Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MY BEST CAR

Witam mam pytanie jak zmieniać biegi w samochodzie podczas podjazdu pod górę?

Polecane posty

Gość My best car
i tak nawiasem to ma byc gora w miescie i niechce sie spalowac pomozcie mi ;p

Gość boszeeeeeeeeeeeeee
a jak chcesz inaczej ? inaczej sie nie da , musisz puscic pedał gazu by zmnienic bieg na wyzszy lub zredukowac na nizszy, jesli czujesz ze ci gasnie operujesz sprzegłem .Wsszystkie manewry na górce trzeba robic szybko i zdecydowanie .dawac wóz na takie obroty by ci nie zgasł i nie tracił zbytnio predkosci , zmiany biegów przeprowadzac błyskawicznie

Gość cobieta
zostawoiasz gaz w spokoju - tak jak przy normalnej zmianie biegów - dodajesz gazu tylko wtedy kiedy zredukujesz biegi przed górką /

Gość My best car
no to to wiem ale ja musze zmienic bieg pod gore boje sie ze jak zrobie to zbyt dynamicznie to auto zgasnie i dupa, jakies rady co do szybkosci?

Gość boszeeeeeeeeeeeeee
generalnie na górce nie powinno sie zmieniac biegów , podjezdzajac pod góre nabierasz predkosci np 80 km na godzine na 3 biegu i jedziesz ta sama predkosci , ewentualnie jak ci obroty spadaja mozesz zredukowac po utracie obrotów na 2 bieg . jezeli podjezdasz pod góre ze startu np .znak stopu i nagle góra jest przed tobą to : dajesz z jedynki ,by po chwili dac dwójke i na tej dwójce podjechac pod ta górę .Góra kiedys sie skonczy , dopiero dac na 3 ( to taka wersja dla poczatkujacych kierowców z autem o małej mocy np 126 p albo cinqucento 700 )

Gość boszeeeeeeeeeeeeee
ale czemu koniecznie sie upierasz przy tym ze musisz te biegi zmieniac podczas podjazdu pod górkę ? nie rozumiem cie

Gość cobieta
co do szybkości w mieście - to nie masz zbyt dużego pola manewru - 50 na godz . nic sie nie bój - pojedż na tą górkę rano , albo wtedy kiedy jest mnejszy ruch - i pojedż sobie spokojnie . -Zresztą po mieście i tak nie jeżdzisz pewnie wiecej niż na 4 wiec nie ma potrzeby zmieniać biegów - no , chyba ,ze to jakaś stroma góra ?:)

Co za filozofia bieg zmienić na górce? jesteś tępa? To nie wsiadaj za kierownicę! Nie chciałabym cię spotkać na drodze :o

Gość cobieta
80 km na 3 biegu ? ripect :)

Gość boszeeeeeeeeeeeeee
cobieta różne sa auta , nie kazdy ma Mitshubishi lancer

Gość My best car
czyli co spokojnie powoli? i do celu? bo jest taka sprawa ze niemam zabardzo jak zmieniac biegow przed gorka bo wjezdzam w nia bezposrednio z zakretu

Gość boszeeeeeeeeeeeeee
cobieta a ty na 3 biegu to ile jedziesz ? zwłaszcza pod góre ( stromą )

Gość cobieta
nic nie kombinuj - jedź powoli - w miescie i tak dużo nie posskoczysz a jak nabierzesz wprawy sama usłyszysz jak silnik dopomina sie o zmianę biegów . Od dawna ma prawdko ? dlugo prowadzisz ? .

Gość boszeeeeeeeeeeeeee
autorko skoro wiezdzasz z zakretu proponuje ruszyc z jedynki i pokonac górkę na drugim biegu ( zalezy jaka masz fure jeszcze )

Gość boszeeeeeeeeeeeeee
Bumbumshoko jadac swoim Fordem Mondeo na 3 biegu samochód ma obroty w okolicach 2500 wiec nie widze problemu w zwiazku z hałasem nadmienie ze to nie diesel lecz benzyna

To ja ci wytłumacze, jedziesz puszczasz gaz, wciskasz sprzęgło wbijasz trójkę czy tam dwójkę powoli puszczasz sprzęgło dodając gazu i płynnie ci jedzie cały czas.

Gość cobieta
górki ktore mijam kwalifikują sie na 4 - czasmi jak jest pusta droga - rozpędzam sie przed nią i nic nie zmieniam :)

"jadac swoim Fordem Mondeo na 3 biegu samochód ma obroty w okolicach 2500 wiec nie widze problemu w zwiazku z hałasem nadmienie ze to nie diesel lecz benzyna" Ja jeżdze fordem focusem i trójka to do max 40/h! czwórka od 50 do 75... potem już piątka.

Gość cobieta
a z tego co wiem z 1 to sie tylko rusza - matko kochana przecież nie bedize jechala na 2 i to jeszcze w sznurze samochodów

Gość boszeeeeeeeeeeeeee
cobieta czasami sa takie góry ze pokonasz je tylko na 2 biegu ;) podziwiam cie jesli pod stroma góre pędzisz na 4 biegu :)

Hej .niesluchaj zle pisza i pewnie autem niejezdza. wiec jak Gora ma 10%-15% nachylenia to rozpedzamy auto przed gorka minimum do 60km na godz tak zeby mialo 3-4bieg a potem w polowie gory przy 60ciu dajemy nagle 1wszy bieg i wyjezdzamy spokojnie. 15%i wiecej ,tak jak w pierWszym wypadku tylko ze przy 60ciu dajemy wsteczny nagle,wbrew pozorom auto sie rozpedza do Przodu ale musisz jechac minimum 60at,

Bo jedynką tylko ruszamy... dwójka też powinna być przejściowym biegiem, a nie na którym jedziemy ponad 20 m. Chyba, że jest strasznie tłoczno.

Gość cobieta
durno nie wypisuj - bo pewnie masz prawko na rower a i to niepewne :):):)

Gość boszeeeeeeeeeeeeee
Ja jeżdze fordem focusem i trójka to do max 40/h! czwórka od 50 do 75... potem już piątka." widisz ja mam 145 koni i na 3 biegu przy 85 zmieniam na 4 bieg :) zgadazam sie z toba , ekonomiczna jazda zaleca zmiane biegów 20 km na dwójce 30 km na trójke 40 km na 4 itd ale sa auta ( tak jak moje ) ze na 3 biegu mam 80 km na liczniku a obroty sa w okolicach 2500 a 2700

Gość cobieta
to bylo do aa makokoaa

Gość My best car
nie mieszać mi powiedż ktoś co jak i po co kiedy jak dlaczego i co się z tym wiąże :)

Gość boszeeeeeeeeeeeeee
wiec jak Gora ma 10%-15% nachylenia to rozpedzamy auto przed gorka minimum do 60km na godz tak zeby mialo 3-4bieg a potem w polowie gory przy 60ciu dajemy nagle 1wszy bieg i wyjezdzamy spokojnie" a pozniej szukamy mechanika , który nam naprawi skrzynie biegów :) NIGDY NIE WRZUCA SIE 1 BIEGU !!!! 1 BIEG WRZUCAMY TYLKO PODCZAS RUSZANIA

Gość cobieta
ja cię mogę pouczyć - ale wiesz - taki kurs nie jest darmowy :)