Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lajla_ie

Czy jest tu ktos z Irlandii planujacy dziecko???

Polecane posty

Mieszkam w Irlandii i planujemy z narzeczonym dzidzie :) Czy wiecie moze jak to tu wyglada z lekarzami itp ? Bo troszke slabo sie czuje w tym temacie, a chcialabym od samego poczatku dobra opieke. Z gory dzieki :))

Gość wiosna idzie:):)
ja jestem, i tez planuje:)

Gość wiosna idzie:):)
a na irlandzka opieke nie licze, korzystam z polskiej opieki medycznej w Cork

Cork ?? Ja jestem z okolic shannon... Najblizej do polskiego lekarza jest limerick. Dlugo juz jestes w Ie ?? i da sie to wszystko zalatwic bez irlandzkiej sluzby zdrowia??

Przeciez bedziesz musiala urodzic w irlandzkim szpitalu wiec pewnie nie da sie wszystkiego zalatwic bez irlandzkiej opieki zdrowotnej.

no niby tak;) puszek666 : wiesz juz jak chcesz to rozegrac ? polski czy irlandzki lekarz ?

a ja nie powiedzialabym,ze polska opieka w ie jest taka super:/rzeczywiscie metody sa tutaj troche inne niz w Polsce,ale nie zmienia to faktu,ze gdy sie cos dzieje to naprawde opieka w irlandzkim szpitalu jest wspaniala:)ja do tej pory jestem pod wrazeniem i nie narzekam:)

Mysle, ze bede jezdzila do Galway i jednak zdam sie na opieke polskich lekarzy. Chociaz musze przyznac, ze mam kolezanki bardzo zadowolone z irlandzkiej opieki. Pozdrawiam.

Gość mama z irlandii
ja urodziłam 9 miesięcy temu z opieki podczas ciąży korzystałam polskiej poród i medycyna pod względem wiedzy masara mało mi dziecka nie wykończyli.

Gość mamma Karoliny
ja też urodziłam w Irlandii, córka ma teraz 1,5 roku - zdrowa i piękna rzecz jasna :) nie mam porównania jeśli chodzi o poród w Polsce ale trochę poczytałam na różnych forach i cieszę się, że rodziłam na wyspie. fakt, opieka nad kobietą ciężarną różni się od polskiej ale według mnie z korzyścią dla ... kieszeni matki ciężarnej miałam "przyjemność" odwiedzić parę razy na początku ciąży ginekologa w PL. wydawało mi się, że lepiej mnie zbada, więcej się dowiem i takie tam pierdu pierdu lekarz oczywiście prywatny ale teraz to chyba wszyscy lekarze w Polsce są PRYWATNI porobił mi badania w przód, w tył, na skos, na lewo i prawo 3/4 z nich bez sensu i nie potrzebne niektóre zlecił, choć płód był jeszcze za słabo rozwinięty, powinny być robione w 20 tyg a on mi zalecił już w 16. nie jest to bez znaczenia 4 tyg dla rozwijającego się płodu to kawał czasu ale tym sposobem pan dr skasował mnie słono za to badanko i już wtedy przyszło mi do głowy, że chyba zależy mu na mojej kasie i nic więcej ale wracając do tematu: najpierw trzeba zajść w ciążę, z taką wiadomością udajesz się do lekarza GP, on przeprowadza jeszcze raz test ciążowy i po stwierdzeniu pozytywnym wystawia skierowanie do szpitala, jeśli masz rozeznanie i powiesz mu jaki szpital sobie wybrałaś, wypisze Ci do wybranego, jeśli nie wiesz on Ci jakiś zaproponuje część lekarzy GP sami umawiają swoje pacjentki w szpitalu i tylko podaje Ci termin wizyty druga część daje Ci namiary i sama musisz zadzwonić i zamówić wizytę. czasem na pierwszą wizytę czeka się długo i mogą to być nawet dwa mies. jeśli nic Ci nie dolega, dobrze się czujesz, nie ma co panikować jeśli cokolwiek przebiega "nie tak" możesz wrócić do GP lub od razu walić do szpitala pomimo, że wizytę możesz mieć na późniejszy termin, nikt Cię nie przegoni z problemem, zajmą się Tobą, możesz być pewna w 100% bardzo solidnie tak będzie przez cały okres ciąży, jeśli nic się nie dzieje niepokojącego, wszystko przebiega prawidłowo (polecam lekturę stron www dla przyszłych rodziców, kopalnia wiedzy co Cię czeka w tym czasie, dobre przygotowanie do przechodzenia w ciąży, porodu i dalej opieki nad dzidzią) wizyty w szpitalu przeplatają się z wizytami u GP i wraz z przybliżającym się terminem porodu są coraz częstsze i tak np. w pierwszym trymestrze wypadają co miesiąc czyli 1.05 w szpitalu - 1.06 u GP, w drugim trymestrze co dwa tyg - czyli 1.05 szpital - 15.05 GP - 1.06 szpital w ostatnim - co tydzień USG planowo 3 razy w czasie całej ciąży, chyba, że są jakieś komplikacje lub niejasności wtedy częściej (w PL jakby mogli to wypożyczaliby ciężarnym, oczywiście za opłatą, USG do domu aby mogła sobie matka na dziecię patrzeć przynajmniej 12h dziennie a faktem jest, ze promieniowanie to nie jest promieniowaniem leczniczym i nie pomaga w rozwoju) poród w szpitalu z rozmów z koleżankami wywnioskowałam, że ciut różnią się metody w różnych szpitalach ale generalnie poród naturalny na sali porodowej będzie z tobą położna, lekarz nie siedzi z rodzącą, nie ma takiej potrzeby jeśli wszystko jest ok przez cały czas Cię badają, mierzą ciśnienie krwi, temperaturę, rozwarcie, dziecko badane jest przez KTG, gdy zachodzi potrzeba przez USG jeśli cokolwiek zaczyna niepokoić, wzywany jest lekarz a nawet kilku jeśli rodzisz pięknie i przepisowo byc może nawet nie ujrzysz lekarza na oczy podczas porodu, cały czas pod opieka położnej, które są super w ręce położnej wydasz na świat potomstwo:) do wyboru masz kilka metod znieczuleń do porodu wszystkie są wliczone w DARMOWĄ opiekę okołoporodową gaz wziewny (nie pamiętam nazwy), epidural (zastrzyk) znieczulenie miejscowe, od łopatek do kolan jeśli masz więcej pytań, pytaj :) możesz też do mnie na maila postaram się pomóc pozdrawiam