drugie analogicznie.

Gość dasistdas
a zad z prostą równoległą to podstawiasz współrzęsne punktu P do wzoru y = ax +b wychodzi Ci jakieś tam równanie w którym są dwie niewiadome, ale wiesz że jeśli proste mają być równoległe to współczynniki kierunkowe muszą mieć takie same, czyli a=4 i dalej liczysz tylko b

Gość kwadratowe koło....
(0,4) P=(-6,1) wzór funkcji liniowej y=ax+b b=4 x=-6 y=1 czyli po wstawieniu do wzoru mamy 1=-6a+4 rozwiązać dalej chyba potrafisz A co do drugiego zadania...gdy wykresy funkcji są prostymi równoległymi to maja ten sam współczynnik a. i znów wstawić xi y oraz tym razem a i obliczyć równanie

dzięki wielkie a teraz musze to wszystko sobie przekminic :)