Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mrriri

DO WŁAŚCICIELI KOTÓW

Polecane posty

Gość mrriri

Mam kilka pytań : 1. Jaki jest miesieczny koszt utrzymania kota ? 2. Jaki jest koszt szczepień ? I jak często trzeba je robić ? 3. Czy kot zniszczyl Wam meble w domu pazurkami ? 4. Czy w razie wyjazdu na kilka dni mozna kota zostawic samego w domu ? Oczywiscie co dzien ktos by przychodzil i dawal mu jedzenie, oraz czyscil kuwetę. Jesli to nie wchodzi w gre to prosze o odpowiedź dlaczego. Bardzo chcialabym miec kocura, ale po prostu najbardziej obawiam się co bedzie z kotem gdy ja np. pojade gdzies na wakacje, moi rodzice ewentualnie mogliby sie nim zajac doraznie, czyli przychodzic dawac jedzenie i wymieniac zwir, do siebie na pewno go nie wezma. A zaufani znajomi ktorzy mogliby ewentualnie zabrac go na ten czas do siebie maja psy, wiec takze odpada.

Gość Nadydat numer 1 z tego zdjęcia
Kot ddrapie meble i śmierdzi :o

Gość mrriri
Nie ma zwierzecia ktore nie ma swojego zapachu, nawet akwarium z rybami moze smierdziec jak sie w nim nie sprzata ;)

1. Jaki jest miesieczny koszt utrzymania kota ? - żarcie ok 100 zł (karmie go royal canin dla kastratów) 2. Jaki jest koszt szczepień ? I jak często trzeba je robić ? (-ak mały to są częściej ale nie pamietam kosztu. potem co rok ok 50 zł 3. Czy kot zniszczyl Wam meble w domu pazurkami ? - nie. mój kot ma drapak i tylko drapak drapie :) do tego obcinam mu regularnie pazurki. nigdy nic nie zniszczył. tylko kwiatki zrzuca z parapetu :) 4. Czy w razie wyjazdu na kilka dni mozna kota zostawic samego w domu ? Oczywiscie co dzien ktos by przychodzil i dawal mu jedzenie, oraz czyscil kuwetę. Jesli to nie wchodzi w gre to prosze o odpowiedź dlaczego. - mojego kota zostawiam nawet na 2 tygodnie samego w domu. codziennie przychodzi siostrzeniec męża, karmi go, bawi sie z nim, czyści kuwetę. kot żyje ma sie dobrze i jest czułym, wesołym już 3,5 letnim kocurkiem pamietaj aby kocura wykastrować ok 5-6 miesiaca życia. wtedy jego mocz nie będzie śmierdział i nie nabierze nawyku znaczenia terenu :)

Gość Szczurzecy
1. to bardzo różnie, zależy od rodzaju żwirku, jedzenia, ciężko ocenić. 2. nie wiem :p 3. moja śp kotka zniszczyła dwa fotele i kanapę, uwielbiała na nich ostrzyć pazury, żadne drapaki jej nie odpowiadały. 4. na kilka dni tak, ja przychodziłam do koleżanki raz dziennie przez 4 dni dać kotu jeść i zmienić żwirek, ale nie miałabym serca zostawiać kota samego na tydzień czy dwa... i pojechać sobie na wakacje jeśli to ma być kocur to musisz na 99.9% doliczyć koszt kastracji ok. 200 zł bo jak zacznie dojrzewać będzie znaczył teren a to baaaardzo śmierdzi.

zapomniałam o żwirku :D kupuje 10 kg w lidlu za pare zł. starcza na 3 tyg

Gość ja mam 2 koty
też jedzą royala dla kastratów, nie wiem szczerze ile dokładnie zł w miesiącu przejedzą, ale wydaje mi się, że mniej niż 100zł paczka royala taka większa kosztuje 18zł moje mają ją na tydzien-dwa... 2 szczepienia jeśli koty nie chorują, to szczepisz co dwa lata na wściekliznę- jeśli kot ma być wychodzący a pozostałe szczepienia co rok.... 3. moje mają też drapaki i mebli nie niszczą, natomiast kwiatki na parapecie i firanki w oknach wyjątkowo lubią ;) 4.moje kociska nigdy nie zostają same, zawsze jak wyjeżdżam to ktoś z nimi mieszka, ale to dlatego, że mam jeszcze 2psy i niestety im nie da się zmienić kuwety i zostawić...

Gość Szczurzecy
ale macie dobrze, royal i tak mało kasy wydajecie :) mam teraz psa i gdybym chciała go karmić royalem to by pewnie z 300 szło na miesiąc.

kurcze u mnie mała paczuszka royala 21 zł :( no i wciąż nie potrafię mu odmówić gourmeta w puszeczce co 2-3 dni.. choc wiem, ze w ogóle nie powinien... ale te jego oczy :P

Gość ja mam 2 koty
jak już pisałam mam jeszcze dwa psy i też jedza royala i owszem-to już jest koszt ;) zwłaszcza, że do yorków im dalllllllllleko ;) psiury przejadają w mom domu najwięcej złociszy ;)

Gość mrriri
Dziekuje :) A jak jest z nauka zalatwiania do kuwety, ciezko nauczyc tego kota ? Wiem, ze mozna kupic kota ktory juz bedzie umial z niej korzystac, ale ja mysle aby wziac malego kota ze schroniska, strasznie mi szkoda zwierzata ktore tam musza byc, wiec watpie aby on juz potrafil i wiedzial o co chodzi z kuweta, choc moze sie myle.

mnie nic nie kosztuje - karmię go myszami, które sam łapie :classic_cool: aha, nie wolno zostawiać kotka samego w domu. kiedyś zostawiłem go na na dwa dni samego to popadł w rutynę i musiałem go potem zdezorientować :(

Gość ja mam 2 koty
ja mam normale kuwety, normalny żwirek, a koty to przybłedy ;) same sobie któregoś dni rzyszły zostały .... jak przyszedł 1 wzięłam go do weterynarza w międzyczasie mąż kupił kuwete i zwirek, wróciłam od wet wsadziłam kota do kuwety żeby zobaczył gdzie jest itp i nigdy nie załatwił mi się nigdzie indziej... od poczatku korzysta z kuwety, choć pohodzi z dworu i wcześniej załatwiał się gdzie popadnie...

To ze wszyscy zachwalaja canin nie znaczy ze kot nie zwariuje po tygodniu... Wam tez nie beardzo by pasowala jednostajna dieta. Mozna malym kosztem przygotowac jedzenie dla kota samemu i to pelnowartosciowe i podawac je na zmiane z sucha karma... Was wyjdzie taniej a kotki beda mialy od czasu do czasu mila zmiane :)

Gość Szczurzecy
wiekszosc kociakow wie do czego sluzy kuweta. pracowalam w schronisku gdzie non stop przewijaly sie kociaki i zalatwialy sie tylko do kuwety a nikt ich tego nie uczyl przeciez :) bardzo dobrze, ze chcesz przygarnac a nie wspomagać rozmnażaczy. Niedlugo bedzie zatrzesienie kociakow niestety. Polecam forum na stronie miau.pl , tam w odpowiednim dziale sa koty do adopcji, rowniez wiele kociakow. Moze sie w jakims zakochasz :)

Gość roxana446
od kilkunastu lat mam koty, kiedyś 4 teraz 2, uwielbiam koty i zawsze chcę je mieć. Koszt utrzymania 2 kotów to 100-120 zł jedzenie (nie kupuję drogich karm, czasami Royal dla kastratów, ale głównie Purine dla kastartóws i iinne dostepne w supermarketach - puszki i suche. Żwirek ok 30 zł miesięcznie. szczepienia co roku ok. 40 zł za kota + 10 zł odrobaczanie przed szczepieniem. moje nie wychodzą na dór więc na wściekliznę nie szczepię. Niestety moje koty mimo że mają drapak to lubią drapac kanapę i fotele - mam więc pokrowce. co do wyjazdów, jak wszyscy wyjeżdzalismy to przychodzili moi rodzice 2 x dziennie karmić.